Στις κάλπες σήμερα ο ΔΗΣΥ

  
Στις κάλπες για να επιλέξουν τους υποψήφιους βουλευτές που θα συμπληρώσουν το παζλ των ψηφοδελτίων του ΔΗΣΥ στις εκλογικές περιφέρειες Λευκωσίας και Λάρνακας, καλούνται σήμερα τα μέλη του κόμματος στις δύο αυτές επαρχίες. 
Η σημερινή διαδικασία των Επαρχιακών Εκλογικών Συνελεύσεων αποτελεί το προτελευταίο βήμα στην πορεία του κυβερνώντος κόμματος προς τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων του ενόψει βουλευτικών εκλογών, καθότι μεθαύριο Τρίτη το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ θα συνέλθει για τις τελευταίες πινελιές και την οριστική επικύρωση των ψηφοδελτίων σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. 
Το Π.Γ. θα κληθεί να «κόψει» τον έναν επιπλέον υποψήφιο στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, όπου υπάρχουν εννέα υποψήφιοι για οκτώ, και τέσσερις υποψήφιοι για τρεις, διαθέσιμες θέσεις αντίστοιχα. Για τις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας, όπου σήμερα διενεργούνται Εκλογικές Συνελεύσεις, το Π.Γ. αναμένεται να υιοθετήσει την ετυμηγορία των μελών του κόμματος, εγκρίνοντας τους πρώτους βάσει της κατάταξής τους στη σημερινή εκλογική διαδικασία. Δηλαδή, αφήνοντας εκτός ψηφοδελτίου τον δέκατο στη Λευκωσία και τον έκτο στη Λάρνακα. Στις επαρχίες Αμμοχώστου και Κερύνειας υποβλήθηκε αριθμός υποψηφιοτήτων αντίστοιχος των διαθέσιμων θέσεων και ως εκ τούτου τα ψηφοδέλτια έχουν κλείσει. 

ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 
Στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της σημερινής Επαρχιακής Εκλογικής Συνέλευσης, τις εννέα κενές-διαθέσιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ διεκδικούν δώδεκα υποψήφιοι. Αυτοί είναι οι: 1) Αναστασιάδης Κυριάκος, 2) Δημητρίου Δημήτρης, 3) Κληρίδης Γιάννης, 4) Μαππουρίδης Ρίκκος, 5) Νουρής Νικόλαος, 6) Πάλλης Χρίστος, 7) Πιτσιλλίδης Ανδρέας, 8) Προδρόμου Πρόδρομος, 9) Ρότσας Χρίστος, 10) Σοφοκλέους Μιχάλης, 11) Τσολάκης Κυριάκος, 12) Φάκας Χρύσανθος. 

ΟΙ ΕΝΤΕΚΑ ΣΙΓΟΥΡΟΙ  
Εξασφαλισμένη θέση στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας (εξού και δεν συμμετέχουν στη σημερινή εσωκομματική εκλογική διαδικασία) έχουν οι τρεις κατ’ επιλογήν υποψήφιοι, Σόλων Κασίνης, Παύλος Δράκος και Νατάσα Πηλείδου, καθώς και ο συνεργαζόμενος Ανδρέας Μασούρας. Επιπλέον, δεδομένου ότι βάσει του Καταστατικού του ΔΗΣΥ από τη διαδικασία στην Επαρχιακή Εκλογική Συνέλευση εξαιρούνται ο πρόεδρος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και οι αντιπρόεδροι του κόμματος, καπαρωμένες στο ψηφοδέλτιο είναι οι θέσεις των Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκου Τορναρίτη και Στέλλας Κυριακίδου. Απ’ εκεί και πέρα, άλλες τέσσερις θέσεις είναι ήδη εξασφαλισμένες από τις Μαρία Κυριακού, Ξένια Κωνσταντίνου, Ελίζα Μαρκίδου και Σάβια Ορφανίδου, ως απόρροια της πρόνοιας του Καταστατικού για ποσόστωση (30%) όσον αφορά τη συμμετοχή γυναικών στα ψηφοδέλτια του κόμματος. 

ΦΑΒΟΡΙ ΚΑΙ ΑΟΥΤΣΑΪΝΤΕΡ 
Από τις εννέα διαθέσιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στην επαρχία Λευκωσίας, μεγάλη έκπληξη θα θεωρηθεί αν οι τρεις από αυτές δεν καταλήξουν στους τρεις νυν βουλευτές του κόμματος που συμμετέχουν στη σημερινή εσωκομματική διαδικασία, Πρόδρομο Προδρόμου, Νίκο Νουρή και Ρίκκο Μαππουρίδη. Απ’ εκεί και πέρα, σημαντικό προβάδισμα έναντι των συνυποψήφιών τους φέρονται να διατηρούν ο πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων (ΟΝΕ) του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου και ο διευθυντής του Ινστιτούτου «Γλαύκος Κληρίδης» Μιχάλης Σοφοκλέους, ενώ στα φαβορί, για διαφορετικούς λόγους, συγκαταλέγονται επίσης οι Χρίστος Ρότσας και Ανδρέας Πιτσιλλίδης.

ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ 
Στη Λάρνακα, στο πλαίσιο της σημερινής Επαρχιακής Εκλογικής Συνέλευσης, τις πέντε κενές θέσεις στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ διεκδικούν δέκα υποψήφιοι. Αυτοί είναι οι: 1) Βασιλείου Γιώργος, 2) Γιαννάκη Γιάννης, 3) Ζαχαρίου Ζαχαρίας, 4) Λιπέρης Χριστάκης, 5) Μισός Αριστοτέλης, 6) Παναγή Πάνος, 7) Παπαζαχαρίου Ζαχαρίας, 
8) Παρασκευά Χρίστος, 9) Τάσου Γεώργιος, 10) Φιλίππου Γιαννάκης. 
Στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στην εκλογική περιφέρεια Λάρνακας, η μόνη που έχει εξασφαλισμένη θέση στο ψηφοδέλτιο λόγω της ποσόστωσης για τη συμμετοχή γυναικών, και συνεπώς δεν συμμετέχει στη σημερινή εσωκομματική εκλογική διαδικασία, είναι η υποψήφια Αννίτα Δημητρίου (οικονομική διαχειρίστρια ΔΗΣΥ Λάρνακας). Όπως στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, έτσι και σε αυτή της Λάρνακας, φαβορί για κατάληψη των ανοικτών θέσεων στο ψηφοδέλτιο θεωρούνται οι τρεις νυν βουλευτές του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, Αριστοτέλης Μισός και Γεώργιος Τάσου, ενώ δεδομένη θεωρείται από πολλούς και η παρουσία του Επίτροπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Γιάννη  Γιαννάκη.  

ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Για τις σημερινές Επαρχιακές Εκλογικές Συνελεύσεις του ΔΗΣΥ θα λειτουργήσουν 29 εκλογικά κέντρα στη Λευκωσία και έξι εκλογικά κέντρα στη Λάρνακα. Προς διευκόλυνση των μελών του κόμματος ως προς την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, έχει γίνει διαχωρισμός τους σε εκλογικά κέντρα με βάση την Τοπική Οργάνωση στην οποία ανήκουν. 



Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΝΕΔΗΣΥ 

Αστάθμητο παράγοντα, που είναι πολύ πιθανόν να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα των σημερινών Επαρχιακών Εκλογικών Συνελεύσεων του ΔΗΣΥ σε Λευκωσία και Λάρνακα, είναι ο αριθμητικός βαθμός προσέλευσης των μελών και κυρίως η ηλικιακή τους προέλευση. Στη Λευκωσία, τα εγγεγραμμένα μέλη του ΔΗΣΥ ανέρχονται γύρω στις 15.000, ενώ στη Λάρνακα γύρω στις 5.500. Ωστόσο, όπως εκτιμάται, η προσέλευση και στις δύο εκλογικές περιφέρειες αναμένεται να κινηθεί στα ρηχά, μιας και στη Λευκωσία δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τις τρεισήμισι χιλιάδες, ενώ στη Λάρνακα υπολογίζεται να κυμανθεί μεταξύ δυόμιση και τριών χιλιάδων. Στους αριθμούς αυτούς άλλωστε οριοθετούνται ποσοτικά τα ενεργά μέλη του κόμματος σε Λευκωσία και Λάρνακα, αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί πως ρυθμιστικό ρόλο όσον αφορά τις επιλογές που θα γίνουν σήμερα από τα μέλη του ΔΗΣΥ σε Λευκωσία και Λάρνακα φιλοδοξεί να διαδραματίσει η ΝΕΔΗΣΥ, στην οποία έχουν εγγραφεί το τελευταίο διάστημα γύρω στις τρεις χιλιάδες νέα μέλη. 

 

Δειτε Επισης

Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»