Παιδιά, οικογενειακά και κοινωνικά απροστάτευτα

Ένα σύγκρυο μας διαπέρασε ακούγοντας και μεταδίδοντας την είδηση πως «εξαφανίστηκε ένας 8χρονος από την οικογένειά του. Και παρέμεινε άγνωστη η τύχη του για μία νύχτα». –Μακριά από την οικογένειά του; Πως, που, γιατί, αναρωτηθήκαμε;, ανήσυχοι.             –Έπαιζε στο πάρκο με άλλα παιδιά ο οκτάχρονος και ξαφνικά τον «κατάπιε η γη;». Πως; Σε μια μικρή κοινωνία ζούμε!   
Ανακούφιση και ικανοποίηση αισθανθήκαμε όταν την επομένη το πρωί, την ώρα που φούντωνε η ανησυχία μας, πληροφορηθήκαμε πως ο 8χρονος διανυκτέρευσε σε φιλικό, της οικογένειας, σπίτι.
Δεν σκεφτήκαμε να ρωτήσουμε τι είδους οικογένεια είναι αυτή, που φιλοξενεί νύχτα έναν οκτάχρονο, χωρίς να πληροφορήσει τους οικείους του ανήλικου. Δίχως να καθησυχάσει την μάνα του παιδιού, που τρομαγμένη απευθύνεται στην μία τα μεσάνυχτα στην Αστυνομία για να καταγγείλει την μυστηριώδη εξαφάνιση του παιδιού της.

Κι ενώ επιστρέψαμε στη νιρβάνα της ευδαιμονίας μας, ίνα επαληθευτεί το ρητό «σαν την Κύπρο εν έσσιη», έρχεται απότομα η ανατροπή του εφησυχασμού μας. Το παιδί παρασύρθηκε στην κατοικία ενήλικα, που το ξεγελούσε με κέρματα και το παρενοχλούσε σεξουαλικά. Το ίδιο, αναφέρθηκε, έκανε ο σάτυρος και με την μεγαλύτερη αδελφή του οκτάχρονου.
Το δράμα όμως αυτών των παιδιών, δυστυχώς, δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο αποτρόπαιο συμβάν. Στην περίπτωσή μας υπάρχει η σκοτεινή όψη της διπλανής πόρτας, απ’ όποια πλευρά κι αν τη δεις. Αυτά τα παιδιά βιώνουν τη βία μέσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Στην απομόνωση του κύκλου τους, χωρίς συγκροτημένη οικογένεια και σωστή καθοδήγηση. Χωρίς κανένας αρμόδιος να μπορεί να ρίξει μια διεξοδική ματιά στα προβλήματα και του τρόπου ζωής των ανήλικων. Και να πάρει μέτρα πρώτα κι έγκαιρα, για την αποτροπή  κακοποίησης των παιδιών μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Τώρα, θα ρωτήσω στον επίλογο, που βγήκαν όλα στη φόρα, που λήφθηκε πρόνοια, και την προσωρινή κηδεμονία των παιδιών ανέλαβαν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, μπορούμε να …κοιμόμαστε ήσυχοι;       
-Όχι να μην ησυχάσουμε. Το σημαντικότερο, να μην κοιμόμαστε! Υπάρχουν πολλά παιδιά γύρω μας, οικογενειακά και κοινωνικά απροστάτευτα.

 

Δειτε Επισης

Τι έχουμε και ποια Ευρώπη θέλουμε
Έστω και τώρα βοηθήστε τη μάνα να ησυχάσει και τον Θανάση να αναπαυθεί...
Δικαίωμα Κρατουμένων στην επανένταξη
Η Ποινική και Πειθαρχική ευθύνη των μελών της Αστυνομίας/Εθνικής φρουράς στην υπόθεση του Θανάση Νικολάου
Επιλογή για το μέλλον της Ευρώπης
Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου