Χάνονται σκύλοι λόγω κροτίδων στην Κύπρο

Έρχεται Πάσχα και μαζί οι κροτίδες. Ο θόρυβός τους δεν είναι ευχάριστος για πολλούς, αλλά ακόμα πιο φοβερός για τα ζώα τόσο κατοικίδια όσο και άγρια. Μη μπορώντας να αντιδράσουν και να προφυλαχθούν τα κατοικίδιά μας από στις τρομακτικές και ξαφνικές εκρήξεις  καταβάλλονται από πανικό με απρόβλεπτες συνέπειες. Περίπου 300 σκυλιά τον χρόνο στον τόπο μας εξαφανίζονται από το σπίτι τους σε κατάσταση πανικού λόγω κροτοφοβίας ενώ έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις που σκυλιά έχουν πηδήξει από μπαλκόνια διαμερισμάτων ή έχουν ξεφύγει από διαμερίσματα ακόμα και από μια μικρή ανοικτή χαραμάδα.  Σε δυσμενή θέση είναι φυσικά τα σκυλιά που μένουν σε εξωτερικούς χώρους  και ιδίως δεμένα.
 

Η εκπαιδεύτρια σκύλων Μαρία-Χριστίνα Πατάλα από το Dog Coach Centre στην Λευκωσία αναφέρει ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και μερικά σκυλιά βιώνουν ένα πραγματικό σοκ όπως μας τονίζει. Για να αποτρέψουμε όμως αυτό το γεγονός η εκπαιδεύτρια μας δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε:

-Πρώτα απ’ όλα μην περιμένετε να έρθει το Πάσχα για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της κροτοφοβίας. Ξεκινήστε από τώρα εκπαίδευση για απευαισθητοποίηση στους δυνατούς θορύβους. Άλλωστε υπάρχουν και άλλοι κρότοι που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα ζώα όπως οι βρόντες, οι ηλεκτρικές συσκευές κλπ.2,.  Προμηθευτείτε ‘γιλέκα’ για σκυλιά. Προσφέρουν ανακούφιση και ηρεμία στο σκυλί.   

-Προσπαθήστε να περιορίσετε το σκυλί τις ημέρες των κροτίδων.

-Κλείνετε παράθυρα και κουρτίνες και παίξετε ειδική χαλαρωτική για τους σκύλους μουσική.

-Τονίζει ότι είναι απολύτως αναγκαίο ο κάθε σκύλος να έχει το μικροτσιπ του και ταυτότητα με όνομα και τηλέφωνο ιδιοκτήτη σε περίπτωση που θα τρομάξει και θα χαθεί.
 
 
Σύμφωνα με την Μαίρη Αναστάση, πρόεδρο της οργάνωσης Φωνή για τα Ζώα της Κύπρου  οι κροτίδες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται. Τρομάζουν όλων των ειδών τα ζώα και πολλά από αυτά χάνονται από το σπίτι τους εξ αιτίας του φόβου.

Θα έπρεπε οι Τοπικές αρχές να έχουν περισσότερο έλεγχο στο ζήτημα των κροτίδων» εισηγείται ο Κυριάκος Κυριάκου, πρόεδρος στο Κόμμα για τα Ζώα της Κύπρου. «Να δίνονται άδειες για τη χρήση τους και να καθορίζεται  του που και το πότε θα χρησιμοποιηθούν ώστε όλοι να λαμβάνουν τα μέτρα τους. Δεν είναι μόνο τα σκυλιά και τα γατιά που δραπετεύουν από κροτοφοβία αλλά και εξωτικά ζώα με ό,τι σημαίνει αυτό. Στην Βρετανία γίνονται σκέψεις ακόμα και για την απαγόρευση των πυροτεχνημάτων».
 
  
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της