Τρέχουν για τη μεταρρύθμιση οι δήμοι

Αν και λόγω βουλευτικών εκλογών το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης βρίσκεται σε στασιμότητα, εν τούτοις η 'Ένωση Δήμων άρχισε τις διεργασίες με στόχο τη όσο το δυνατό συντομότερη προώθηση του θέματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρεπόρτερ», αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές, έχει παρθεί η απόφαση όπως η Ένωση Δήμων αρχίσει ένα νέο κύκλο επαφών με τα κόμματα για προώθηση του θέματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι σχεδιασμοί για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την συμπλεγματοποίηση δήμων και κοινοτήτων ανατράπηκαν  όταν η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής αποφάσισε ομόφωνα την αναβολή της συζήτησης και παραπομπή του θέματος στην νέα βουλευτική περίοδο.
Ταυτόχρονα όμως αναβλήθηκε και η συζήτηση της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ που αφορούσε την παραχώρηση παράτασης μέχρι το 2019 της διεξαγωγής των εκλογών και διεξαγωγή τους ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές. Σε ότι αφορά το θέμα της αναβολής, όπως αρμοδίως έχουμε ενημερωθεί, υπάρχουν δυο σενάρια. Στην περίπτωση που η νέα βουλή προχωρήσει στη ψήφιση των νομοσχεδίων για την μεταρρύθμιση μέχρι τις 15 Ιουλίου, τότε παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για συζήτηση και τις πρότασης νόμου για παράταση στη διεξαγωγή των εκλογών μέχρι το 2019. Από την άλλη, εάν αυτό δεν γίνει και τα νομοσχέδια ψηφιστούν τον Οκτώβριο, τότε δεν θα υπάρχει χρόνος για συζήτηση του σεναρίου της παράτασης λόγω του ότι οι δημοτικές εκλογές είναι καθορισμένες για το Δεκέμβριο. Επί τούτου, αξίζει να σημειωθεί, πως οι δήμαρχοι είναι χωρισμένοι σε δυο στρατόπεδα. Σε αυτούς που ευνοούν την παράταση μέχρι το 2019 και σε αυτούς που επιθυμούν τη συντομότερη ολοκλήρωση του θέματος.  


Στην Κύπρο υπάρχουν 39 Δήμοι, 30 Δήμοι των ελεύθερων πόλεων και 9 Δήμοι των κατεχομένων πόλεων, οι οποίοι συνεχίζουν να διατηρούν το νομικό τους καθεστώς.
Οι κυριότερες πηγές εσόδων τους προέρχονται, πέραν από την κρατική χορηγία, από
δημοτικές φορολογίες, τέλη και δικαιώματα. Η κρατική χορηγία από το κεντρικό κράτος στους Δήμους τα τελευταία 3 χρόνια ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ.  


Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα