ΑΗΚ: Από 9 Μαΐου θα κόβεται το ρεύμα σε όσους χρωστούν

Τη Δευτέρα, 9 Μαΐου, αμέσως μετά το τέλος των εορτών του Πάσχα, θα επαναρχίσουν οι αποκοπές ρεύματος σε σπίτια, τα οποία οφείλουν χρηματικά ποσά στην ΑΗΚ για ρεύμα, το οποίο κατανάλωσαν.
 
Υπενθυμίζεται ότι λόγω των γιορτών, η Αρχή ανακοίνωσε ότι κατά την περίοδο 22 Απριλίου 2016 – 8 Μαΐου 2016  δεν θα αποκόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για μη εξόφληση λογαριασμού, στους οικιακούς πελάτες της.
 
Όσοι δεν θα σπεύσουν αυτό το διάστημα στην ΑΗΚ για διακανονισμό αποπληρωμής των οφειλών τους, από τις 9 Μαϊου θα ξεκινήσουν οι αποκοπές, δήλωσε στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ online η Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής, Χριστίνα Παπαδοπούλου.
 
Τόνισε ωστόσο, ότι πριν η Αρχή προχωρήσει σε οριστική αποκοπή ρεύματος, στέλνει ειδοποίηση στον ενδιαφερόμενο καταναλωτή ώστε αν αδυνατεί να πληρώσει, να προβεί σε διακανονισμό.
 
Ακόμα και την υστάτη, πρόσθεσε, το συνεργείο της ΑΗΚ που θα σπεύσει στο υποστατικό για τη διακοπή, μπορεί να εισπράξει οφειλόμενα ποσά μέσω πιστωτικής κάρτας.
 
Υπενθυμίζεται πως το κόστος αποκοπής και επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος ανέρχεται συνολικά στα 50 ευρώ συν ΦΠΑ.
 
1 εκ. ανείσπρακτα από ευάλωτους
Στο μεταξύ, ένα εκατομμύριο ευρώ είναι  η ανείσπρακτη κατανάλωση από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, με βάση τα στοιχεία Απριλίου.  Και σε αυτές τις ομάδες γίνονται αποκοπές ρεύματος, μετά από σχετική απόφαση της Αρχής, τον περασμένο Φεβρουάριο.
 
Υπενθυμίζεται ότι όσοι έχουν ενταχθεί στην ομάδα των ευάλωτων της ΑΗΚ, δικαιούνται έκπτωση 20% στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
 
Σύμφωνα με την κα Παπαδοπούλου, υψηλές και ανείσπρακτες οφειλές υπάρχουν από 200 περίπου ευάλωτους καταναλωτές, οι οποίοι θεωρούνται ως δύσκολες περιπτώσεις  στην αποπληρωμή.
 
25 χιλιάδες δεν διεκδίκησαν έκπτωση
Η εκπρόσωπος της ΑΗΚ ανέφερε ότι περίπου 17 χιλιάδες καταναλωτές  περιλαμβάνονται στην κατηγορία των ευάλωτων της ΑΗΚ. Ωστόσο με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, την έκπτωση στο ρεύμα δικαιούνται να ζητήσουν συνολικά 42 χιλιάδες καταναλωτές.
 
Επομένως περίπου 25 χιλιάδες δικαιούχοι θα μπορούσαν να πληρώνουν φθηνότερο ρεύμα, αλλά δεν έχουν υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις στην Αρχή.
 
Η κα Παπαδοπούλου κάλεσε τους πολίτες να καλούν στα κέντρα εξυπηρέτησης της ΑΗΚ και να ρωτούν κατά πόσον εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή.
 
Με βάση τα κριτήρια του Υπουργείου Εργασίας, την έκπτωση δικαιούνται δικαιούχοι ΕΕΕ, λήπτες δημοσίου βοηθήματος, λήπτες επιδόματος βαριάς κινητικής αναπηρίας , παραπληγικοί,  τετραπληγικοί και οι πενταμελείς οικογένειες ή πολύτεκνοι, οι οποίοι με βάση τα εισοδηματικά τους κριτήρια λαμβάνουν επίδομα από το κράτος.
 
 
 

Δειτε Επισης

Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη