Πάνω από 600 οι θαλασσαιμικοί στην Κύπρο

Η μεσογειακή αναιμία είναι μια από τις πιο κοινές μονογονιδιακές διαταραχές στον κόσμο, που πλήττει 15 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Στην Κύπρο οι θαλασσαιμικοί σήμερα ανέρχονται περί τους 620, αναφέρει σε μήνυμά του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας στις 8 Μαΐου ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη.
 
Στο μήνυμά του αναφέρει ότι στην Κύπρο η στενή συνεργασία όλων (Υπηρεσιών Υγείας, ιατρικής κοινότητας, εθελοντικών και μην κυβερνητικών οργανώσεων, και του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου) είχε ως αποτέλεσμα την καθιέρωση ενός αποτελεσματικού εθνικού προγράμματος ελέγχου και εθελοντικής αιμοδοσίας σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί και να διασφαλιστεί η παροχή της αναγκαίας ποσότητας αίματος για τη θεραπεία των ασθενών.
 
Επίσης, δόθηκε έμφαση στην προώθηση επιστημονικών ερευνών για περαιτέρω βελτίωση της πρόληψης και την εξασφάλιση ποιοτικής ιατροφαρμακευτικής και άλλης φροντίδας για τους ασθενείς με θαλασσαιμία.
 
Η μέρα καθιερώθηκε με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τα προβλήματα των θαλασσαιμικών, καθώς και την αφύπνιση και ενθάρρυνση των επιστημόνων για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας.
 
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, οι φορείς της μεσογειακής αναιμίας δεν παρουσιάζουν φυσικά ή ψυχικά συμπτώματα και δεν απαιτείται η ακολούθηση μιας συγκεκριμένης ιατρικής περίθαλψης.
 
Επίσης, η κατάσταση των φορέων δεν μπορεί να εξελιχθεί σε μια σοβαρή ασθένεια με την πάροδο του χρόνου, μπορεί όμως κάποιοι φορείς να εμφανίσουν ήπια αναιμία. Σε αντίθεση με τους φορείς, οι πάσχοντες από θαλασσαιμία χρειάζεται να υποβάλλονται σε τακτικές μεταγγίσεις αίματος έτσι ώστε να διατηρηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα η αιμοσφαιρίνη του οργανισμού. H θεραπεία της μεσογειακής αναιμίας στοχεύει στην αντιμετώπιση των βασικών συμπτωμάτων και επιπλοκών της νόσου (αναιμία, έντονες οστικές αλλοιώσεις, αναστολή της ανάπτυξης).
 

Δειτε Επισης

Έμιλυ Παναγιώτου & Μιράντα Χρυσοστόμου: Πρόγραμμα ΕΚΕ ‘Υγεία & Ευεξία στην Εργασία: Δικαίωμα στην Εργασία’
Άρτεμις Κοματίνα & Κωνσταντίνα Παλάλα: Υπηρεσία Στήριξης στο Πένθος (video)
«Όγκος σαν μπάλα του τένις αφαιρέθηκε μέσω των φρυδιών μου»-Aσθενής υποβλήθηκε σε καινοτόμο επέμβαση από Έλληνα γιατρό
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου
Δρ. Κυριάκος Στυλιανίδης: Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας ΠΑΣΥΚΑΦ (video)
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Μαρία Κρινή: Το έργο και η σημασία του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (video)
Η θλιβερή περίπτωση του νεότερου ανθρώπου που διαγνώστηκε με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα