Έτσι βλέπουν οι νέοι, βουλευτές και υποψηφίους

Την απογοήτευση τους από το παρόν κοινοβούλιο αλλά και από τις πλείστες των υποψηφιοτήτων που περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια των κομμάτων εκφράζουν νεαροί ψηφοφόροι.  Τρείς νέοι που δεν έχουν σχέση με τα κόμματα αλλά έχουν ισχυρή άποψη για το πώς πρέπει να λειτουργεί η βουλή και γενικότερα το πολιτικό σύστημα,  αναλύουν τις σκέψεις στους στο  ΡΕΠΟΡΤΕΡ online.
 
Εκφράζουν την ισχυρή θέση ότι το παρόν κοινοβούλιο και πολλοί εκ των βουλευτών ατομικά αποδείχθηκαν σε πολλές περιπτώσεις κατώτεροι των περιστάσεων, με άμεσες αρνητικές συνέπειες στους ίδιους του πολίτες. Παρουσιάζονται απογοητευμένοι από τον τρόπο με τον οποίοι ανελίσσονται τα πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή τα καθαρά κομματικά κριτήρια, και εκφράζουν θέση για το ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν τα μέλη του κοινοβουλίου.  Τονίζουν παράλληλα ότι πρέπει να ενδυναμωθεί η φωνή των νέων στη Βουλή.
 
«ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ»
 
Η γενική εικόνα του υφιστάμενου κοινοβουλίου είναι απογοητευτική, τονίζει η Δέσποινα Χαπουπή, προσθέτονταν πως πολλές φορές έχει κριθεί κατώτερο των περιστάσεων σε κρίσιμα ζητήματα για τον τόπο μας.  «Ακόμη με ενοχλεί η ηχηρή απουσία των γυναικών και των νέων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της χώρας μας», προσθέτει, τονίζοντας ότι  χρειάζεται εκσυγχρονισμός στον τρόπο  λειτουργίας του.  

Πως κρίνετε τις επιλογές των κομμάτων σε σχέση με τους υποψηφίους τους;
-Οι επιλογές των κομμάτων γίνονται στο πλαίσιο του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος, το οποίο κατά τη γνώμη μου έχει αποτύχει σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτό και έχει εν πολλοίς απαξιωθεί. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι τα κόμματα φέρουν ευθύνη για αυτή την κατάσταση όμως δεν αποδέχομαι και την απλοποιημένη ισοπεδωτική αντίληψη πως για όλα φταίνε το ίδιο όλα τα κόμματα. Υπάρχουν συγκεκριμένες υποψηφιότητες νυν βουλευτών που δεν θα έπρεπε να φιγουράρουν στα ψηφοδέλτια των κομμάτων γιατί κατά τη προηγούμενή τους θητεία έβλαψαν σε μεγάλο βαθμό τους θεσμούς και το κύρος τους και άλλες νέες υποψηφιότητες που επιλέχθηκαν με καθαρά μικροκομματικά κριτήρια. Υπάρχουν οι υποψήφιοι, οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν σε θετικές αλλαγές και είμαι πεπεισμένη για αυτό καθώς το έχουν ήδη πράξει στο παρελθόν. Αυτό είναι και το μερίδιο της ευθύνης μας ως πολίτες. Να επιλέγουμε άτομα που δίνουν με συνέπεια πραγματικές μάχες ενάντια στο σύστημα και που επιφέρουν με συνεπή δουλειά ουσιαστικές αλλαγές προς το καλύτερο. Δεν πιστεύω στα μεγάλα συνθήματα, ούτε γενικότερα στα άτομα που «θορυβούν». Χρειάζεται ενασχόληση, καθημερινή τριβή με την πολιτική για να μπορείς να διακρίνεις, να εντοπίσεις και να στηρίξεις αυτά τα άτομα. Και αυτό δεν πρέπει να το πράττουμε μόνο στις εκλογικές αναμετρήσεις αλλά σε κάθε μας πολιτική και κοινωνική ενασχόληση.
 
Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει για σας ένας υποψήφιος;
-Κατά τη γνώμη μου ο κατάλληλος υποψήφιος πρέπει ν διακρίνεται από ήθος και προσήλωση σε αξίες. Χρειαζόμαστε ανθρώπους με θάρρος, τόλμη, ειλικρίνεια και υπευθυνότητα που να μην λαϊκίζουν και που να μην ακολουθούν την πεπατημένη της πολιτικής καριέρας. Υποψήφιους που να μην ονειρεύονται τη θελκτική καρέκλα, αλλά που να επιθυμούν με το πέρας της θητείας τους να αφήσουν παρακαταθήκη ωφέλιμη για τις επόμενες γενιές. Ο κατάλληλος υποψήφιος είναι αυτός που δεν χρειάζεται την πολιτική και που μπορεί να ζήσει και χωρίς αξιώματα. Κυρίως χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα βάζουν την πατρίδα και το σύνολο πάνω από οποιοδήποτε μικροπολιτικό και προσωπικό συμφέρον καθώς η φιλοπατρία και το ήθος λείπουν σε μεγάλο βαθμό από τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, υποψήφιους που να έχουν τέτοια χαρακτηριστικά και θα έπρεπε να είχαμε τη δυνατότητα μέσω της οριζόντιας ψηφοφορίας να υποστηρίξουμε όλους αυτούς!    
 
Ποιά θέματα που αφορούν τους νέους πρέπει να προωθηθούν στη Βουλή;
-Όσον αφορά τη Βουλή, θεωρώ ότι πρέπει να ενδυναμωθεί η φωνή των νέων, είτε αυτό σημαίνει την εκλογή νέων και γενικότερα ατόμων που γνωρίζουν τα θέματα νεολαίας, είτε την ενεργότερη εμπλοκή των νέων στις καθημερινές εργασίες της Βουλής. Σε αυτό μπορεί να συμβάλει και η περαιτέρω ενδυνάμωση της σχέσης της Βουλής με το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, που είναι και η επίσημη πλατφόρμα εκπροσώπησης των νέων του τόπου. Γενικότερα πρέπει να επιλυθούν ζητήματα που αφορούν την ανεργία, την εργασία, την ισότητα, την καταπολέμηση των διακρίσεων, την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και την οδική ασφάλεια. Οι νέοι απαξίωσαν τους θεσμούς, αυτό θα φανεί και στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές μέσα από την αποχή, μία στάση με την οποία σίγουρα διαφωνώ. Παρόλα αυτά το μεγάλο ποσοστό αποχής πρέπει να μας προβληματίζει. Χρειάζεται άμεσα εκσυγχρονισμός με μέτρα που θα επαναφέρουν την αξιοπιστία της βουλής όπως ο καθορισμός ορίου θητειών, η ποσόστωση για τις γυναίκες και τους νέους υποψήφιους, το ασυμβίβαστο μεταξύ ορισμένων επαγγελμάτων και της βουλευτικής έδρας, η θεσμοθέτηση του «πόθεν έσχες» κ.ά.
 

«ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΜΠΝΕΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ»

«Δεν μου εμπνέει εμπιστοσύνη το Κοινοβούλιο», ανέφερε στο  ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online ο  Μάριος Θεοδώρου, εκφράζοντας αμφιβολία για το κατά  πόσον οι βουλευτές αφογράζονται τις ανάγκες των πολιτών αλλά και για το επίπεδο κατάρτισης τους πάνω σε σύγχρονα θέματα  

Πως κρίνετε τις επιλογές των κομμάτων σε σχέση με τους υποψηφίους τους;
-Τα συναισθήματα μου είναι ανάμεικτα. Υπάρχουν όντως πολύ καλές επιλογές ατόμων, που έχουν το υπόβαθρο (επιστημονική γνώση, ορθολογισμό, εμπειρίες/κατάρτιση, συμμετοχή στα κοινά) για να βοηθήσουν στην αλλαγή νοοτροπίας. Παράλληλα υπάρχουν επιλογές που φαίνεται να εστιάζουν σε προσέλκυση ψήφων, καθώς και άλλες επιλογές που σε κάνουν να προσπαθείς να καταλάβεις το που αποσκοπούν.
 
Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει για σας ένας υποψήφιος;
-Κατ’ αρχάς πολιτική ‘ειλικρίνεια’ και γενικά να κινείται εντός των πλαισίων της πολιτικής δεοντολογίας. Με άλλα λόγια κύριο μέλημά του να είναι ο λαός και όχι προσωπικά συμφέροντα. Από εκεί και πέρα, όμως χρειάζεται και μια ‘εργαλειοθήκη’ δεξιοτήτων για να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις προς όφελος της κοινωνίας. Δεξιότητες στο να μπορεί να αφουγκράζεται το σύνολο των πολιτών και όχι μεροληπτικά μια μερίδα του, στο να μπορεί να μεταφέρει ρεαλιστικές ιδέες/αντιλήψεις βάσει της σύγχρονης πραγματικότητας και τέλος να είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις συνυπολογίζοντας τις ενδεχόμενες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες τους.
 
Ποιά θέματα που αφορούν τους νέους πρέπει να προωθηθούν στη Βουλή;
-Νομίζω σε αυτή την περίοδο είναι σημαντικό να επενδύσουμε σε θεματικές που αφορούν την αλλαγή κουλτούρας. Δηλαδή σε θέματα που οι αποφάσεις τους θα βοηθούν στην ανάπτυξη ενός συνόλου ατόμων με θετικές κοινωνικά δεξιότητες (κριτική σκέψη, καινοτομία/δημιουργικότητα, αλληλοσεβασμός/ σεβασμός στην διαφορετικότητα, σεβασμός προς το περιβάλλον/φύση, συναισθηματική νοημοσύνη).
 

«ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ»

«Χρεώνω στο κοινοβούλιο μια σειρά από λανθασμένες αποφάσεις, οι οποίες είχαν τεράστιο κόστος για τη χώρα μας καθώς και το ότι δεν διαχειρίστηκαν με την πρέπουσα σοβαρότητα σημαντικότατα θέματα», ανέφερε στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online o Σάββας Χαραλάμπους. Εκφράζει παράλληλα προβληματισμό για τη συμπεριφορά κάποιων εκ των βουλευτών, οι οποίοι «εμπλεκόμενοι σε καυγάδες γυμνασιακού επιπέδου και χρησιμοποιώντας τουλάχιστον απρεπείς εκφράσεις, απαξιώνουν τους θεσμούς και δείχνουν παντελή ασέβεια προς τους πολίτες».
 
Πως κρίνετε τις επιλογές των κομμάτων σε σχέση με τους υποψηφίους τους; Υπάρχουν υποψήφιοι που να μπορούν να φέρουν την αλλαγή;
-Προφανώς στα ψηφοδέλτια των κομμάτων υπάρχουν καλές και κακές επιλογές υποψηφίων. Σίγουρα, θα πρέπει ο κάθε ψηφοφόρος να το ψάξει περισσότερο πριν προσέλθει στην κάλπη ή να αποφασίσει ότι θα απέχει. Αυτό όμως που με ενοχλεί, είναι η προσπάθεια των κομμάτων να συγκεράσουν διαφορετικές απόψεις στα ψηφοδέλτια τους συμπεριλαμβάνοντας υποψήφιους με εκ διαμέτρου διαφορετικές θέσεις σε σημαντικά θέματα. Επίσης, διαφωνώ με την επιλογή ατόμων απλά και μόνο επειδή είναι δημοφιλή. Θεωρώ ότι τα κόμματα, μέσω και των επιλογών των υποψηφίων τους, θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρη στάση σε αρκετά, αξιακά, θέματα.  Γενικά, θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει κάτι δραματικά. Η ελπίδα είναι ότι στη νέα βουλή θα αποφευχθούν κάποια σκηνικά που είδαμε τα τελευταία χρόνια και θα υπάρξει μια πιο σοβαρή προσέγγιση/αντιμετώπιση κάποιων θεμάτων.
 
Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει για σας ένας υποψήφιος;
-Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να αντιλαμβάνεται τη σημασία και το βάρος της επιλογής του και να μην βλέπει την υποψηφιότητα ή την εκλογή ως ένα μέσο αυτοπροβολής.  Να ζητά την ψήφο των πολιτών για να τους υπηρετήσει/εκπροσωπήσει στην βουλή.  Άρα είναι σημαντικό να είναι ανοιχτός προς τους πολίτες, να κατανοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να είναι σε θέση να προτείνει ή να συζητήσει λύσεις. Πέραν αυτού, θα πρέπει να κατέχει υψηλό επίπεδο γνώσεων ή/και πρακτικών εμπειριών και να κατέχει ξεκάθαρες θέσεις σε αξιακά θέματα. 
 
Ποιά θέματα που αφορούν τους νέους πρέπει να προωθηθούν στη Βουλή;
-Τους νέους, όπως όλους τους πολίτες, τους αφορούν άμεσα ή έμμεσα όλα όσα συζητιόνται/προωθούνται στη βουλή. Φυσικά, όταν συζητάμε για τους νέους, τα τελευταία κυρίως χρόνια, μιλάμε κυρίως για την ανεργία. Σε προσωπικό επίπεδο, θα ήθελα να δω να προωθούνται μέτρα για τη καλύτερη και πιο διαφανή λειτουργία του κράτους. Θεωρώ επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες που να επιτρέπουν στον πολίτη να έχει περισσότερο έλεγχο και επιρροή στις αποφάσεις του κράτους. Παράλληλα, είναι σημαντικό να παρθούν μέτρα για να βελτιωθεί το επίπεδο της παιδείας, της υγείας και γενικότερα των κοινωνικών προνοιών του κράτους.
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025
Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»