Έρχεται χάος στην αγορά τσιγάρων

Αμφίβολη θεωρείται η έγκαιρη ψήφιση από τη βουλή, του νέου νόμου για τα καπνικά προϊόντα, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα τόσο στην αγορά όσο και στην ίδια της Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Μέχρι τις 20 Μαΐου θα πρέπει να  εφαρμόζεται η νέα νομοθεσία, στην οποία θα πρέπει να ενσωματωθούν οι πρόνοιες της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας.
 
Ωστόσο το γεγονός ότι στις 14 Απριλίου κλείνει η Βουλή, λόγω εκλογών, σε συνδυασμό ότι το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται από το Δεκέμβριο στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, καθιστά αμφίβολη, ή καλύτερα αδύνατη τη συζήτηση και ψήφιση του νόμου από την Ολομέλεια, στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων.  
 
Το γεγονός αυτό, αναμένεται να επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στην Κύπρο, η οποία πιθανότατα θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την καθυστέρηση. Παράλληλα αναμένονται προβλήματα σε ότι αφορά την προσφορά τσιγάρων στην κυπριακή αγορά, καθώς χωρίς την ψήφιση της νομοθεσίας, θα καθίσταται δύσκολη η ομαλή η ομαλή προμήθεια των προϊόντων στην Κύπρο.
 
Εισαγωγείς τσιγάρων και καπνικών προϊόντων προειδοποιούν εξάλλου ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ομαλή προμήθεια προϊόντων στην αγορά μετά τις 20 Μάιου, σε περίπτωση που το νομοσχέδιο δεν πάρει το πράσινο φως από την Ολομέλεια. Με επιστολή που απέστειλαν στον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου οι εισαγωγείς προειδοποιούν  ότι υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστούν ελλείψεις στην αγορά. Κάτι τέτοιο, τονίζουν, εξυπακούεται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων του κράτους, των εταιρειών, αλλά και των σημείων λιανικής πώλησης γενικότερα. 
 
Τονίζουν, παράλληλα, ότι οι ελλείψεις τσιγάρων στην αγορά, δεν αποκλείεται να στρέψουν κάποιους καταναλωτές στην επιλογή της παράνομης αγοράς από τα κατεχόμενα.
 
Η νέα νομοθεσία

Όπως ανέφερε στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLine ο υγειονομικός λειτουργός των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ηρόδοτος Ηροδότου, με τη νέα νομοθεσία καταργούνται οι εθνικοί κανονισμοί για τα καπνικά προϊόντα και εισάγεται μια νέα νομοθεσία, στην οποία θα περιλαμβάνονται και οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Μεταξύ άλλων, θα προνοείται:
 
  • Απαγόρευση πώλησης φυτικών προϊόντων για κάπνισμα και ηλεκτρονικών τσιγάρων που δεν πληρούν του κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Οδηγίας.
  • Ρύθμιση της περιεκτικότητας των τσιγάρων σε πίσσα, νικοτίνη και μονοξείδιο του άνθρακα (όπως προνοείτο και  στην προηγούμενη νομοθεσία)
  • Απαγόρευση διάθεσης στην αγορά, προϊόντων καπνού με χαρακτηριστικό άρωμα ή γεύση πχ βανίλια ή σοκολάτα. Εισάγεται επίσης ένα σύστημα ελέγχου της Κομισιόν για τον έλεγχο των τσιγάρων και των καταγγελιών για καπνικά προϊόντα με τέτοιο άρωμα.
  • Απαγόρευση πώλησης συσκευασιών με λιγότερα από 20 τσιγάρα και καπνού κάτω από 30 γραμμάρια.
  • Υποχρέωση των βιομηχανιών  τσιγάρων, ηλεκτρονικών και φυτικών προϊόντων για κάπνισμα, να διαβιβάζουν στην Κομισιόν μελέτες και τοξικολογικά στοιχεία για τα προϊόντα του. Τα δεδομένα αυτά θα μελετώνται και θα φυλάσσονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και οι αρχές του κάθε κράτους μέλους θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά.
     
 
Πακέτα που θα σοκάρουν

Αιχμή του δόρατος της νέας νομοθεσίας θα είναι η υποχρεωτική αλλαγή των συσκευασιών των τσιγάρων και η τοποθέτησε σε αυτές, φωτογραφιών και προειδοποιήσεων για την επικινδυνότητα του καπνίσματος.
 
Συγκεκριμένα, το 65% της κάθε μίας από τις δύο μεγάλες επιφάνειες του πακέτου, θα περιέχει φωτογραφίες που με ωμό τρόπο θα δείχνουν τις συνέπειες του καπνίσματος στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι φωτογραφίες που θα χρησιμοποιηθούν έχουν εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Θα περιέχουν επίσης αντικαπνιστικά μηνύματα στην ελληνική και τουρκική γλώσσα.
 

 
Επίσης, καταργούνται οι πληροφορίες που αναγράφονταν στις δυο πλαϊνές επιφάνειες των πακέτων για την περιεκτικότητα σε πίσσα, νικοτίνη και μονοξείδιο του άνθρακα και αντικαθίστανται με προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα του καπνίσματος
 
 

 

 


Απαγόρευση καπνίσματος σε νοσοκομεία, σχολεία και χώρους εργασίας
 
Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, στη νέα νομοθεσία προνοείται επίσης  
 
  • Απαγόρευση χρήσης τόσο του ηλεκτρονικού τσιγάρου όσο και του ναργιλέ σε χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.   
  • Πλήρης απαγόρευση τσιγάρων και γενικά καπνικών προϊόντων σε νοσοκομεία, σχολεία και παιδότοπους, ακόμα και αν πρόκειται για ανοιχτούς χώρους.
  • Πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους εργασίας.
  • Δίνεται το δικαίωμα στον προϊστάμενο των Υγειονομικών Υπηρεσιών να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο που δεν θα υπερβαίνει τα 850 ευρώ για παράνομο κάπνισμα
  • Το Δικαστήριο μπορεί μετά από σχετική δικαιολογημένη αίτηση εξουσιοδοτημένου λειτουργού, να εκδίδει διάταγμα αναστολής εργασιών μιας επιχείρησης, αν σε αυτήν καταγράφονται συνεχείς παραβιάσεις της νομοθεσίας για την απαγόρευση του καπνίσματος.
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της