Για τις 21/4 φαίνεται να μετατίθεται η κατάθεση του Προέδρου στην υπόθεση Ερωτοκρίτου
20:08 - 05 Απριλίου 2016
Για τις 21 Απριλίου φαίνεται να μετατίθεται η κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, ως μάρτυρα υπεράσπισης στην ποινική υπόθεση εναντίον του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως Ρίκκου Ερωτοκρίτου, μετά την μαρτυρική κλήση που έλαβε από τον δικηγόρο του κ. Ερωτοκρίτου.
Κατά την έναρξη της σημερινής διαδικασίας αντεξέτασης του από την Κατηγορούσα Αρχή, η οποία επικεντρώθηκε στους χειρισμούς του στην υπόθεση Providencia, ο κ. Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε σε ανακοινώσεις κομμάτων, σε σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε δημοσιεύματα εφημερίδων για να εμποδίσουν και να αποτρέψουν, όπως υποστήριξε, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το να υπακούσει στη μαρτυρική κλήση και να μην προσέλθει στο δικαστήριο ως μάρτυρας.
Κατά την αντεξέταση του, ο κ. Ερωτοκρίτου απέρριψε τις υποβολές του εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Ηλίας Στεφάνου περί προσυνεννόησης με το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους και παραγκωνισμού του Γενικού Εισαγγελέα και υπεραμύνθηκε των ενεργειών στοχειρισμό της υπόθεσης Providencia, οι οποίες, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά την απολογία του, “ήταν οι ενδεδειγμένες”.
Καταθέτοντας ενόρκως από το εδώλιο του μάρτυρα, ο κ. Ερωτοκρίτου είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι “πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι οδηγίες για ποινική δίωξη ήταν, κατά την κρίση μου, οι ενδεδειγμένες”, προσθέτοντας ότι “όλα έγιναν κανονικά, ανοιχτά και χωρίς πρόθεση να αγνοηθεί ή να παραγκωνισθεί κανένας”.
Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο κ. Ερωτοκρίτου κατέθεσε συμπληρωματική δήλωση του σε σχέση με κάποια γεγονότα που προέκυψαν, όπως ανέφερε ο δικηγόρος του, μετά την τελευταία του εμφάνιση στο δικαστήριο.
Διαβάζοντας τη δήλωση ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι ο Δικηγόρος του Χρίστος Πουργουρίδης κλήτευσε διάφορα πρόσωπα ως μάρτυρες μετά την ενδιάμεση απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. Ανάμεσα στα πρόσωπα που κλητεύθηκαν νομίμως και δεόντως, πρόσθεσε, είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Όπως ανάφερε, για τη συγκεκριμένη απόφαση ημερομηνίας 3/3/2016 αναρτήθηκε την ίδια ημερομηνία στην ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ με τίτλο “Ερωτήματα ΑΚΕΛ μετά την `εκ πρώτης όψεως υπόθεση ενοχής` πρώην Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της ΚΕ του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαίδη. Για την ίδια απόφαση αναρτήθηκε, επίσης στην ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ, την ίδια πιο πάνω ημερομηνία είδηση του Πρακτορείου ότι το Κακουργιοδικείου βρήκε “εκ πρώτης όψεως υπόθεση ενοχής” εναντίον των κατηγορουμένων. Οι πιο πάνω αναφορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, υποστήριξε ο κ. Ερωτοκρίτου στη συμπληρωματική δήλωση του.
Στην ίδια ιστοσελίδα, πρόσθεσε, το ΚΥΠΕ στις 30/3/2016 ανάρτησε και άλλη ανακοίνωση Τύπου του ΑΚΕΛ με τίτλο “Ανακοίνωση Τύπου του ΑΚΕΛ για κλήτευση Προέδρου Δημοκρατίας να καταθέσει στην υπόθεση Ρ. Ερωτοκρίτου. “Το σαφές περιεχόμενο της πιο πάνω ανακοίνωσης είναι να εμποδίσει και να αποτρέψει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το να υπακούσει στη μαρτυρική κλήση και να μην προσέλθει στο δικαστήριο ως μάρτυρας,”, είπε.
Είπε επίσης ότι στην έκδοση της εφημερίδας “Χαραυγή” ημερομηνίας 31/3/2016 κάτω από συγκεκριμένο τίτλο δημοσιεύτηκε άρθρο από τη σύνταξη της εφημερίδας “του οποίου και πάλι το σαφές περιεχόμενο και νόημα είναι να αποτρέψει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το να υπακούσει στη μαρτυρική κλήση και να μην προσέλθει στο δικαστήριο ως μάρτυρας”.
Είπε επίσης ότι στις 31/3/2016 στις προσωπικές ιστοσελίδες του κ. Χρήστου Κληρίδη και της κα. Ειρήνης Χαραλαμπίδου στο Facebook αναρτήθηκε σχόλιο από τον κάθε ένα το οποίο έδωσε λαβή για περαιτέρω σχολιασμό από άλλους χρήστες. Όπως είπε, ο κ. Χρήστος Κληρίδης υπήρξε δικηγόρος του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη στην υπόθεση 1 του 2015 ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου που κινήθηκε εναντίον του. Η δε κα. Ειρήνη Χαραλαμπίδου, βουλευτής, κατέθεσε ήδη ως μάρτυρας κατηγορίας στην παρούσα υπόθεση. “Και πάλι το σαφές περιεχόμενο και νόημα των όσων αναρτήθηκαν από τα δύο πιο πάνω πρόσωπα είναι να αποτρέψουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το να υπακούσει στη μαρτυρική κλήση και να μην προσέλθει στο δικαστήριο ως μάρτυρας”.
Ο κ. Ερωτοκρίτου είπε επίσης ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του ΔΗΚΟ ημερομηνίας 31/3/2016 με τίτλο “Υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου – Πρόδρος Αναστασιάδης- Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου του Κόμματος” αναρτήθηκε ανακοίνωση σχετικά με την κλήτευση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επανέλαβε ότι το σαφές περιεχόμενο της πιο πάνω ανακοίνωσης είναι να εμποδίσει και να αποτρέψει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το να υπακούσει στη μαρτυρική κλήση και να μην προσέλθει στο δικαστήριο ως μάρτυρας.
Ανέφερε τέλος ότι στην έκδοση της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” της 1ης Απριλίου του 2016 δημοσιεύτηκε σχόλιο δημοσιογράφου της εφημερίδας και πάλι σχετικά με την κλήτευση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το σαφές περιεχόμενο του πιο πάνω σχολίου είναι να εμποδίσει και να αποτρέψει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το να υπακούσει στη μαρτυρική κλήση και να μην προσέλθει στο δικαστήριο ως μάρτυρας.
Η αντεξέταση του κ. Ερωτοκρίτου αναμένεται να συνεχιστεί και στις επόμενες δύο δικάσιμες που έχουν ήδη οριστεί για τις ημερομηνίας 12 και 14 Απριλίου, ενώ το δικαστήριο όρισε και τις ημερομηνίες 19 και 21 Απριλίου κατά τις οποίες θα παρουσιαστούν να καταθέσουν οι μάρτυρες υπεράσπισης που κλήτευσε η πλευρά του κ. Ερωτοκρίτου, ανάμεσα στους οποίους και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο δικηγόρος του κ. Ερωτοκρίτου Χρίστος Πουργουρίδης είπε ότι θα καλέσει τον Πρόεδρο να καταθέσει στις 21/4, εάν μπορεί και ο ίδιος.
Η εξέταση και αντεξέταση του Προέδρου αναμένεται να επικεντρωθεί στις δύο συναντήσεις που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον κ. Ερωτοκρίτου και τον νυν Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη πριν από το διορισμό του στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα.
