Θέλει πέντε έδρες η ΕΔΕΚ

  
Η διατήρηση των κεκτημένων, που μεταφράζεται σε αριθμητική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση αντίστοιχη με τη σημερινή, δηλαδή η ανάδειξη πέντε βουλευτών, αποτελεί τον αντικειμενικό στόχο της ΕΔΕΚ ενόψει των προσεχών βουλευτικών εκλογών. Η ηγεσία της ΕΔΕΚ, μολονότι αντιλαμβάνεται τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το Κίνημα όσον αφορά στα ποσοστά του (κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται ξεκάθαρα και μέσα από τις δημοσκοπήσεις), εκτιμά πως η επίτευξη του στόχου που θέτει είναι εφικτή και ότι υπάρχουν οι δυνατότητες ανατροπής των υφιστάμενων αρνητικών δεδομένων που φαίνεται να διαμορφώνονται. Αξίζει να σημειωθεί πως κανένας από τους πέντε υφιστάμενους βουλευτές του κόμματος δεν επαναδιεκδικεί, ως αποτέλεσμα και της θεσμοθέτησης του περιορισμού των θητειών των στελεχών της ΕΔΕΚ στα κομματικά και πολιτειακά αξιώματα.

TO ΚΛΕΙΔΙ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Η ηγεσία της ΕΔΕΚ βλέπει ως κλειδί για την υλοποίηση του στόχου που θέτει, το αποτέλεσμα που το κόμμα θα καταγράψει στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο το 36% του εκλογικού σώματος. Είναι στο πλαίσιο αυτό που, όπως υποδείκνυε στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κινήματος, λήφθηκε η απόφαση για κάθοδο του Μαρίνου Σιζόπουλου ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, και όχι στη Λευκωσία. Όπως εξηγούσε ο ίδιος αξιωματούχος της ΕΔΕΚ, μια πιθανή κάθοδος του προέδρου του κόμματος στη Λευκωσία, εκ των πραγμάτων θα μείωνε τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους υπόλοιπους υποψηφίους, καθότι αρκετοί θα θεωρούσαν πως δεν θα υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα εκλογής τους. Μια τέτοια εξέλιξη, αναπόφευκτα θα επηρέαζε δυσμενώς την εκλογική δύναμη της ΕΔΕΚ στη Λευκωσία και κατ’ επέκταση σε παγκύπρια βάση.

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Αντιθέτως, με ανοικτή την προοπτική εξασφάλισης δύο εδρών στην πρωτεύουσα, ο ανταγωνισμός των συνυποψηφίων εκτιμάται πως θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, δίνοντας έτσι σαφώς περισσότερη ώθηση στα ποσοστά του κόμματος στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος αξιωματούχος της ΕΔΕΚ δεν απέκρυψε το γεγονός ότι για την απόφαση όπως ο Μαρίνος Σιζόπουλος κατέλθει ως υποψήφιος στην επαρχία Λεμεσού, η ηγεσία του Κινήματος έλαβε υπόψη και το χειρότερο δυνατό σενάριο. Αυτό της εκλογής μόνο ενός βουλευτή στη Λευκωσία. Συναφώς, επισήμανε ότι, δεδομένων των όσων έχουν προαναφερθεί σε σχέση με τον βαθμό ανταγωνιστικότητας του ψηφοδελτίου της Λευκωσίας, οι πιθανότητες να συνέβαινε κάτι τέτοιο θα ήταν κατά πολύ περισσότερες με τον πρόεδρο του κόμματος υποψήφιο στην πρωτεύουσα και τη μία έδρα να θεωρείται, αλλά και να είναι, εκ των προτέρων κατειλημμένη.

ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Το βασανιστικό ερώτημα που αναφύεται πλέον για την ΕΔΕΚ, έγκειται στο πόσο θα επηρεάσει τα ποσοστά του κόμματος η απουσία του Νίκου Νικολαΐδη από το ψηφοδέλτιο της επαρχίας Λεμεσού, δεδομένου ότι στις βουλευτικές εκλογές του 2011 είχε εξασφαλίσει γύρω στις πέντε χιλιάδες σταυρούς προτίμησης. Η ηγεσία της ΕΔΕΚ δεν δείχνει ν’ ανησυχεί ιδιαίτερα, υπολογίζοντας τις σχετικές παράπλευρες απώλειες που θα προκύψουν σε δύο περίπου χιλιάδες προσωπικές ψήφους τις οποίες θα πρόσθετε στο κομματικό καλάθι ο κ. Νικολαΐδης. Όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, ανάλογος αριθμός προσωπικών ψήφων θα χανόταν και στην περίπτωση που ο Μαρίνος Σιζόπουλος δεν βρισκόταν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στη Λεμεσό.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ
Υπενθυμίζεται πως, ανακοινώνοντας την περασμένη Τετάρτη τους 56 υποψηφίους της ΕΔΕΚ, καθώς και την απόφαση των συλλογικών οργάνων του κόμματος να είναι υποψήφιος στη Λεμεσό, ο ίδιος ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε πως η απόφαση λήφθηκε στη βάση της εκτίμησης ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα πρέπει να κατέλθει στην επαρχία εκείνη, που θα εξυπηρετήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό την εκλογική τακτική, αλλά και τους στόχους που έχει θέσει η ΕΔΕΚ για τις βουλευτικές εκλογές. «Στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων, αντικειμενικών κατά το πλείστον, μακριά από οποιεσδήποτε προσωπικές σκοπιμότητες, η ηγεσία του κόμματος αποφάσισε ομόφωνα ότι ακριβώς ο πρόεδρος πρέπει να είναι υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια της Λεμεσού», τόνισε. Ενώ, κληθείς από τον ΡΕΠΟΡΤΕΡ να καταστεί πιο ξεκάθαρος ως προς τους λόγους της απόφασης αυτής, ο κ. Σιζόπουλος εξήγησε ότι οι λόγοι έχουν σχέση με θέματα τακτικής, κατανομής εδρών, εκλογικών ποσοστών και συσχετισμών δυνάμεων. «Ακόμη και με τα θέματα συγκρότησης του ψηφοδελτίου», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως καμία σκοπιμότητα και καμία πρόθεση αποκλεισμού οποιουδήποτε υποψηφίου δεν υπήρξε.
 

Δειτε Επισης

Η συζήτηση για το Κυπριακό υπενθυμίζει την ανάγκη λύσης-Παρούσα και η ΕΕ
Έδειξαν λένε διάθεση αποφυγής της απεργίας οι γιατροί-«Αλαζονική και αυταρχική διαχρονικά η στάση ΟΚΥπΥ»
ΒΙΝΤΕΟ: Χιονίζει για τα καλά στα ορεινά-Μέχρι πότε θα συνεχιστούν οι χαμηλές θερμοκρασίες
Μηδενικές οι ροές μεταναστών διά θαλάσσης-Στις 9,000 οι αναχωρήσεις μέσα σε δέκα μήνες
Με δέσμη δέκα δράσεων ο προϋπολογισμός ΥΠΕΣ-Έμφαση στη στεγαστική και προσφυγική πολιτική
Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας με τριμερείς μηχανισμούς και περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο
Επένδυσε με κρυπτονομίσματα αξίας 110 χιλιάδων, τον απέβαλαν από διαδικτυακή ομάδα και τον εξαπάτησαν
Με τρίπτυχο εξήγγειλε υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Σωτήρης Φλουρέντζος
Απορρίφθηκε και ο λόγος της... φυματίωσης στις Κεντρικές-Παραμένει προφυλακιστέος ο Αϊκούτ
Την Τετάρτη η δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας