Το 'Θέατρο Ένα' κατά του ΘΟΚ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου βαθμολογεί τα άλλα θέατρα αλλά ο ίδιος δεν κρίνεται από κανένα, ενώ μονομερώς και χωρίς έλεγχο καθορίζει το ύψος των χορηγιών στο κάθε Θέατρο, αναφέρει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του “Θεάτρο Ένα”, Αντρέας Χριστοδουλίδης, ο οποίος προσφεύγει στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού για επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται.

Ο κ. Χριστοδουλίδης έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή την οποία απέστειλε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΘΟΚ, στην Πρόεδρο Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, Λουκία Χριστοδούλου, τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Καδή, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον Γενικό ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, τον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, την Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ελίζα Σαββίδου και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στην επιστολή του ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι “ και ο ΘΟΚ και το ελεύθερο θέατρο παράγουν το ίδιο προϊόν, επιχειρούν στον ίδιο τομέα, δηλαδή το θέατρο και αυτόματα είναι φυσικό ο ΘΟΚ να είναι και να γίνεται ανταγωνιστικός με το ελεύθερο θέατρο και αφ’ ης στιγμής ελέγχει τα οικονομικά των θεάτρων, είναι σε θέση να κρίνει και αποφασίζει για το ύψος των χορηγιών στο κάθε θέατρο και αυτό ανεξαρτήτως κριτηρίων που καθορίζει η αγορά αλλά με βάση κριτήρια τα οποία θέτει μονομερώς και χωρίς έλεγχο ο ίδιος ο ΘΟΚ”.

Προσθέτει ότι ο ΘΟΚ “βαθμολογεί τα θέατρα, χωρίς ο ίδιος να κρίνεται από κανένα, ο δε ανταγωνισμός είναι αθέμιτος" – χορηγία για το `Θέατρο Ένα` είναι το 2016 180 χιλιάδες ευρώ και χορηγία για τον ΘΟΚ το 2016 είναι 4.5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει πως “είναι αναγκαίο όπως οι χορηγίες των ελευθέρων θεάτρων να μεταφερθούν σε κάποιο άλλο τομέα όπως π.χ Πολιτιστικές Υπηρεσίες, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού γιατί έτσι θα μπορεί και ο ΘΟΚ να συγκεντρωθεί στις δικές του παραγωγές και λειτουργίες όπως θα έπρεπε ένα κανονικό Εθνικό Θέατρο, το οποίο θα πρέπει να δρα με βάση τους ίδιους κανόνες όπως ακριβώς πράττουν οι ανταγωνιστές του, δηλαδή τα ελεύθερα θέατρα”.

Αναφέρει, επίσης, ότι “για χρόνια τώρα υπάρχει αυτή η κατάσταση που δυσχεραίνει το έργο των ελευθέρων θεάτρων, ειδικά τώρα με την εφαρμογή ενός καινούργιου σχεδίου του `Θεμέλη`, που προδιαγράφει εσκεμμένα το τέλος του ελευθέρου θεάτρου”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι “παρόλες τις προσπάθειες μας και με το Υπουργείο Παιδείας αλλά και με τη Βουλή δεν βρήκαμε ανταπόκριση γι΄ αυτό είμαστε αναγκασμένοι να προσφύγουμε στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, με την ελπίδα να αναγνωριστεί το πρόβλημα και να επιλυθεί”.

“Σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσει η απαράδεχτη τακτική, σύμφωνα με την οποία ο ανταγωνιστής, ο ΘΟΚ δηλαδή, θα κατέχει δεσπόζουσα θέση την οποία θα χρησιμοποιεί κατά βούληση, με ενδεχόμενο την κατάχρησή της”, καταλήγει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του “Θεάτρο Ένα”.  

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της