Καλογήρου για έγγραφα Παναμά: Είναι κρίμα να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας

Την άποψη ότι είναι κρίμα “να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας” εξέφρασε στο ΚΥΠΕ, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που αφορούν την εμπλοκή της Κύπρου στα Έγγραφα Παναμά, η Πρόεδρος της Επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου, σημειώνοντας ότι “μόνοι εμείς εδώ στην Κύπρο προβάλλουμε το ότι η χώρα μας βρίσκεται στα Panama Papers”.

Αντίθετα όπως τόνισε, υπάρχουν χώρες που βρίσκονται πιο ψηλά από την Κύπρο στη λίστα των εγγράφων που είδαν το φώς της δημοσιότητας “όπως το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και άλλες χώρες”, αλλά όπως πρόσθεσε η κα Καλογήρου, “μόνο εμείς προβάλλουμε τα στοιχεία που αφορούν τον τόπο μας, ενώ τα δημοσιεύματα στις άλλες χώρες κάνουν λόγο για το τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες, αποφεύγοντας να αναφερθούν στη χώρα τους”.

Σε σχέση με τις 150 εταιρίες που βρίσκονται υπό την εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η κα Καλογήρου ξεκαθαρισε ότι”δεν έχει ενώπιον της καταγγελία για εμπλοκή, με οποιονδήποτε τρόπο, σε παράνομες συναλλαγές κάποιας από τις 150 εταιρείες Διοικητικών Υπηρεσιών που εποπτεύει”.

Αν προκύψει ότι κάποια ή κάποιες από τις περίπου 3.600 εταιρείες που αναφέρονται στα δημοσιεύματα έχουν εγγραφεί από εποπτευόμενες εταιρείες της Επιτροπής ή είναι πελάτες των δικών μας εταιρειών, σίγουρα θα προβούμε στη δέουσα έρευνα και θα επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις στην περίπτωση που δεν έχουν συμμορφωθεί με το νόμο που αφορά το ξέπλυμα χρήματος, τόνισε η κ. Καλογήρου. “Αν υπάρχουν συναλλαγές, οι οποίες δεν έχουν δηλωθεί, σίγουρα αυτό είναι σοβαρό”, όπως επισήμανε.

Εξήγησε επίσης, ότι ο νόμος περί Διοικητικών Υπηρεσιών τέθηκε σε εφαρμογή μόλις το 2012 και ότι οι εταιρείες αυτές έχουν αρμοδιότητα να εγγράφουν στην Κύπρο άλλες εταιρείες.

Πρόσθεσε ότι πέρα των 150 εταιρειών που εποπτεύονται από την Επιτροπή, υπάρχουν και τα δικηγορικά γραφεία που προσφέρουν διοικητικές υπηρεσίες και τα οποία επιβλέπονται από το Δικηγορικό Σύλλογο, καθώς και ελεγκτικές εταιρείες που παρέχουν μόνο διοικητικές υπηρεσίες και επιβλέπονται από τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Ελεγκτών Κύπρου (ΣΕΛΚ).
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της