Η σκιά του Wikileaks στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων

Υπό τη βαριά σκιά των διαρροών του ιστότοπου Wikileaks για τις «καυτές» συνομιλίες μεταξύ κορυφαίων στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ξεκινά σήμερα Δευτέρα ο τελευταίος – και πιο καθοριστικός – γύρος διαπραγματεύσεων με στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, το ταχύτερο δυνατό.

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί από τις διαρροές τόσο στους κόλπους της κυβέρνησης, όσο και στους κύκλους των δανειστών είναι μεγάλη, ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν το νέο διαβουλεύσεων να ξεκινά κανονικά τη Δευτέρα.

Οι επικεφαλής των θεσμών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες για πιθανή αναβολή των επαφών κυβέρνησης – κουαρτέτου, η διαπραγμάτευση αναμένεται να επανεκκινήσει κανονικά.

Ωστόσο, το κλίμα είναι – και θα συνεχίσει να είναι – εξαιρετικά βαρύ, με κυβερνητικές πηγές να καταγγέλλουν το ΔΝΤ για ωμό εκβιασμό, με αφορμή τις συζητήσεις περί πρόκλησης νέου πιθανού πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους να λαμβάνουν αποστάσεις ασφαλείας από τις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ο έντονος προβληματισμός σε όλα τα εμπλεκόμενα στη διαπραγμάτευση μέρη είναι εμφανής και τα όσα έπονται τις επόμενες ώρες και ημέρες είναι κρίσιμα, αφού το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να τιναχθεί στον αέρα η διαδικασία αξιολόγησης του οικονομικού της προγράμματος.
 
Στο «ψητό» της διαπραγμάτευσης, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διεμήνυαν πως δεν είναι πολλά τα ανοιχτά ζητήματα που χωρίζουν κυβέρνηση και θεσμούς από την επίτευξη συμφωνίας. Τα μεγάλα αγκάθια είναι ήδη γνωστό πως αφορούν στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα κόκκινα δάνεια.

Στο μέτωπο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, οι πληροφορίες θέλουν να έχουν σημειωθεί αρκετά βήματα σύγκλισης, με την εθνική σύνταξη να θεωρείται σχεδόν «κλειδωμένη» και να παραμένει, ωστόσο, η απόκλιση στα ποσοστά αναπλήρωσης.

Στο φορολογικό σκέλος, η λήψη νέων επώδυνων μέτρων θεωρείται δεδομένη. Κατά τις πληροφορίες, η μείωση του αφορολόγητου ορίου έχει ήδη «κλειδώσει», όπως επίσης και οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, με αιχμή τη θέσπιση ενός νέου συντελεστή για τα υψηλά εισοδήματα. Ταυτόχρονα, στο στόχαστρο της διαπραγμάτευσης τίθενται όσες φοροαπαλλαγές έχουν απομείνει.

Μεγαλύτερη ωστόσο είναι η απόσταση που χωρίζει Αθήνα και δανειστές στο μέτωπο των κόκκινων δανείων.

Υπό το βάρος των διαρροών για τις επίμαχες συνομιλίες των στελεχών του ΔΝΤ για την Ελλάδα, σχεδόν πέρασε «στα ψιλά» η είδηση πως τίθεται επισήμως για πρώτη φορά ένα χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των συνομιλιών για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ακόμη και υπό το καθεστώς ανωνυμίας, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν πως οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα μπορούσαν να ξεκινήσουν κατά την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 15-17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Εάν οι Έλληνες θέλουν να υπάρξει εκταμίευση της δόσης πολύ πριν τον Ιούλιο, θα πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία στα μέσα του Απριλίου», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. «Μόνο τότε μπορεί να αρχίσει στα σοβαρά συζήτηση για θέματα χρέους και αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Έτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στην Ουάσινγκτον για να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους, καθώς και διμερείς συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Θα το θεωρήσω πολύ παράξενο εάν δεν συμβεί αυτό», δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε την Κυριακή, σειρά τηλεφωνικών επαφών με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιοβάνι Πιτέλα, τον διοικητή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν και της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν. 

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου "από όλες τις παραπάνω συνομιλίες διαπιστώθηκε ότι κοινή πεποίθηση είναι η ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσα στον Απρίλιο".

Σήμερα ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
 
Πηγή: news247
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Επίθεση Μπαχτσελί σε Δένδια-«Πήγε στο Καστελλόριζο και κουνούσε δειλά το δάχτυλό του»
Στη φυλακή άλλοι πέντε κατηγορούμενοι για το κύκλωμα των παράνομων συνταγογραφήσεων
Θύμα εκδικητικής πορνογραφίας γνωστό μοντέλο από πρώην σύντροφό της-«Ντρεπόμουν να κυκλοφορήσω»
Ποινική δίωξη υψηλόβαθμων αστυνομικών για την «κάθοδο» τον Κροατών χούλιγκαν ζητά ο Εισαγγελέας
Καταδικάστηκε ο 64χρονος που βιντεοσκοπούσε 18χρονη μέσα στο τρένο-Εστίαζε στο στήθος της
Απάντηση Φον ντερ Λάιεν στην επιστολή Μητσοτάκη-Στόχος να πέσουν οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη
Τραγωδία στον Βόλο: Βρέθηκε νεκρός ο 40χρονος που επιτέθηκε με ψαροντούφεκο στον πατέρα του
Θύμα ληστείας και ξυλοδαρμού έπεσε 65χρονος από έναν παλιό γείτονά του-Ο δράστης χτύπησε και το σκυλάκι του
Αιματηρό επεισόδιο στον Κεραμεικό -Ένας τραυματίας
Χτύπησε στον ύπνο της τη μητέρα του επειδή δεν του έγραφε το σπίτι