Και εγένετο μουσείο ΡΙΚ (ΦΩΤΟ)

Στη δημιουργία Μουσείου Ραδιοτηλεόρασης, του πρώτου στο είδος του στην Κύπρο, προχώρησε το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ). Για το σκοπό αυτό, αξιοποιήθηκε υλικό, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση στο πέρασμα των χρόνων
 

Εκτός από τον τεχνικό εξοπλισμό ο οποίος ήταν αναγκαίος για την παραγωγή και μετάδοση του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος από τα πρώτα κιόλας χρόνια της δημιουργίας του ΡΙΚ, στο Μουσείο εκτίθενται και δεκάδες άλλα μουσειακά αντικείμενα, μέσα από τα οποία καταγράφεται κατά τρόπο μοναδικό, η ιστορική πορεία του Ιδρύματος και των παραγωγών του.  Μεταξύ άλλων, εκτίθενται η πρώτη κάμερα που χρησιμοποιήθηκε στους τηλεθαλάμους του ΡΙΚ, τα πρώτα μουσικά όργανα τα οποία συνόδευσαν και ανέδειξαν σπουδαίους Κύπριους καλλιτέχνες,  οι πρώτες κούκλες που αποτέλεσαν την πρώτη παραγωγή κουκλοθεάτρου σε κυπριακή τηλεόραση, τα αυθεντικά κοστούμια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε σειρές που άφησαν εποχή, τα μικρόφωνα με τα οποία μεταδόθηκαν ιστορικά γεγονότα και πολλά άλλα. 
 

Σημαντική θέση στο εκθεσιακό υλικό του Μουσείου μας κατέχουν και χρηστικά αντικείμενα τα οποία σχετίζονται με τα τραγικά γεγονότα του 1974: τα πρωτότυπα κείμενα των Δελτίων Ειδήσεων με τα οποία περιγράφετο το προσφυγικό πρόβλημα τις ημέρες της τουρκικής εισβολής, το ιστορικό διάγγελμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από την Πάφο (σε ήχο και σε έντυπη μορφή) το απόγευμα της 15ης Ιουλίου 1974,  καθώς και η ομιλία του κατά την επιστροφή του στην Κύπρο, τον Δεκέμβριο του ιδίου χρόνου.
 
 
Εκτίθεται επίσης και η περίφημη μηχανή ηχογράφησης των μηνυμάτων προς τους εγκλωβισμένους, δεδομένου ότι για πολλά χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα, το ΡΙΚ αποτελούσε τον μοναδικό δίαυλο επικοινωνίας των ελεύθερων με τις κατεχόμενες περιοχές.  

Το Μουσείο Ραδιοτηλεόρασης θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα εκθέματα. Εξ’ ού και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΡΙΚ, Θανάσης Τσώκος, κατά τη σημερινή παρουσίαση του μουσείου, κάλεσε όσους διατηρούν υλικό που αφορά την ιστορία του ιδρύματος, να το παραδώσουν, προκειμένου να ενταχθούν στη συλλογή του μουσείου. 


«Η δημιουργία του μουσείου αυτού, έχει σκοπό και στόχο την προστασία, αξιοποίηση, ανάδειξη και έκθεση της υπό διαμόρφωση συλλογής ιστορικών εκθεμάτων του ΡΙΚ. Μια συλλογή που περιλαμβάνει και εκθέματα από τα πρώτα χρόνια δημιουργίας του κυπριακού ραδιοφώνου (1953) και της κυπριακής τηλεόρασης (1957) στον τόπο μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσώκος. 
 
Το Μουσείο στεγάζεται στο μοντέρνο κτίριο του Αρχείου του ΡΙΚ.
 
 


Τα επίσημα εγκαίνια του μουσείου θα τελέσει στις 22 Ιουνίου 2016 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Δειτε Επισης

Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη