Τελικά γιατί το αγόρασαν;

Δια ανατάσεως της χειρός επιμένουν να ψηφίζουν οι Βουλευτές, αφήνοντας σε αχρησία το ηλεκτρονικό σύστημα που εγκαταστάθηκε πριν από 10 χρόνια στην αίθουσα της Ολομέλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος για τον οποίο το σύστημα δεν χρησιμοποιείται είναι καθαρά νομικός, και χρειάζεται να γίνουν τροποποιήσεις είτε στο μηχάνημα είτε στο ίδιο το Σύνταγμα, ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία του.   Ωστόσο, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα, για ποιο λόγο αγοράστηκε ένα σύστημα, χωρίς να εξακριβωθεί κατά πόσο είναι απολύτως συμβατό με τις πρόνοιες του Συντάγματος και τις ανάγκες του κυπριακού κοινοβουλίου.
 
Ρωτήσαμε την Διευθύντρια της Βουλής, κα Βασιλική Αναστασιάδου για το πόσο κόστισε το συγκεκριμένο σύστημα.  Όπως μας ανέφερε, δεν έχει κοστολογηθεί ξεχωριστά και συμπεριλήφθη στην γενική αναβάθμιση της αίθουσας της Ολομέλειας την περίοδο 2001 – 03.
 
Τα …κωλύματα
Το σύστημα είναι λειτουργήσιμο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, χρειάζεται να γίνουν ρυθμίσεις, ώστε αυτό να προσαρμοστεί τεχνικά και νομοθετικά με τις πρόνοιες του Συντάγματος, σε σχέση με τον τρόπο ψηφοφορίας των Βουλευτών.  Συγκεκριμένα, το εν λόγω σύστημα καταγράφει ταυτόχρονα τις ψήφους των βουλευτών, είτε είναι θετικές, είτε αρνητικές, είτε αποχή. Επίσης, στην πράξη, όταν γίνεται μια ψηφοφορία, στην οθόνη του συστήματος είναι προγραμματισμένο να εμφανίζονται μόνο αριθμοί ψήφων και όχι ονόματα βουλευτών.
 
Ωστόσο, αν το σύστημα ρυθμιστεί με τρόπο που να δείχνει ονομαστικά ποιοί ψήφισαν τι, αυτό θα αποτελούσε παραβίαση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο δεν προβλέπει ονομαστική ψηφοφορία.
 
Στον αντίποδα, δια της μεθόδου ανατάσεως της χειρός, είναι εμφανές ποιοί ψηφίζουν τι, χωρίς αυτό να καταγράφεται στα πρακτικά.  
 
Επομένως, για να λειτουργήσει το σύστημα πρέπει να γίνουν τεχνικές μετατροπές ή ακόμα και μετατροπή συγκεκριμένων προνοιών στο Σύνταγμα, σε σχέση με τον τρόπο ψηφοφορίας. Η κατάσταση αυτή θα αποτελούσε πονοκέφαλο για τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι για δέκα και πλέον χρόνια άφησαν την κατάσταση ως έχει και δεν επιχείρησαν να μελετήσουν το πώς θα μπορέσει να βρεθεί η χρυσή τομή.   
 
Ίσως στη νέα Βουλή
Η Γενική Διευθύντρια της Βουλής, Βασιλική Αναστασιάδου, ανέφερε στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online ότι υπήρξε προβληματισμός ανάμεσα στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το θέμα. Δεν απέκλεισε παράλληλα, το ενδεχόμενο το εν λόγω ζήτημα να απασχολήσει τη νέα βουλή, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η μέση λύση.  
 
Με το χέρι και στο Ευρωκοινοβούλιο
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους λόγους για τους οποίους το θέμα δεν απασχόλησε τη Βουλή, είναι το γεγονός ότι την παραδοσιακή μέθοδο ψηφοφορίας δια ανάτασης της χειρός χρησιμοποιούν και άλλα κοινοβούλια στην Ευρώπη, όπως και στο Ευρωκοινοβούλιο. Επομένως,  στο μυαλό των βουλευτών, δεν ήταν επιτακτική η ανάγκη να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία, τη στιγμή που τα μέλη του κοινοβουλίου είναι μόλις 56.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα το αντίστοιχο σύστημα τέθηκε σε εφαρμογή στην Βουλή των Ελλήνων μόλις πρόσφατα. Ωστόσο, βάσει του Ελληνικού Συντάγματος, η ψηφοφορία είναι έτσι κι αλλιώς ονομαστική. Πάντως, η κα Αναστασιάδου ανέφερε ότι προτίθεται να έλθει σε επικοινωνία με τον Διευθυντή της ελληνικής βουλής, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν εκεί με το εν λόγω σύστημα.  
 
maria.stylianou@imhbusiness.com
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη