Mε νέο εξοπλισμό ενισχύεται η αστυνομία

  Μπορεί θεωρητικά ομιλούντες στην Κύπρο να μην αντιμετωπίζουμε άμεσα τον κίνδυνο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος, ωστόσο ως κράτος οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε και να θωρακιζόμαστε όσο το δυνατόν επαρκέστερα, ώστε να είμαστε έτοιμοι, αν παραστεί ανάγκη, ν’ αποκρούσουμε την οποιαδήποτε απειλή εμφανιστεί. Άλλωστε, του λόγου το αληθές αποδεικνύει το πρόσφατο περιστατικό αεροπειρατείας, που ναι μεν στην εξέλιξή του αποδείχθηκε τραγελαφικό, αλλά πολύ εύκολα θα μπορούσε να καταστεί μια νέα τραγωδία και ένα εξαιρετικά, για τη χώρα μας, καταστροφικό γεγονός.


ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
«Η Κυπριακή Δημοκρατία, παρόλο που δεν έχει δεχθεί καμία απειλή, λαμβάνει μέτρα ασφάλειας, ανάλογου βαθμού με αυτά που λαμβάνονται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.», δήλωσε στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου. Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, αξιολογούνται συνεχώς και διαφοροποιούνται ανάλογα με την αξιολόγηση που γίνεται, ενώ σύντομα οι αρχές ασφάλειας της χώρας μας θα προμηθευτούν με ειδικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ο οποίος θα τους επιτρέψει να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικές. 

ΠΛΗΡΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΙ 
Ερωτηθείς αναφορικά με τον βαθμό ετοιμότητας της Αστυνομίας να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσφατο περιστατικό αεροπειρατείας στη Λάρνακα, το οποίο, τόσο η διοίκηση της ΜΜΑΔ όσο και τα μέλη του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού (Ε.Α.Ο.), που υπάγονται στην ΜΜΑΔ, αντιμετώπισαν με ιδιαίτερη επιτυχία. «Οι διαπραγματευτές, οι οποίοι έφεραν σε πέρας την αποστολή τους και διαδραμάτισαν καίριο ρόλο για την αίσια κατάληξη της αεροπειρατείας, προέρχονταν όλοι από τον Ε.Α.Ο. Όλοι έχουν τύχει εκπαίδευσης, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε ευρωπαϊκές χώρες», υπογράμμισε ο αρμόδιος υπουργός. 
Για να επισημάνει περαιτέρω πως εντός των επόμενων ημερών, μέλη του Ε.Α.Ο. θα παρακαθίσουν μαζί με συναδέλφους τους από το Ισραήλ, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, σε σειρά μαθημάτων που σκοπό θα έχουν την εκπαίδευσή τους σε θέματα που αφορούν στην αναγνώριση ύποπτων ατόμων σε σχέση με τη συμπεριφορά που επιδεικνύουν. 

 

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 
Αναφερόμενος στα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνονται στην Κύπρο, ο Ιωνάς Νικολάου σημείωσε ότι δημόσιοι χώροι στους οποίους συναθροίζεται μεγάλος αριθμός πολιτών επιτηρούνται και θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό το άγρυπνο μάτι της Αστυνομίας. Στα αεροδρόμια, στα λιμάνια και στα οδοφράγματα, οι έλεγχοι θα γίνουν ακόμα σχολαστικότεροι και πιο αποτελεσματικοί, ενώ και οι εντατικές περιπολίες της Αστυνομίας θα συνεχιστούν. Όπως θα συνεχιστεί επίσης, η φύλαξη επίφοβων κτιρίων και οικημάτων. 

ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΑΕΡΑΣ 
Κληθείς ν’ αναφερθεί στον βαθμό προστασίας του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της χώρας μας, ο υπουργός Δικαιοσύνης ήταν σαφής: « Με τα μέσα που διαθέτουμε μπορούμε να προστατεύσουμε τις ακτές μας αποτελεσματικά. Η προστασία αυτή θα γίνει ακόμη καλύτερη μετά την απόκτηση δυο σύγχρονων σκαφών ανοικτής θαλάσσης, τα οποία θα προμηθευτούμε το ένα από τις ΗΠΑ και το άλλο από ευρωπαϊκά κονδύλια. Για τον εναέριο μας χώρο, εκτός από τη συνεργασία που υπάρχει, τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, με την πρόσφατη αγορά συστημάτων ραντάρ είμαστε σε θέση να  προστατεύουμε σε μεγάλο βαθμό τα ζωτικά μας συμφέροντα».

ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ EUROPOL 
Αναφορικά με τις αποφάσεις που λήφθηκαν μετά τα πρόσφατα τρομοκρατικά κτυπήματα στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης υπέδειξε ότι η Κύπρος θ’ ακολουθήσει και θα συνδράμει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, στις προσπάθειες που καταβάλλονται απ’ όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. Συναφώς, σημείωσε ότι η Κύπρος θα συμμετάσχει με εμπειρογνώμονες στην κοινή ομάδα συνδέσμου των εθνικών αντιτρομοκρατικών εμπειρογνωμόνων στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (ECTC) της EUROPOL, την οποία τα κράτη μέλη της Ε.Ε. αποφάσισαν να συστήσουν.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟΣ  ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 
Η ομάδα θα δημιουργηθεί για να στηρίζει τις αρχές επιβολής του νόμου των κρατών μελών, όταν θα διερευνούν τις ευρύτερες ευρωπαϊκές και διεθνείς διαστάσεις της σημερινής τρομοκρατικής απειλής. Η ομάδα αυτή, θα αξιοποιεί τις ικανότητες επιβολής του νόμου της EUROPOL για να παρακολουθεί την απειλή των ξένων μαχητών, τις ροές χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και διακίνησης παράνομων πυροβόλων όπλων, καθώς και την προπαγάνδα στο διαδίκτυο. «Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται», υπογράμμισε ο Ιωνάς Νικολάου, «και η αγορά του σχετικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού, στον οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως». Ο εξοπλισμός αυτός θα βοηθήσει τις αρχές ασφαλείας στη διενέργεια ελέγχων για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα ή όχι ταξιδιωτικών εγγράφων στις εισόδους και εξόδους της χώρας, ενώ θα επιτρέψει και τον αποτελεσματικότερο έλεγχο στο διαδίκτυο, το οποίο πολύ συχνά γίνεται μέσο διακίνησης τρομοκρατικού υλικού.

 

 

 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της