Επιστολή Αιμιλίου προς ΓΓ των ΗΕ

Βαθιά απογοήτευση και ανησυχία για την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 25 Μαρτίου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την προκήρυξη από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων για έρευνες στην ΑΟΖ της, εκφράζει η κυπριακή κυβέρνηση, με επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, που υπογράφει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου.
 
Στην επιστολή που εστάλη στις 7 Απριλίου και κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα, περιγράφεται η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ως «ακόμη ένα παράδειγμα της συνεχούς προκλητικής και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Ο κ. Αιμιλίου επισημαίνει στην επιστολή ότι η προκήρυξη του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων έγινε στο πλαίσιο της άσκησης κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε συμφωνία με το διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ και δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.
 
«Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ συνεχίζει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να έχει ΑΟΖ, να την ερευνά και να την εκμεταλλεύεται. Η καταδικαστέα θέση της Τουρκίας, βασισμένη στην αυθαίρετη ερμηνεία των διεθνών συμβάσεων και συνεδρίων, είναι πλήρως αβάσιμη και στερείται νομικής βάσεως. Επιπρόσθετα συνιστά επιπρόσθετη απόδειξη της συνεχιζόμενης άρνησής της να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. και ιδιαίτερα των ψηφισμάτων 541 (1983) και 550 (1984)», αναφέρει η επιστολή.
 
Γράφει πως η Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών, έχει κάθε δικαίωμα να ασκήσει νομίμως όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, πάνω τόσο στις χερσαίες όσο και τις θαλάσσιες περιοχές της, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών της δικαιωμάτων επί της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης και υφαλοκρηπίδας, όπως κατοχυρώνονται από τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία κυρώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία το 1988.
 
Χαρακτηρίζει επίσης λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για τους ισχυρισμούς της την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα