Επιστολή Αιμιλίου προς ΓΓ των ΗΕ

Βαθιά απογοήτευση και ανησυχία για την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 25 Μαρτίου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την προκήρυξη από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων για έρευνες στην ΑΟΖ της, εκφράζει η κυπριακή κυβέρνηση, με επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, που υπογράφει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου.
 
Στην επιστολή που εστάλη στις 7 Απριλίου και κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα, περιγράφεται η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ως «ακόμη ένα παράδειγμα της συνεχούς προκλητικής και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Ο κ. Αιμιλίου επισημαίνει στην επιστολή ότι η προκήρυξη του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων έγινε στο πλαίσιο της άσκησης κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε συμφωνία με το διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ και δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.
 
«Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ συνεχίζει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να έχει ΑΟΖ, να την ερευνά και να την εκμεταλλεύεται. Η καταδικαστέα θέση της Τουρκίας, βασισμένη στην αυθαίρετη ερμηνεία των διεθνών συμβάσεων και συνεδρίων, είναι πλήρως αβάσιμη και στερείται νομικής βάσεως. Επιπρόσθετα συνιστά επιπρόσθετη απόδειξη της συνεχιζόμενης άρνησής της να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. και ιδιαίτερα των ψηφισμάτων 541 (1983) και 550 (1984)», αναφέρει η επιστολή.
 
Γράφει πως η Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών, έχει κάθε δικαίωμα να ασκήσει νομίμως όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, πάνω τόσο στις χερσαίες όσο και τις θαλάσσιες περιοχές της, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών της δικαιωμάτων επί της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης και υφαλοκρηπίδας, όπως κατοχυρώνονται από τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία κυρώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία το 1988.
 
Χαρακτηρίζει επίσης λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για τους ισχυρισμούς της την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρόωρες «εκλογές» στα κατεχόμενα ζητά ο ηγέτης του ΡΤΚ
Βλέπει φαντάσματα ο Τατάρ-Κατηγορεί την ε/κ πλευρά για «επιθετικές κινήσεις»
Κρίσιμη καμπή θεωρεί τους επόμενους μήνες ο Τατάρ-Επιμένει στην απόρριψη της Ομοσπονδίας, μιλά μόνο για τη Μια Μηλιά
Οι παράξενες διπλές εκλογές, το πατατράκ των κομμάτων και οι φόβοι για το μέλλον
Άνοιγμα σε ΗΠΑ, αμυντική θωράκιση και νέα οπλικά συστήματα-Στο επίκεντρο ο τομέας της ασφάλειας για το ΥΠΑΜ
Διαμαρτυρήθηκαν σε Γκουτέρες για τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 οι Τούρκοι-Προτάσσουν ξανά τα δύο κράτη
Η κινητικότητα στο Κυπριακό, οι χαμηλές προσδοκίες και τα ορόσημα του 2025
Επίσκεψη ΠτΔ στο υποβρύχιο USS Indiana στη Λεμεσό-«Η ΚΔ η λύση σε πολλές από τις κρίσεις στην περιοχή»
Κάνει απολογισμό της χρονιάς στο πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα ο ΠτΔ-Δηλώνει πανέτοιμος για τη συνάντηση με Τατάρ
Απαντά στο "υπεξ" η Λευκωσία-«Η ΚΔ ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με διεθνές δίκαιο»