Αν δεν υλοποιήσουν αυτά για τα οποία δεσμεύτηκαν θα παραιτηθούν

“Δίνουμε στο ρήμα δεσμεύομαι τη χαμένη του αξιοπρέπεια”, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε γραπτή δήλωση του Προέδρου Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα, σημειώνοντας πως εάν υπάρξει εκ μέρους τους αθέτηση των 10 δεσμεύσεων τους, τότε αυτομάτως, θα υποβάλλουν την παραίτησή τους από το Βουλευτικό αξίωμα, όποιοι εξ αυτών εκλεγούν.

Αυτούσια η γραπτή δήλωση του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών:

 «Δεσμεύομαι». Ένα ρήμα που τα τελευταία χρόνια έχει χάσει την έννοια του και το περιεχόμενο του. Ένα ρήμα που χρησιμοποιήθηκε ως μέσο εξαπάτησης του Κύπριου πολίτη με αποτέλεσμα να κατακρημνιστεί η αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών. Δικαιολογημένα οι Κύπριοι πολίτες διαμαρτύρονται ότι κόμματα και πολιτικοί άλλα λένε προεκλογικά και άλλα κάνουν μετεκλογικά. Δικαιολογημένα οι πολίτες αμφιβάλλουν για την ειλικρίνεια των προεκλογικών δεσμεύσεων. Το ρήμα «δεσμεύομαι» τείνει να γίνει ανέκδοτο.
Ως Συμμαχία Πολιτών θέλουμε να δώσουμε ξανά νόημα στο ρήμα «δεσμεύομαι». Οι προεκλογικές δεσμεύσεις να καταστούν πραγματικό κοινωνικό συμβόλαιο.
Σήμερα, 28 Απριλίου 2016, αντιπροσωπεία υποψηφίων βουλευτών της Συμμαχίας Πολιτών, κατέθεσαν ενυπόγραφη επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής αναφορικά με τις δέκα δεσμεύσεις του Κινήματος και την ευθύνη που αναλαμβάνουν. Η επιστολή αυτή, αποτελεί ουσιαστικά οριστική και αμετάκλητη δήλωση αυτόματης παραίτησης από το αξίωμα του Βουλευτή, δεδομένου ότι έχουν εκλεγεί, σε περίπτωση που εντός ενός έτους από την εγκαθίδρυση της νέας Βουλής δεν προωθηθούν στο ακέραιο από τη Συμμαχία Πολιτών οι δεσμεύσεις που καταγράφονται στην επιστολή.
Με αυτό τον τρόπο, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα εκλέξει η Συμμαχία Πολιτών, θα οδηγηθούν σε αυτόματη παραίτηση αν η Συμμαχία Πολιτών αποδειχθεί ασυνεπής με τα όσα δεσμεύτηκε να προωθήσει. Ένα χρόνο μετά την εκλογική διαδικασία, οι πολίτες μπορούν να απαιτήσουν έλεγχο και ο Πρόεδρος της Βουλής θα δικαιούται αυτεπάγγελτα και χωρίς να προαπαιτείται έγκριση από οποιοδήποτε, να ενεργοποιήσει την επιστολή παραίτησης.
Η Συμμαχία Πολιτών απέδειξε, σήμερα, ότι διαφέρει από όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα. Απέδειξε έμπρακτα ότι αυτά που προτείνει στους πολίτες κατά την προεκλογική περίοδο είναι δεσμευτικό συμβόλαιο το οποίο θα υλοποιήσει μετά τις εκλογές μέσα από τη Βουλή.
 
Αυτούσια η επιστολή της Συμμαχίας Πολιτών στον Πρόεδρο της Βουλής:
 
"Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων
Κύριο Γιαννάκη Ομήρου
28 Απριλίου 2016
 
 
Δια της παρούσης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε τα ακόλουθα.
Ως υποψήφιοι Βουλευτές της Συμμαχίας Πολιτών στις επικείμενες εκλογές,  έχουμε δεσμευθεί στους πολίτες ότι θα προωθήσουμε στη νέα Βουλή προς ψήφιση τις ακόλουθες προτάσεις ή μέτρα:
1. Οριζόντια ψηφοφορία.
2. Αυτόματη εγγραφή των εκλογέων που κλείνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους στους εκλογικούς καταλόγους.
3. Το δικαίωμα στους πολίτες να ανακαλούν τους εκλελεγμένους αξιωματούχους του Κράτους στην περίπτωση αθέτησης των προεκλογικών τους δεσμεύσεων.
4. Την ανάρτηση για ένα μήνα σε ειδική ιστοσελίδα των Νομοσχεδίων και Προτάσεων Νόμου για να μπορούν οι πολίτες να καταθέτουν τα σχόλια και προτάσεις τους τα οποία θα προωθούνται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.
5. Την διεξαγωγή Δημοψηφισμάτων για πολύ σοβαρά ζητήματα έτσι ώστε να αποφασίζει ο ίδιος ο λαός.
6. Διασύνδεση της μισθοδοσίας των Βουλευτών με βάση τις παρουσίες τους στην Ολομέλεια και στις Επιτροπές που είναι μέλη.
7. Ειδική φορολογία για υπερχρεώσεις των Τραπεζών στα δανειστικά επιτόκια.
9. Νομοθεσία που να απαγορεύει στα Κόμματα να υποβάλλουν κατάλογο ονομάτων για διορισμό στα Δ.Σ. των Ημικρατικών Οργανισμών, την ΕΔΥ και την ΕΕΥ.
10. Καθορισμός ορίου για δύο θητείες για όλους τους εκλελεγμένους αξιωματούχους του Κράτους.
 
Επιχειρούμε να δώσουμε επιτέλους νόημα και αξία στις πολιτικές δεσμεύσεις ώστε οι πολίτες να πιστέψουν ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες δεν γίνονται μόνο και μόνο για να υφαρπάζεται η ψήφος τους.
Ως εκ τούτου δια της παρούσης, δεδομένου ότι έχουμε εκλεγεί, υποβάλουμε ρητά, οριστικά  και αμετάκλητα τις παραιτήσεις όλων μας, τις οποίες σας εξουσιοδοτούμε να ενεργοποιήσετε σε περίπτωση που εντός ενός έτους από την εγκαθίδρυση της νέας Βουλής δεν προωθήσουμε στο ακέραιο όσα έχουμε υποσχεθεί ως άνω."
 
Στο μεταξύ, την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα μείνει σταθερός στην ομόφωνη θέση όλων των κομμάτων για κατάργηση των εγγυήσεων, αλλά και για αποχώρηση όλων των στρατευμάτων άλλων χωρών που βρίσκονται στην Κύπρο σήμερα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.
 
Ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος μιλούσε σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση που είχε με τη Γενική Διευθύντρια της Βουλής Βασιλική Αναστασιάδου, ανέφερε ακόμη ότι με επιστολή τους οι υποψήφιοι Βουλευτές της Συμμαχίας, ορισμένοι εκ των οποίων τον συνόδευαν, δεσμεύονται για αυτόματη παραίτησή τους από το αξίωμα του Βουλευτή αν δεν προωθηθούν στο ακέραιο από τη Συμμαχία Πολιτών οι προεκλογικές της δεσμεύσεις εντός ενός έτους.
 
Στις δηλώσεις του αναφορικά με το Κυπριακό, είπε ότι «φαίνεται ότι η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να μετατοπίσει το κέντρο βάρους στο τραπέζι των συνομιλιών αλλά και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, για να ξεφύγει από το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων, εισηγείται τη δημιουργία μετά τη λύση μιας ή και περισσότερων στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο».
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»