Σε σχέση με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους στην ίδια υπόθεση, με ένορκη μαρτυρία επέλεξε να δώσει τη δική του εκδοχή ο Παναγιώτης Νεοκλέους, ενώ ο Ανδρέας Κυπρίζογλου θα προβεί σε ανώμοτη δήλωση από το εδώλιο του κατηγορουμένου, χωρίς να ορκιστεί και να χωρίς να αντεξεταστεί από την Κατηγορούσα Αρχή και το δικηγορικό Γραφείο Andreas Neocleous & Co LLC θα καλέσει μάρτυρες υπεράσπισης. Εκτός από το Γραφείο Νεοκλέους, το δικαίωμα κλήτευσης μαρτύρων υπεράσπισης, οι οποίοι θα αντεξεταστούν από την Κατηγορούσα Αρχή, επέλεξαν να κάνουν χρήση και οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι.
Υπενθυμίζεται ότι το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση στις 3/3/2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση και κάλεσε τους κατηγορούμενους σε απολογία.
Σύμφωνα με την ενδιάμεση απόφαση του Δικαστηρίου, η εκδοχή της Κατηγορούσας Αρχής, “όπως δύναται να εξαχθεί συνοψίζοντας τις λεπτομέρειες των αδικημάτων, την προσκομισθείσα μέχρι στιγμής μαρτυρία και τη σχετική αγόρευση”, είναι ότι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση κατά το διάστημα Αυγούστου-Νοεμβρίου του 2013 συνωμότησαν όπως οι κατηγορούμενοι Andreas Neocleous & Co LLC και Παναγιώτης Νεοκλέους μην καταχωρίσουν εμφάνιση σε αγωγή που θα καταχωρούσε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου και εταιρείες συμφερόντων του, ούτως ώστε να εκδοθεί απόφαση ερήμην υπέρ των ιδίων ως εναγόντων με όφελος €515.679,99 και αντίστοιχη βλάβη των συμφερόντων των εκεί εναγομένων (ή και της Τράπεζας Κύπρου στην περίπτωση της κατηγορίας για συνωμοσία προς καταδολίευση) διαπράττοντας έτσι τα αδικήματα της συνωμοσίας για εκτροπή της πορείας της δικαιοσύνης και της συνωμοσίας προς καταδολίευση.
Εις αντάλλαγμα του πιο πάνω οφέλους, σύμφωνα πάντα με την εκδοχή της Κατηγορούσας Αρχής, ο κ. Ερωτοκρίτου, όντας Βοηθός Γενικού Εισαγγελέως, συμφώνησε με τους Andreas Neocleous & Co LLC και Παναγιώτη Νεοκλέους να προωθήσει την ποινική δίωξη πέντε φυσικών και ενός νομικού προσώπου, για την υπόθεση της Providencia, διαπράττοντας έτσι ο ίδιος τα αδικήματα του δεκασμού, της δωροληψίας και συναλλαγών που υποδηλώνουν διαφθορά και οι Andreas Neocleous & Co LLC και Παναγιώτης Νεοκλέους τα αδικήματα του δεκασμού, της ενεργούς δωροδοκίας και συναλλαγής με αντιπροσώπους. Σύμφωνα με την πιο πάνω εκδοχή, η ενέργεια του κ. Ερωτοκρίτου να διατάξει την ποινική δίωξη συνιστά και κατάχρηση της αναγόμενης στα καθήκοντα του εξουσίας διότι έγινε παρά τις αντίθετες οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέως.
Για την υπόθεση,ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου αντιμετωπίζει τις κατηγορίες του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας οικείων αξιωματούχων, των συναλλαγών με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, και της κατάχρησης εξουσίας.
Οι Παναγιώτης Νεοκλέους και το δικηγορικό γραφείο «Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ» αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της ενεργού δωροδοκίας οικείων δημόσιων αξιωματούχων και των συναλλαγών με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά.
Και οι 4 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν, επίσης, τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης και συνωμοσίας προς καταδολίευση.
Σημειώνεται ότι το Δικαστήριο αθώωσε και απάλλαξε τον κ. Ερωτοκρίτου από την κατηγορία της δωροληψίας για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό.
Κατά την έναρξη της σημερινής διαδικασίας αντεξέτασης του από την Κατηγορούσα Αρχή, η οποία επικεντρώθηκε στους χειρισμούς του στην υπόθεση Providencia, ο κ. Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε σε ανακοινώσεις κομμάτων, σε σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε δημοσιεύματα εφημερίδων για να εμποδίσουν και να αποτρέψουν, όπως υποστήριξε, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το να υπακούσει στη μαρτυρική κλήση και να μην προσέλθει στο δικαστήριο ως μάρτυρας.
Κατά την αντεξέταση του, ο κ. Ερωτοκρίτου απέρριψε τις υποβολές του εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Ηλίας Στεφάνου περί προσυνεννόησης με το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους και παραγκωνισμού του Γενικού Εισαγγελέα και υπεραμύνθηκε των ενεργειών στοχειρισμό της υπόθεσης Providencia, οι οποίες, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά την απολογία του, “ήταν οι ενδεδειγμένες”.
Καταθέτοντας ενόρκως από το εδώλιο του μάρτυρα, ο κ. Ερωτοκρίτου είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι “πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι οδηγίες για ποινική δίωξη ήταν, κατά την κρίση μου, οι ενδεδειγμένες”, προσθέτοντας ότι “όλα έγιναν κανονικά, ανοιχτά και χωρίς πρόθεση να αγνοηθεί ή να παραγκωνισθεί κανένας”.
Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο κ. Ερωτοκρίτου κατέθεσε συμπληρωματική δήλωση του σε σχέση με κάποια γεγονότα που προέκυψαν, όπως ανέφερε ο δικηγόρος του, μετά την τελευταία του εμφάνιση στο δικαστήριο.
Διαβάζοντας τη δήλωση ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι ο Δικηγόρος του Χρίστος Πουργουρίδης κλήτευσε διάφορα πρόσωπα ως μάρτυρες μετά την ενδιάμεση απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. Ανάμεσα στα πρόσωπα που κλητεύθηκαν νομίμως και δεόντως, πρόσθεσε, είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Όπως ανάφερε, για τη συγκεκριμένη απόφαση ημερομηνίας 3/3/2016 αναρτήθηκε την ίδια ημερομηνία στην ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ με τίτλο “Ερωτήματα ΑΚΕΛ μετά την `εκ πρώτης όψεως υπόθεση ενοχής` πρώην Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της ΚΕ του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαίδη. Για την ίδια απόφαση αναρτήθηκε, επίσης στην ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ, την ίδια πιο πάνω ημερομηνία είδηση του Πρακτορείου ότι το Κακουργιοδικείου βρήκε “εκ πρώτης όψεως υπόθεση ενοχής” εναντίον των κατηγορουμένων. Οι πιο πάνω αναφορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, υποστήριξε ο κ. Ερωτοκρίτου στη συμπληρωματική δήλωση του.
Στην ίδια ιστοσελίδα, πρόσθεσε, το ΚΥΠΕ στις 30/3/2016 ανάρτησε και άλλη ανακοίνωση Τύπου του ΑΚΕΛ με τίτλο “Ανακοίνωση Τύπου του ΑΚΕΛ για κλήτευση Προέδρου Δημοκρατίας να καταθέσει στην υπόθεση Ρ. Ερωτοκρίτου. “Το σαφές περιεχόμενο της πιο πάνω ανακοίνωσης είναι να εμποδίσει και να αποτρέψει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το να υπακούσει στη μαρτυρική κλήση και να μην προσέλθει στο δικαστήριο ως μάρτυρας,”, είπε.
Είπε επίσης ότι στην έκδοση της εφημερίδας “Χαραυγή” ημερομηνίας 31/3/2016 κάτω από συγκεκριμένο τίτλο δημοσιεύτηκε άρθρο από τη σύνταξη της εφημερίδας “του οποίου και πάλι το σαφές περιεχόμενο και νόημα είναι να αποτρέψει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το να υπακούσει στη μαρτυρική κλήση και να μην προσέλθει στο δικαστήριο ως μάρτυρας”.
Είπε επίσης ότι στις 31/3/2016 στις προσωπικές ιστοσελίδες του κ. Χρήστου Κληρίδη και της κα. Ειρήνης Χαραλαμπίδου στο Facebook αναρτήθηκε σχόλιο από τον κάθε ένα το οποίο έδωσε λαβή για περαιτέρω σχολιασμό από άλλους χρήστες. Όπως είπε, ο κ. Χρήστος Κληρίδης υπήρξε δικηγόρος του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη στην υπόθεση 1 του 2015 ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου που κινήθηκε εναντίον του. Η δε κα. Ειρήνη Χαραλαμπίδου, βουλευτής, κατέθεσε ήδη ως μάρτυρας κατηγορίας στην παρούσα υπόθεση. “Και πάλι το σαφές περιεχόμενο και νόημα των όσων αναρτήθηκαν από τα δύο πιο πάνω πρόσωπα είναι να αποτρέψουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το να υπακούσει στη μαρτυρική κλήση και να μην προσέλθει στο δικαστήριο ως μάρτυρας”.
Ο κ. Ερωτοκρίτου είπε επίσης ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του ΔΗΚΟ ημερομηνίας 31/3/2016 με τίτλο “Υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου – Πρόδρος Αναστασιάδης- Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου του Κόμματος” αναρτήθηκε ανακοίνωση σχετικά με την κλήτευση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επανέλαβε ότι το σαφές περιεχόμενο της πιο πάνω ανακοίνωσης είναι να εμποδίσει και να αποτρέψει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το να υπακούσει στη μαρτυρική κλήση και να μην προσέλθει στο δικαστήριο ως μάρτυρας.
Ανέφερε τέλος ότι στην έκδοση της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” της 1ης Απριλίου του 2016 δημοσιεύτηκε σχόλιο δημοσιογράφου της εφημερίδας και πάλι σχετικά με την κλήτευση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το σαφές περιεχόμενο του πιο πάνω σχολίου είναι να εμποδίσει και να αποτρέψει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το να υπακούσει στη μαρτυρική κλήση και να μην προσέλθει στο δικαστήριο ως μάρτυρας.
Η αντεξέταση του κ. Ερωτοκρίτου αναμένεται να συνεχιστεί και στις επόμενες δύο δικάσιμες που έχουν ήδη οριστεί για τις ημερομηνίας 12 και 14 Απριλίου, ενώ το δικαστήριο όρισε και τις ημερομηνίες 19 και 21 Απριλίου κατά τις οποίες θα παρουσιαστούν να καταθέσουν οι μάρτυρες υπεράσπισης που κλήτευσε η πλευρά του κ. Ερωτοκρίτου, ανάμεσα στους οποίους και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο δικηγόρος του κ. Ερωτοκρίτου Χρίστος Πουργουρίδης είπε ότι θα καλέσει τον Πρόεδρο να καταθέσει στις 21/4, εάν μπορεί και ο ίδιος.
Η εξέταση και αντεξέταση του Προέδρου αναμένεται να επικεντρωθεί στις δύο συναντήσεις που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον κ. Ερωτοκρίτου και τον νυν Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη πριν από το διορισμό του στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα.
Σε σχέση με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους στην ίδια υπόθεση, με ένορκη μαρτυρία επέλεξε να δώσει τη δική του εκδοχή ο Παναγιώτης Νεοκλέους, ενώ ο Ανδρέας Κυπρίζογλου θα προβεί σε ανώμοτη δήλωση από το εδώλιο του κατηγορουμένου, χωρίς να ορκιστεί και να χωρίς να αντεξεταστεί από την Κατηγορούσα Αρχή και το δικηγορικό Γραφείο Andreas Neocleous & Co LLC θα καλέσει μάρτυρες υπεράσπισης. Εκτός από το Γραφείο Νεοκλέους, το δικαίωμα κλήτευσης μαρτύρων υπεράσπισης, οι οποίοι θα αντεξεταστούν από την Κατηγορούσα Αρχή, επέλεξαν να κάνουν χρήση και οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι.
Υπενθυμίζεται ότι το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση στις 3/3/2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση και κάλεσε τους κατηγορούμενους σε απολογία.
Σύμφωνα με την ενδιάμεση απόφαση του Δικαστηρίου, η εκδοχή της Κατηγορούσας Αρχής, “όπως δύναται να εξαχθεί συνοψίζοντας τις λεπτομέρειες των αδικημάτων, την προσκομισθείσα μέχρι στιγμής μαρτυρία και τη σχετική αγόρευση”, είναι ότι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση κατά το διάστημα Αυγούστου-Νοεμβρίου του 2013 συνωμότησαν όπως οι κατηγορούμενοι Andreas Neocleous & Co LLC και Παναγιώτης Νεοκλέους μην καταχωρίσουν εμφάνιση σε αγωγή που θα καταχωρούσε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου και εταιρείες συμφερόντων του, ούτως ώστε να εκδοθεί απόφαση ερήμην υπέρ των ιδίων ως εναγόντων με όφελος €515.679,99 και αντίστοιχη βλάβη των συμφερόντων των εκεί εναγομένων (ή και της Τράπεζας Κύπρου στην περίπτωση της κατηγορίας για συνωμοσία προς καταδολίευση) διαπράττοντας έτσι τα αδικήματα της συνωμοσίας για εκτροπή της πορείας της δικαιοσύνης και της συνωμοσίας προς καταδολίευση.
Εις αντάλλαγμα του πιο πάνω οφέλους, σύμφωνα πάντα με την εκδοχή της Κατηγορούσας Αρχής, ο κ. Ερωτοκρίτου, όντας Βοηθός Γενικού Εισαγγελέως, συμφώνησε με τους Andreas Neocleous & Co LLC και Παναγιώτη Νεοκλέους να προωθήσει την ποινική δίωξη πέντε φυσικών και ενός νομικού προσώπου, για την υπόθεση της Providencia, διαπράττοντας έτσι ο ίδιος τα αδικήματα του δεκασμού, της δωροληψίας και συναλλαγών που υποδηλώνουν διαφθορά και οι Andreas Neocleous & Co LLC και Παναγιώτης Νεοκλέους τα αδικήματα του δεκασμού, της ενεργούς δωροδοκίας και συναλλαγής με αντιπροσώπους. Σύμφωνα με την πιο πάνω εκδοχή, η ενέργεια του κ. Ερωτοκρίτου να διατάξει την ποινική δίωξη συνιστά και κατάχρηση της αναγόμενης στα καθήκοντα του εξουσίας διότι έγινε παρά τις αντίθετες οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέως.
Για την υπόθεση,ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου αντιμετωπίζει τις κατηγορίες του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας οικείων αξιωματούχων, των συναλλαγών με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, και της κατάχρησης εξουσίας.
Οι Παναγιώτης Νεοκλέους και το δικηγορικό γραφείο «Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ» αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της ενεργού δωροδοκίας οικείων δημόσιων αξιωματούχων και των συναλλαγών με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά.
Και οι 4 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν, επίσης, τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης και συνωμοσίας προς καταδολίευση.
Σημειώνεται ότι το Δικαστήριο αθώωσε και απάλλαξε τον κ. Ερωτοκρίτου από την κατηγορία της δωροληψίας για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό.