Οργιάζουν οι παρανομίες στις παραλίες

Σε μάστιγα τείνουν να εξελιχθούν τα τελευταία τρία τουλάχιστον χρόνια, οι αυθαίρετες επεμβάσεις επί παραλιών στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, που εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ, οι τοπικές αρχές γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις εισηγήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος, το οποίο εδώ και τρία περίπου χρόνια παλεύει με στόχο την επαναφορά -στην αρχική τους κατάσταση- παραλιών, στις οποίες έγιναν επεμβάσεις από τις τοπικές αρχές με δικαιολογία τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των λουομένων.

Οι επεμβάσεις αυτές, μάλιστα, αγγίζουν και προστατευόμενες ζώνες που εντάσσονται στην περιοχή Natura 2000. Και όλα αυτά, με την ανοχή της επαρχιακής διοίκησης Αμμοχώστου, η οποία έχει τον πρώτο λόγο για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, όπως υποστηρίζει κυβερνητική πηγή που γνωρίζει απ’ έξω κι ανακατωτά το θέμα.

ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ NATURA2000
Πριν από μερικά χρόνια, ο δήμος Σωτήρας προχώρησε στην ανέγερση εγκαταστάσεων επί της παραλίας στην περιοχή Αγίας Θέκλας. Το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει καταγγείλει τις σχετικές επεμβάσεις, με επιστολές ημερομηνίας 1/11/2013 και 9/10/2014, ζητώντας παράλληλα τον τερματισμό των παρανομιών και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Για τις συγκεκριμένες κατασκευές, σημειώνεται πως το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως έχει προβεί στις 15 Μαΐου 2013 σε ειδοποίηση επιβολής προς τον δήμο Σωτήρας, για τα έργα εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας. Παρά τις διαδικασίες που κινήθηκαν, μέχρι και σήμερα ο δήμος Σωτήρας δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και των άλλων αρμόδιων Τμημάτων.

ΘΕΛΕΙ ΑΔΕΙΕΣ Η ΣΩΤΗΡΑ
Ο δήμος Σωτήρας ζήτησε να εξασφαλίσει πολεοδομικές άδειες, για τα υποστατικά που ανεγέρθηκαν χωρίς άδειες στην παραλία Σωτήρας, ενώ ζήτησε από την Επιτροπή Παραλιών έγκριση αιτήματος για χρήση μέρους της παραλίας (για τοποθέτηση κρεβατιών και ομπρελών). Κάτι τέτοιο μέχρι και σήμερα δεν έγινε, και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να γίνει, τουλάχιστον μέχρι ο δήμος Σωτήρας προχωρήσει στην άρση των παρανομιών. Σύμφωνα με ενημέρωση που έχει ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ, τοΤμήμα Περιβάλλοντος έκανε εισήγηση για χρήση του μέρους της παραλίας που βρίσκεται μπροστά και ανατολικά των υφιστάμενων υποστατικών, συνολικής έκτασης 800 περίπου τετραγωνικών μέτρων.


ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Σε επιστολή του το Τμήμα Περιβάλλοντος προς τον δήμο αναφέρει: «Το μέρος της παραλίας που βρίσκεται σε απόσταση δέκα μέτρων από τα βράχια, θα πρέπει να παραμείνει ελεύθερο, ενώ θα πρέπει σε συνεργασία με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, και το Τμήμα Περιβάλλοντος, να τοποθετηθούν πινακίδες που να ενημερώνουν τον χρήστη της παραλίας για το καθεστώς της περιοχής, με στόχο την προστασία της περιοχής, την ευαισθητοποίηση και την επιμόρφωση των επισκεπτών γενικά. Για τον συγκεκριμένο χώρο, και με στόχο την παροχή περαιτέρω διευκολύνσεων στους λουόμενους για πρόσβαση στη θάλασσα αλλά και για προστασία της περιοχής, συστήνεται η κατασκευή ξύλινης πλατφόρμας, από το σημείο που ξεκινούν τα βράχια με προέκταση στη θάλασσα, μήκους που δεν θα υπερβαίνει τα δεκαπέντε μέτρα, νοουμένου πως θα ακολουθηθούν οι προδιαγραφές που αφορούν στην ξύλινη πλατφόρμα παροχής διευκολύνσεων, για την οποία ο δήμος Σωτήρας ετοίμασε και κατέθεσε σχέδια στο Τμήμα Περιβάλλοντος. Αναφορικά με τους κάθετους ογκόλιθους υπό μορφή περιτοιχίσματος, που είναι τοποθετημένοι ανατολικά των κατασκευών, αυτοί θα πρέπει να απομακρυνθούν. Οι φοινικιές και οποιαδήποτε άλλα φυτά ή δέντρα έχουν φυτευτεί στον χώρο, θα πρέπει επίσης να απομακρυνθούν. Οι πιο πάνω θέσεις ισχύουν υπό την προϋπόθεση πως ο δήμος Σωτήρας, δεν θα προβεί σε άλλες κατασκευές επί της περιοχής Natura 2000 και παράλληλα, θα προβεί σε πλήρη αποκατάσταση των επεμβάσεων».

ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΑΡΑ
Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2013, μετά από επιστολή της αναπληρώτριας διευθύντριας του Τμήματος Δημοσίων Έργων, ημερομηνίας 8/4/2013, και επίσκεψη στον χώρο από λειτουργό του Τμήματος Περιβάλλοντος, διαπιστώθηκε παράνομη κατασκευή προβόλου στην περιοχή Fig Tree Bay. Για το θέμα, σχετική είναι η επιστολή, ημερομηνία 16/5/2013, προς έπαρχο Αμμοχώστου και δήμαρχο Παραλιμνίου. Ακολούθησε νέα επιστολή του αν. διευθυντή του Τμήματος Δημοσίων Έργων ημερομηνίας 20/1/2014 για το ίδιο θέμα, με αποτέλεσμα κατά την νέα επίσκεψη λειτουργού του Τμήματος Περιβάλλοντος, στην πιο πάνω περιοχή, στις 23/1/2014, διαπιστώθηκε πως συνεχίζεται η παράνομη κατασκευή προβόλου από φυσικούς ογκόλιθους. Τον Μάρτιο του 2014, το Τμήμα Περιβάλλοντος έγινε δέκτης πολλών καταγγελιών, ιδιαίτερα από πολίτες, για συνεχιζόμενη επέμβαση επί της παραλίας, με μηχανήματα και ταυτόχρονο εκβραχισμό, διαμόρφωση χώρων επί της παραλίας και εντός της ζώνης προστασίας, των περιοχών, Κάππαρης και Αγίας Τριάδας, στο Παραλίμνι, με σκοπό είτε την εξυπηρέτηση των λουομένων είτε για δημιουργία χώρων στάθμευσης. Παρατηρήθηκε, επίσης, αποψίλωση βλάστησης εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας, στις ίδιες περιοχές. Τα πιο πάνω διαπιστώθηκαν και σε επιτόπου επίσκεψη στην περιοχή.


ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΣΤΟ ΚΑΒΟ ΓΚΡΕΚΟ
Στις 27 Ιουνίου 2012, ο δήμος Αγίας Νάπας, με επιστολή του, πληροφόρησε τον διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος, πως στην τοποθεσία «Άμμος του Καμπούρη» στην Αγία Νάπα, διεξάγονταν χωματουργικές εργασίες και αφαίρεση βράχων από εκσκαφέα με σκοπό τη δημιουργία λιμενίσκου, χωρίς την εξασφάλιση αδειών από τις αρμόδιες αρχές. Στις 23 Ιουλίου του 2012, με απαντητική επιστολή προς τον δήμαρχο Αγίας Νάπας, ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος ενημερώνοντας, ανάμεσα σε άλλα, πως οποιεσδήποτε εργασίες εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας αποτελούν αρμοδιότητα του έπαρχου Αμμοχώστου, σύμφωνα με τον περί Προστασίας της Παραλίας Νόμο (Κεφάλαιο 59), ο οποίος καλείται να παρέμβει άμεσα στην αδειοδότησή τους ή στην κατεδάφισή τους σε περίπτωση παρανομίας. Ταυτόχρονα, ενημέρωσε πως με βάση τον περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου Ν.140(Ι)/2005 έως 2014, για τέτοια έργα απαιτείται ετοιμασία Προκαταρκτικής Έκθεσης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΠΕΕΠ), η οποία, όμως, σε περίπτωση που δεν διακόπτονταν άμεσα οι εργασίες της επέμβασης, δεν θα εξεταζόταν.

ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
Στις 10 Μάιου 2013, ο έπαρχος Αμμόχωστου κοινοποίησε στο Τμήμα Περιβάλλοντος, επιστολή προς τον αστυνομικό διευθυντή Αμμοχώστου, με την οποία κατάγγελλε τις επεμβάσεις που έγιναν και συνεχίζονταν στον συγκεκριμένο χώρο. Το Τμήμα Περιβάλλοντος, στη βάση της κοινοποίησης που έτυχε, απέστειλε νέα επιστολή προς τον δήμαρχο Αγίας Νάπας, όπου τον ενημέρωνε εκ νέου για το θέμα και ως εκ τούτου ως αρμόδια αρχή θα έπρεπε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, για εντοπισμό των υπευθύνων και λήψη μέτρων για άρση των παράνομων επεμβάσεων και πλήρη αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη περιοχή, από τον περασμένο Μάιο, εντάχθηκε στο δίχτυο Natura 2000, ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για συγκεκριμένο είδος πουλιών (Charadrius leschenaultii), ως αντισταθμιστικό μέτρο για την αδειοδότηση της δημιουργίας της μαρίνας Αγίας Νάπας.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Για το θέμα της διαχείρισης των παραλιών, η Έκθεση του γενικού ελεγκτή διαπιστώνει σχετικά πως «[..] η διαχείριση των παραλιών διέπεται από ένα ευρύτατο φάσμα νομοθετημάτων, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν εκσυγχρονιστεί, με αποτέλεσμα να παρατηρείται κατακερματισμός αρμοδιοτήτων σε διάφορους φορείς, χωρίς να υπάρχει συντονιστικός μηχανισμός. Η μη ύπαρξη εθνικής στρατηγικής για τη διαχείριση των παραλιών δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση, αφού πολλές φορές υπάρχουν αντικρουόμενοι στόχοι μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Διαπιστώθηκαν, επίσης, νομοθετικά κενά και επικαλύψεις αρμοδιοτήτων».

ΕΡΓΑ ΩΣ... ΕΥΕΡΓΕΣΙΕΣ
Σημειώνεται, τέλος, ότι, όπως μας έχει λεχθεί χαρακτηριστικά, οι διάφοροι δήμοι, θεωρούν τέτοιου είδους έργα ως ευεργετικά, για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στις περιοχές τους. Οι συνέπειες από τα έργα αυτά, δεν είναι οι ίδιες για κάθε περίπτωση, αλλά λόγω της ευαισθησίας των οικοσυστημάτων σε κάποιες από αυτές (π.χ. περιοχή Αγίας Θέκλας, η οποία είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά), οι επιπτώσεις είναι σοβαρές. Πάντως, η όποια επέμβαση σε περιοχές παραλιών, εμπεριέχει τον κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων και χωρίς την απαιτούμενη Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, είναι δύσκολο να προσμετρηθεί ο βαθμός επηρεασμού για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

 

 

 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»