Από τα σiμιλλούθκια στους πετεινούς και τα κρομμυόφυλλα

Μεγάλη Πέμπτη αύριο και οι νοικοκυρές θα βάψουν τα αυγά που θα τσουγκριστούν το Πάσχα. Αυτή τη χρονιά ρίχνουμε μια ματιά στο χθες, στην Κύπρο των παραδόσεων. Τι έκαναν παλιά πριν βγουν τα έτοιμα χρώματα για τα αβγά. Τι ήταν τα ‘σιμιλλούθλια’, πως έπαιρναν χρώμα από τα ‘κρομμυόφυλλα’ και το ‘λιζάρι’; Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στις συνταγές και τις μεθόδους. Επιλέξαμε τις… πιο κυπριακές.
 
Πριν: Αφήνουμε τα αυγά λίγες ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ έξω από το ψυγείο για να ξεπαγώσουν, ώστε να μην σπάσουν κατά το βράσιμο τους.
Ετοιμασία: Προσθέτουμε την ουσία που θέλουμε στο νερό, μαζί με τα αυγά. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και ξύδι στο νερό χρησιμοποιώντας χαμηλή φωτιά για να μην σπάσουν. Τα αφήνουμε να πάρουν αρκετές βράσεις, ώστε να ψηθούν τα αυγά και να αποκτήσουν το χρώμα που θέλουμε.
Μετά: Αφού βράσουν τα αυγά τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Για να γυαλίσουν τα περνούμε με λίγο ελαιόλαδο σε βαμβάκι ή χαρτομάντηλο.

 Κίτρινα αυγά: Τα σιμιλλούθκια δεν είναι τίποτε άλλο από τις κίτρινες άγριες μαργαρίτες. Ίσως τις ξέρετε και ως ‘Λάζαροι’ γιατί τα στολίζονταν παιδιά που θα έλεγαν τα «κάλαντα του Λαζάρου». Με τις μαργαρίτες βάφονται κίτρινα τα αυγά κα η συνταγή δεν είναι πολύπλοκη. Πέρα από τις μαργαρίτες και τα αυγά θα χρειαστείτε ξύδι και αλάτι. Βάζουμε αρκετές μαργαρίτες σε μια κατσαρόλα, μετά τα αυγά και μετά ξανά μαργαρίτες. Στην συνέχεια γεμίζουμε νερό την κατσαρόλα, ρίχνουμε ξύδι κα αλάτι και με χαμηλή φωτιά περιμένουμε να πάρουν το επιθυμητό χρώμα. Εναλλακτικά για κίτρινα αυγά μπορούν να χρησιμοποιηθούν
 
Μελί και κόκκινα αυγά: Για τα ‘κρομμυόφυλλα’, θα βάλουμε τα αυγά και πάνω από αυτά τα κρεμμυδόφυλλα σε κρύο νερό για 25 λεπτά περίπου και μετά τα  αφήνουμε να πάρουν αρκετές βράσεις, ώστε να ψηθούν τα αυγά και να αποκτήσουν και το χρώμα που θέλουμε. Αν θέλετε να πάρουν πιο βαθύ χρώμα κατεβάστε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και αφήστε τα στην κρύα βαφή για αρκετή ώρα. 
 
 
Πορτοκαλιά αυγά:  Χρησιμοποιούμε πάπρικα (σκόνη κόκκινης πιπεριάς).
Καφέ αυγά: Χρησιμοποιούμε φρέσκες φλούδες καρυδιών.

Πράσινα αυγά: Για πράσινα αυγά χρησιμοποιούμε μαϊντανός, σπανάκι, κοπανισμένα φύλλα ελιάς.
 
Κόκκινα αυγά: το ‘λαζάρι’ είναι το ριζάρι, είναι θάμνος γνωστός από αρχαιοτάτων χρόνων για τις χρωστικές του ιδιότητες. Το κοπανίζουμε προηγουμένως για να απελευθερώσει όλο του το χρώμα.
Βαθύ κόκκινα αυγά: Βράζουμε κομμένο και καθαρισμένο παντζάρι (μόνο τη ρίζα) με ξίδι και νερό. Σουρώνουμε, και μέσα στο διάλυμα βράζουμε τα αυγά. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράζουν μέχρι και 15 λεπτά, ανάλογα με το πόσο βαθύ θέλουμε το χρώμα. Αν βγάλουμε τα αυγά νωρίς, θα έχουν ροζ χρώμα, λίγο αργότερα κόκκινο και, τέλος, πολύ βαθύ κόκκινο.Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε παπαρούνα ή καθαρισμένο παντζάρι . 
 


Για αυγά με μοτίβα: Τρίβουμε και καθαρίζουμε τα άβραστα αυγά με ξίδι, τα τυλίγουμε σε φλούδες κρεμμυδιού, τις οποίες δένουμε με ένα σπάγκο γύρω από το αυγό. Βράζουμε τα αυγά σε νερό για 20 λεπτά περίπου και μετά απομακρύνουμε τις φλούδες κρεμμυδιού. Αυτή η τεχνική δημιουργεί ενδιαφέρουσες γραμμές και χρωματικές αποχρώσεις πάνω στο κέλυφος. Μαζεύουμε μικρά φύλλα ή λουλούδια και τα τυλίγουμε με ένα κομμάτι από παλιό καλσόν και το δένουμε με κλωστή. Καλύπτουμε τα αυγά με νερό και λίγο ξύδι. σε μια κατσαρόλα και σκεπάζουμε με φλούδες κρεμμυδιού και βράζουμε.
  
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: «Η πολιτική είναι σκληρή και όχι ωραία»-Όσα ανέφερε ο Μπάιντεν στον Τραμπ
Στην αντεπίθεση ο Ιωάννου, απαντά σε ΑΚΕΛ-«Άδικο να αναζητούνται ευθύνες στο ΥΠΕΣ για παραλείψεις άλλων»
ΒΙΝΤΕΟ: Νέος συναγερμός στην Ισπανία με πλημμύρες σε Μάλαγα και νότια Ταραγόνα
Ανάγκη για αύξηση κονδυλίων προς ειδικά σχολεία-Αγωνιώδεις εκκλήσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς
Υπό εξέταση νέος γύρος αδειοδότησης για υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου-Στην αγορά γύρω στο 2027
Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις-«Μία γάγγραινα που απασχολεί την κοινωνία»
«Μια Πόλη Μια Ιστορία»-Η Πολιτεία τιμά τους ήρωες του 1974 της Πόλης της Αμμοχώστου
Στη δημοσιότητα 58 δελτία της ΚΥΠ από το 1974-Το ημερολόγιο των εξελίξεων του μαύρου καλοκαιριού
Έφτασαν τα πρώτα φλαμίνγκο στην Αλυκή Λάρνακας (pics)
Θρήνος για το θάνατο της Ρέας Παπαγεωργίου-«Μαχήτρια της ζωής, έδινε μαθήματα αντοχής»