Συγκίνηση στον Κάθηκα από την μεταφορά του Τιμίου Σταυρού

Ένα ξεχωριστό έθιμο είχαν την ευκαιρία να βιώσουν όσοι επισκέφτηκαν σήμερα την κοινότητα του Κάθηκα της Επαρχίας Πάφου. Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Κάθηκα περιστοιχιζόμενος από μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής αλλά και  κατοίκων της κοινότητας, υποδύοντας τον Ιησού Χριστό και μεταφέροντας το Τίμιο Σταυρό,  διένυσε πορεία μήκους μισού χιλιομέτρου από το παρεκκλήσι του Αγίου Ονουφρίου μέχρι την Παναγία Ευαγγελίστρια.

Οι ντόπιοι και οι ξένοι επισκέπτες καθώς και κάτοικοι του Κάθηκα  συγκεντρώθηκαν  σήμερα Μεγάλη Παρασκευή από νωρίς το πρωί  στην κοινότητα για να παρακολουθήσουν το έθιμο της Κοινότητας, την αναπαράσταση του θείου δράματος που τηρεί με ευλάβεια για πέρα από 40 χρόνια.

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Κάθηκα Μενέλαος Τούρβας  περιστοιχιζόμενος από μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής αλλά και κατοίκων της κοινότητας  διένυσε  πορεία μήκους μισού χιλιομέτρου περίπου, από το παρεκκλήσι του Αγίου Ονουφρίου μέχρι και την Παναγία την Ευαγγελίστρια.

Η παράδοση της μεταφοράς του Σταυρού από τον Ιησού Χριστό προς τον Γολγοθά ξεκίνησε περίπου πριν από 41 χρόνια από τον τότε αείμνηστο ιερέα της κοινότητας Παπασάββα, όπως είπε ο κ. Τούρβας.

Η Ξένια Λοιζίδου απόδημος, ανέφερε πως το έθιμο της αναπαράστασης γίνεται στον Κάθηκα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είχαμε είπε, έναν πολύ εμπνευσμένο ιερέα τον Παπασάββα ο οποίος ήταν και εξαιρετικός ηθοποιός ο οποίος έκανε διάφορες αναπαραστάσεις για να βοηθήσει και τον κόσμο. Σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντική  η τήρηση των εθίμων γιατί μέσα από τα έθιμα αγαπάμε πιο πολύ την παράδοση μας  και τον τόπο μας και δενόμαστε με όλο αυτό το πανέμορφο περιβάλλον μας.  

Ο Κυριάκος Ιωάννου φιλόλογος  κάτοικος Κάθηκα μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανέφερε πως ο πληθυσμός του χωριού βιώνει πολύ τα έθιμα για αυτό σε κάθε περίπτωση που πρέπει να τα τηρήσουμε, τα τηρούμε. Ο κ. Ιωάννου είπε πως το Πάσχα τηρείται το έθιμο της λαμπρακιάς και η αναπαράσταση της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού.

Κάτοικος του Κάθηκα η Μαρούλα Καρό ανέφερε πως τέτοιες μέρες όλες οι νοικοκυρές επιδίδονται στην παρασκευή ψωμιών, φλαούνων, παξιμαδιών αρχίζοντας από την Αγία Δευτέρα. Οι κάτοικοι του Κάθηκα ανέφεραν  πως η συντήρηση της παράδοσης είναι σημαντική γιατί είναι σαν να συντηρείς την ιστορία και τις ρίζες του τόπου.

Η Γεωργία Ποταμού επισκέπτρια από Λευκωσία ανέφερε πως κάθε Πάσχα επισκέπτονται τον Κάθηκα για την αναπαράσταση του Τιμίου Σταυρού. Είναι ένα έθιμο συνέχισε, που δεν γίνεται πουθενά αλλού στην Κύπρο.

Ο Παπασάββας είχε επισκεφτεί τα  Ιεροσόλυμα την τότε εποχή και είδε την αναπαράσταση που γινόταν στα Ιεροσόλυμα , ανέφερε ο υιός του που παρέστη σήμερα στην αναπαράσταση στον Κάθηκα.

Ακολούθως ήρθε στον Κάθηκα συνέχισε και από τότε μετέφερε ο ίδιος τον Σταυρό μέχρι τον θάνατο του.

Μετά ανέλαβε ο εκάστοτε Kοινοτάρχης και μεταφέρει αυτό τον Σταυρό από το εκκλησάκι του Αγίου Ονουφρίου στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας”.

Ο κ. Τούρβας ανέφερε πως πρόκειται για μια παράδοση την οποία η κοινότητα παρέλαβε, την συνεχίζει και θα την παραδώσει στις νεότερες γενιές, σημειώνοντας πως ο κόσμος συμμετέχει σ’ αυτό το έθιμο, το οποίο παρακολουθούν επισκέπτες από τις άλλες πόλεις του τόπου μας, αλλά και από το εξωτερικό.

Δειτε Επισης

Πρώτα εσωκομματικές εκλογές και μετά Βουλευτικές για το Volt
Με στρατηγική Κομμωτή συνεχίζει η δίκη του Χάκερ για το φόνο του Περικλέους-Καταθέτει πρώην συγκρατούμενος του
Η γεωγραφική θέση της Κύπρου, οι σκέψεις για το ΝΑΤΟ και η ενόχληση της Τουρκίας
Λαμβάνουν αποζημιώσεις πριν τα Χριστούγεννα οι γεωργοί που υπέστησαν ζημιές-Στα 16 εκ. το κονδύλι
Κοινή αντίληψη ΠΣΕΜ-Συμβουλίου Νεολαίας για τα ζητήματα Παιδείας
Απαραίτητος ο διαρκής εκσυγχρονισμός πλαισίου για βία κατά γυναικών
Την μεταφορά ζεύγους από χώρο περιορισμού Αερoδρομίου Λάρνακας ζητά η Επίτροπος Διοικήσεως
Ξεκαθαρίζει η Κυβέρνηση για φοιτητική χορηγία-«Καμία πρόθεση για μείωσή της»
Κίνδυνος για την Οικοδομική Βιομηχανία και την Οικονομία η κρίση στο κλάδο έτοιμου σκυροδέρματος
Πράσινο Υπουργικού για παροχή μηνιαίας επιδότησης σε φοιτητές επανεγκατασταθέντων