Κατέθεσε την πρόταση νόμου για τις ουσιώδεις υπηρεσίες ο Αβέρωφ

Πρόταση Νόμου που θα ρυθμίζει τις απεργίες στις ουσιώδεις υπηρεσίες κατατέθηκε ενώπιον της επιτροπής εργασίας της Βουλής από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Σκοπός της πρότασης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ δεν είναι απαγόρευση των απεργιών αλλά η διασφάλιση της λειτουργίας των υπηρεσιών με προσωπικό ασφαλείας.

«Η μοναδική διαφορά σε σχέση με τα όσα είναι ήδη συμφωνημένα  είναι η πρόταση για το άρθρο 14 το οποίο μιλά για αδικήματα και ποινές. Το υπόλοιπο μέρος του νομοσχεδίου, είναι το ίδιο με τη συμφωνία που υπάρχει με τους κοινωνικούς εταίρους για επίλυση των εργατικών διαφορών το 2004 και 2005» ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. «Όταν έχεις ένα νόμο πρέπει να έχεις και πρόνοια γι αυτούς που τον παραβιάζουν. Διασφαλίζουμε το δημόσιο συμφέρον, η πρόταση νόμου δεν θα απαγορεύει την απεργία απλά θα ρυθμίζει. Οι συντεχνίες θα πρέπει απλά να φροντίζουν για το προσωπικό ασφαλείας», είπε .

Ο ΔΗΣΥ προτείνει η ρύθμιση να καλύψει 11 υπηρεσίες:
Καύσιμα,
Ηλεκτρικό ρεύμα
Υδατοπρομήθεια
Τηλεπικοινωνίες
Αερομεταφορές
Ιατρικές υπηρεσίες
Λιμάνια
Φυλακές
Τελωνεία
Αποχετευτικά συστήματα
Ηλεκτρομηχανολογικές υπηρεσίες
Προβλέπονται ποινές φυλάκισης μέχρι δύο χρόνια ή χρηματική ποινή τριών χιλιάδων ευρώ ή και τις δύο ποινές.


Από την πλευρά της, η Υπουργός Εργασία σημείωσε πως το υπουργείο της αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση νόμου. «Το θέμα είναι η αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των πολιτών και όχι απαγόρευση των απεργιών. Διασφαλίζεται και το δικαίωμα της απεργίας και των βασικών αναγκών των πολιτών. Δεν απαγορεύει την απεργία», σημείωσε.
Με τη σειρά του ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως όταν οι εταίροι δεν επιδεικνύουν τη δέουσα ωριμότητα για να τηρούνται τα θέσμια είναι υποχρέωση της πολιτείας να μεριμνά ώστε να θέτει σε λειτουργιά τους προστατευτικούς μηχανισμούς για να τηρούνται τα θέσμια. «Μιλάμε για ρύθμιση της απεργίας με προσωπικό ασφαλείας και ο χώρος της υγείας δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προσωπικό ασφαλείας».
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε πως το σύνταγμα παρέχει το δικαίωμα νομοθετικής ρύθμισης. Κομβικό σημείο είναι ο προσδιορισμός του ελαχίστου ορίου εργασίας.
Διαφωνούν οι συντεχνίες
Οι συντεχνίες διαφωνούν με την πρόταση νόμου, σημειώνοντας ότι δεν επιχειρείται η ρύθμιση, αλλά η ποινικοποίηση των απεργιών. Διερωτήθηκαν αν θα πρέπει να ποινικοποιηθεί και η ευθύνη των εργοδοτών όταν δεν τηρούν τις συμφωνίες, στο πλαίσιο του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων.
Αντίθετα οι εργοδοτικές οργανώσεις, απαίτησαν ενίσχυση της πρότασης νόμου, ώστε να γίνεται πιο αυστηρή και να προστατεύει όχι μόνο τους εργοδότες αλλά και τους πολίτες.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ Παναγιώτης Γεωργίου, δήλωσε ότι κατά την πρόσφατη απεργία, λειτουργούσαν τα νοσοκομεία με προσωπικό ασφαλείας. Ο Υπουργός Υγείας, αποκάλυψε ότι δέχθηκε σειρά απειλών και εκβιασμών από δικηγόρους της ΠΑΣΥΝΟ, οι οποίοι προειδοποιούσαν ότι θα τερμάτιζαν ακόμη και τις υπηρεσίες ασφαλείας, αφού δεν τους δέσμευαν οι συλλογικές συμφωνίες.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΟ ανέφερε πως ο όρος «ρύθμιση της απεργίας» δεν ευσταθεί . Το νομοσχέδιο απλά ποινικοποιεί το δικαίωμα της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες. «Η συμφωνία που υπάρχει έχει πολλές υποχωρήσεις από το συνδικαλιστικό κίνημα. Υπάρχουν δυο διαστάσεις που πρέπει να μελετήσει η Βουλή. Η μια διάσταση είναι διαδικασία και η άλλη το περιεχόμενο της πρότασης εκτρέπει τα όσα υπάρχουν συμφωνημένα εδώ και χρόνια. Πρέπει να υπάρξει κοινωνικός διάλογος και όχι να περάσει με τη μορφή του κατεπείγοντος μέσα σε μια νύχτα. Η άποψη μας είναι ότι αυτό θα αποτελέσει μια παράκαμψη της κοινωνίας των πολιτών. Αυτή η στάση απέναντι σε κάθε συνδικαλιστική κίνηση δεν είναι σωστή. Για το περιεχόμενο της πρότασης, η θέση μας είναι η εξής. Αν η πρόταση νόμου περάσει ως έχει το δικαίωμα της απεργίας θα υποστεί συρρίκνωση. Μια τέτοια νομοθεσία θα δώσει το δικαίωμα περαιτέρω αμφισβήτησης του δικαιώματος της απεργίας. Θα είναι οπισθοχώρηση και όχι πρόοδος για την κοινωνία. Η ΠΕΟ θα αντιδράσει έντονα».
 
Ο εκπρόσωπος της ΣΕΚ ανέφερε πως  ως θέση αρχής είμαστε ενάντια απέναντι στην ποινικοποίηση της απεργίας. Θα πρέπει αν υπάρξει ευρύτερη συζήτηση έτσι ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν συλλογικά.
 
 

Δειτε Επισης

Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για το πλαφόν στο νερό-Κατέθεσε αναθεωρημένο κείμενο το Υπ. Ενέργειας
Ύφεση στα περιστατικά στα ΤΑΕΠ, αναμένεται κορύφωση τις επόμενες μέρες-«Διαχειρίσιμη η κατάσταση»
Αίθριος και άνυδρος ο καιρός για τις επόμενες ημέρες-Στους 20 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το μπαλάκι στο Υπ. Εργασίας, ενημερώνει τη Βουλή για το μέλλον των νομοσχεδίων για τη βία και παρενόχληση
Μπαίνουν στο VAR για τις οφειλές των σωματείων-Ψάχνουν φόρμουλα έστω και την ύστατη στιγμή
Οικονομία, Κυπριακό και υγεία τα σημαντικότερα προβλήματα στα κατεχόμενα
Αποσύρθηκαν καλλυντικά προϊόντα από την ευρωπαϊκή αγορά
Αποσύρεται πλαστική κουτάλα από την κυπριακή αγορά (pics)
Τέσσερις οι εταιρείες στα κατεχόμενα με πιστοποιητικό για χαλλούμι ΠΟΠ
Σε υποβολή καταγγελιών για καταχρηστικούς όρους σε δάνεια καλεί ο Σύνδεσμος Καταναλωτών