Ενισχύεται η συμμετοχή των πολιτών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων

  Η Κυβέρνηση έχει ακούσει τα πάγια αιτήματα των πολιτών για συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και θέτει σε εφαρμογή την εθνική πρωτοβουλία πολιτών ( e-petitions) με στόχο να γίνει πράξη η συμμετοχική και άμεση δημοκρατία, η διαφάνεια και η λογοδοσία του κράτους έναντι των πολιτών.

Ουσιαστικά οι πολίτες θα μπορούν με την συλλογή υπογραφών, και αφού τηρούνται βασικές πρόνοιες, να υποβάλλουν προτάσεις και εισηγήσεις για θέματα που τους αφορούν και η Κυβέρνηση είτε θα τις υιοθετεί μέσω νόμων ή αλλως πως ή θα τις απορρίπτει αφού όμως επιχειρηματολογήσει γραπτώς.

Το προσχέδιο του νομοσχεδίου που ετοιμάστηκε από την Προεδρία κατατέθηκε χθες ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο και με την ψήφισή του τίθεται άμεσα σε εφαρμογή. Η ιστοσελίδα αναμένεται να είναι έτοιμη σε δύο μήνες και το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μετά τις εκλογές.

Τις βασικές πρόνοιες του νομοσχεδίου παρουσίασε στα ΜΜΕ σε διάσκεψη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Εξήγησε ότι οι πολίτες θα έχουν πέντε μήνες στη διάθεσή τους θα συλλέξουν 8,000 υπογραφές ( αριθμός που θεωρήθηκε ένδειξη της αντιπροσωπευτικότητας της ομάδας που υποβάλλει μια πρόταση), με τις οποίες θα καλούν την Κυβέρνηση να προωθήσει νομοθεσίες ή πολιτικές. Η Κυβέρνηση στη συνέχεια έχει υποχρέωση να εξετάσει την πρόταση και να αιτιολογήσει για τις θέσεις της εντός τριών μηνών, δηλαδή με επιχειρήματα να εξηγήσει γιατί την αποδέχεται ή την απορρίπτει.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν Κύπριοι πολίτες ή πολίτες κρατών μελών της ΕΕ άνω των 18 που διαμένουν στην Κύπρο και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

“Για να εξεταστεί μια πρόταση και είναι αυτό που θα κρίνει η δική μας η επιτροπή είναι αν βρίσκεται εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της Κυβέρνησης, αν δεν είναι έκδηλα καταχρηστική, επιπόλαια ή κακόβουλη, αν δεν αντίκειται σε θεμελιώδη άρθρα του συντάγματος και δεν είναι εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή σε δεσμευτικές οδηγίες της Κυπριακής Δημοκρατίας”, ανέφερε.

Οι πρωτοβουλίες των πολιτών εξετάζονται από επιτροπή της οποίας προεδρεύει ο Γραμματέας του Υπουργικού και συμμετέχουν ένας δικηγόρος που υποδεικνύεται από τον Δικηγορικό Σύλλογο, ένας ακαδημαϊκός που υποδεικνύεται από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων, δύο εκπρόσωποι ΜΚΟ και εκπρόσωπος του εφόρου εσωτερικού ελέγχου ως παρατηρητής.

`Όπως αναφέρθηκε στην διάσκεψη, αν η πρωτοβουλία πληροί τους όρους θα δίνεται προθεσμία ενός μήνα για να συλλεχθούν εκατό υπογραφές, οι οποίες θα δημοσιοποιούνται στην επίσημη ιστοσελίδα της Εθνικής πρωτοβουλίας πολιτών και σε διάστημα 4 μηνών θα πρέπει να εξασφαλιστούν 8,000 υπογραφές η εγκυρότητα των οποίων θα πιστοποιείται από το ΥΠΕΣ.

Αναφερόμενος στα κριτήρια αποδοχής εξέτασης μιας αίτησης, ο κ. Πετρίδης είπε ότι θα πρέπει να έχει συσταθεί 7μελής επιτροπή πολιτών εκ των οποίων ένας να έχει ορισθεί εκπρόσωπος και ένας αναπληρωτής εκπρόσωπος ως πρόσωπα επικοινωνίας με την Επιτροπή Εξέτασης Πρωτοβουλιών Πολιτών

“Ο λόγος που χρειάζονται τέσσερις μήνες είναι για να μπορέσει να κινητοποιηθεί η πρωτοβουλία ή το συγκεκριμένο lobby, ένα εύλογο δηλαδή χρονικό διάστημα για συλλογή των υπογραφών, όταν αυτές πιστοποιηθούν τότε προωθείται η πρόταση στο αρμόδιο τμήμα της Κυβέρνησης , μπορεί να είναι ένα Υπουργείο, ένα τμήμα, κ.λπ.”, ανέφερε ο Υφυπουργός.

Στη συνέχεια νομοθετικά η Κυβέρνηση υποχρεούται εντός τριών μηνών να απαντήσει τεκμηριωμένα και με επιχειρήματα, είτε αρνητικά είτε θετικά.

“Πρέπει να σας πω ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί δόλος μετά την υποβολή του παραπόνου ή αυτεπάγγελτα από τους διοργανωτές τότε ενεργοποιείται η πρόνοια στο νόμο για επιβολή διοικητικών προστίμων στους διοργανωτές το ύψος των οποίων θα κυμαίνονται από 2000 ευρώ μέχρι 5000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση”, ανέφερε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Πετρίδης είπε ότι αν ένα αίτημα αντιβαίνει την κυβερνητική πολιτική, δεν μπορεί να δεσμευτεί η Κυβέρνηση ότι θα το ικανοποιήσει.

“Αυτό που είσαι δεσμευμένος είναι να το μελετήσεις, θα τεκμηριώσεις την απάντησή σου, θα ενημερώσεις τους πολίτες, για παράδειγμα μπορεί να πρόκειται για θέμα με το οποίο η Κυβέρνηση διαφωνεί,”, ανέφερε.

“Μπορεί εγώ να έχω 8,000 υπογραφές ότι οι πολίτες δεν θέλουν σύστημα αξιολόγησης στη Δημόσια Υπηρεσία, δεν θα τους πω εντάξει, απλά θα τους εξηγήσω γιατί ακριβώς χρειάζεται”, είπε.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι οι πολίτες έχουν με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πρόσβαση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και περαιτέρω ακόμη και όταν η πρότασή τους απορριφθεί , με την τεκμηρίωση γίνεται ώριμη συζήτηση για θέματα πολιτικής.

Τέλος, ο κ. Πετρίδης ευχαρίστησε την Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών «Ελευθερία για Πρόοδο και Περηφάνια» και την ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια Κύπρος» για τη συμμετοχή τους στη διαβούλευση που προηγήθηκε.

Από την πλευρά της η Εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια Κύπρος» κα Μαρία Κωνσταντίνου και ο Εκπρόσωπος της Ομάδας Πολιτών «Ελευθερία για Πρόοδο και Περηφάνια» κ. Ανδρέας Σώσειλος χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης εκφράζοντας παράλληλα την αμέριστη στήριξη τους στο έργο αυτό.


Νέα ιστοσελίδα της Μονάδας Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Ο κ. Πετρίδης παρουσίασε στους δημοσιογράφους και τη νέα ιστοσελίδα για τη μονάδα διοικητικής μεταρρύθμισης της Προεδρίας  (www.reform.gov.cy,) για θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας στην οποία κανείς μπορεί να βρει χρήσιμες πληροφορίες (π.χ. νομοσχέδια που κατατέθηκαν με επεξηγήσεις, σχεδιασμός για την αναπτυξιακή πολιτική κ.λπ.)  για το έργο της μεταρρύθμισης.

Ο Υφυπουργός είπε ότι ο οποιοσδήποτε πολίτης και τα ΜΜΕ θα μπορούν να επικοινωνούν μέσω της ιστοσελίδας με τα άτομα που απαρτίζουν την μονάδα και στόχος είναι να λαμβάνουν απαντήσεις για οτιδήποτε τους αφορά.

“Πρόκειται για ένα πολύ καλό εργαλείο παρακολούθησης, για να βλέπετε τι κάνουμε, που είμαστε και για να μας κρίνετε”, ανέφερε.

Ο Υφυπουργός είπε ότι η Μονάδα δεν περιορίστηκε στα 4-5 θέματα για τα οποία έλαβε κάποιες επισημάνσεις από την Τρόικα, αλλά συνεχώς προσπαθεί να παράγει έργο και πολιτικές.

“Ειναι μια συνεχής διεργασία και δεν πρέπει να σταματήσει ποτέ, πρέπει να υπάρχει ένα σώμα το οποίο θα κάνει μεταρρύθμιση, έγινε δουλειά και συνεχίζει να γίνεται, υπήρξε καθυστέρηση αρκετών χρόνων και δεν γίνεται σε ένα μήνα να γίνουν τα πάντα”, κατέληξε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025
Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»