Με φόντο την άνοδο της ακροδεξιάς

Το Κοινοβούλιο της Αυστρίας υιοθέτησε την Τετάρτη αμφιλεγόμενο νόμο, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στις αρχές της χώρας να κηρύσσουν «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ουσιαστικά αναστέλλοντας το δικαίωμα χορήγησης ασύλου, με φόντο την άνοδο της άκρας δεξιάς στη χώρα. Το νομοσχέδιο, το οποίο καταγγέλλουν ΜΚΟ και μια μερίδα της αντιπολίτευσης, είναι ένα από τα πιο σκληρά στην Ευρώπη.
Επιτρέπει σε ορισμένες περιστάσεις να εμποδίζεται η διέλευση προσφύγων στα σύνορα, χωρίς να τους δίνεται καν η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση ασύλου.
Υπό αυτό το καθεστώς, το οποίο θα τίθεται σε εφαρμογή εάν οι κρατικές υπηρεσίες έχουν περιέλθει σε μια κατάσταση που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, όλοι οι αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των Σύρων και των Ιρακινών, θα επαναπροωθούνται στα σύνορα, εάν δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι κινδυνεύουν να υποστούν διωγμούς στις χώρες από τις οποίες μετέβησαν στην Αυστρία, όπως για παράδειγμα την Ιταλία.
Ο νέος νόμος, ο οποίος υιοθετήθηκε με 98 ψήφους υπέρ έναντι 67 κατά, περιορίζει επίσης σε τρία χρόνια την διάρκεια της χορήγησης προστασίας σε αυτούς στους οποίους χορηγείται άσυλο, μέτρο που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία.
Περιορίζει το δικαίωμα οικογενειακών επανενώσεων για τα πρόσωπα που δικαιούνται επικουρική προστασία, ένα λιγότερο ευνοϊκό καθεστώς από αυτό του ασύλου, το οποίο αφορά κατά κύριο λόγο τους Αφγανούς.
Στη διασταύρωση των δύο κυριότερων μεταναστευτικών οδών στην Ευρώπη –μέσω των Βαλκανίων και μέσω Ιταλίας– η Αυστρία είδε να διέρχονται από την επικράτειά της πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες το 2015. Υποδέχθηκε 90.000, έναν αριθμό που ισούται με πάνω από το 1% του πληθυσμού της. Ποσοστιαία, μόνο η Σουηδία την ξεπέρασε στους κόλπους της ΕΕ. Οι αφίξεις μεταναστών στην Αυστρία έχουν μειωθεί σε 150 την ημέρα –κατά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών– μετά το κλείσιμο της λεγόμενης βαλκανικής οδού και αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο. Από την αρχή του έτους, έχει καταγραφεί από τη Βιέννη η υποβολή περίπου 18.000 αιτήσεων χορήγησης ασύλου.
  

Δειτε Επισης

Ιαχές πολέμου από το Ιράν-Έτοιμο να στείλει στρατό σε Λίβανο και Συρία
Σύσταση της ΕΕ στις αεροπορικές εταιρίες να αποφύγουν τον εναέριο χώρο Λιβάνου και Ισραήλ
H επιβεβαίωση της Χεζμπολάχ για το θάνατο του Νασράλα-Διαβουλεύσεις για τα επόμενα βήματα
Τραγωδία στη Ρωσία-13 νεκροί από έκρηξη σε βενζινάδικο, ανάμεσά τους 2 παιδιά
Η πρώτη αντίδραση από τον ηγέτη του Ιράν με τη δολοφονία Νασράλα-«Το Ισραήλ δεν μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στη Χεζμπολάχ»
Οργή για την εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα - «Ασφυκτιούσε επί οκτώ λεπτά»
Σε ασφαλές σημείο ο Χαμενεΐ μετά τη δολοφονία Νασράλα-Διαβουλεύσεις Ιράν και Χεζμπολάχ
Βίντεο από το αρχηγείο των IDF την ώρα που εκτελείται το σχέδιο δολοφονίας του Νασράλα
Έξι τουλάχιστον νεκροί σε ρωσικό πλήγμα σε νοσοκομείο στην περιφέρεια Σούμι
Ανακοίνωσαν επίσημα το θάνατο Νασράλα-«Δεν θα τρομοκρατεί πλέον τον κόσμο»