Αβρααμόπουλος: Να σώσουμε τη Σέγκεν

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Επίτροπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας  Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Βαυαρία. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας Horst Seehofer με την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων Beate Merk, την Πρόεδρο του Βαυαρικού Κοινοβουλίου  Barbara Stamm, τον Αντιπρόεδρο  Reinhold Bocklet, καθώς και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Βαυαρικού Κοινοβουλίου Franz Rieger.  

Σε ομιλία του στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Βαυαρίας, ο κ. Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων ανέφερε υπάρχουν επείγοντα παγκόσμια προβλήματα και από την στιγμή που γίνονται αισθητά και αφορούν τους πολίτες , είναι απόλυτα φυσικό να βρίσκονται στις κορυφή της πολιτικής ατζέντας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. 

Σε σχέση με τη μετανάστευση επεσήμανε ότι από την αρχή η Κομισιόν θεωρεί ότι η μετανάστευση απαιτεί μια ολοκληρωμένη και πανευρωπαϊκή προσέγγιση. Η Γερμανία και ειδικότερα η Βαυαρία, έχει δεχθεί ένα μεγάλο μέρος των προσφύγων και των μεταναστών και χειρίστηκε και ανταποκρίθηκε στην πρόκληση αυτή με εξαιρετικό τρόπο. Δήλωσε πως η Κομισιόν γνωρίζει τις εντάσεις που αντιμετωπίζουν τα ομόσπονδα κράτη και επεσήμανε ότι η Βαυρία δίνει ένα σωστό παράδειγμα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν την κρίση αυτή όλα τα κράτη μέλη και σας ευχαριστώ γι` αυτό.

"Πρέπει να ενισχύσουμε και να σώσουμε την Σένγκεν. Οι προσωρινοί συνοριακοί έλεγχοι είναι εφικτοί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και η Γερμανία, όπως και  άλλα κράτη μέλη, τους έχουν επαναφέρει προσωρινά για προφανείς λόγους. Ωστόσο, ο έλεγχος των συνόρων με αυτή την μορφή δεν είναι η μακροπρόθεσμη λύση και φυσικά έχει μεγάλο κόστος. Όχι μόνο οικονομικό, αλλά και κοινωνικό. Η ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της Ένωσης, είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα μας και είναι πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απώτερος σκοπός μας είναι η άρση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους - ακόμη και αν αυτό προϋποθέσει επέκταση των προσωρινών ελέγχων των συνόρων σε συγκεκριμένα σημεία εντός της ΕΕ", εξήγησε ο Επίτροπος Αβραμόπουλος.

"Παρουσίασα στις 4 Μαρτίου, τον Χάρτη Πορείας για την "Επιστροφή στο Σένγκεν" και ελπίζω ότι η Γερμανία θα συμμετάσχει στα μέτρα που στοχεύουν στην αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του χώρου Σένγκεν, το συντομότερο δυνατόν", σημείωσε.

Εξήγησε δε ότι ένας χώρος χωρίς εσωτερικά σύνορα, σημαίνει ότι έχουμε πετύχει στην ενίσχυση των εξωτερικών μας συνόρων και αυτός είναι ο λόγο για τον οποίο πρέπει να επανακτήσουμε τον έλεγχο στα εξωτερικά μας σύνορα και να εξασφαλίσουμε την καλύτερη διαχείριση τους. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Κομισιόν πρότεινε την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία θα είναι ζωτικής σημασίας μέσα στο πλαίσιο αυτό και θα βοηθήσει να αποκατασταθούν οι προϋποθέσεις για την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, αλλά και για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού και την πρόληψη των απειλών για την ασφάλεια, εξήγησε ο Επίτροπος.

"Μόλις, πριν από λίγες εβδομάδες, πρότεινα επίσης ένα Σύστημα Εισόδου-Εξόδου, για τον έλεγχο των υπηκόων από τρίτες χώρες που εισέρχονται στο χώρο Σένγκεν για βραχεία διαμονή. Για να κάνουμε τα σύνορά μας πιο έξυπνα και πιο ισχυρά, και να διευκολυνθεί η διέλευση των «bona fide» ταξιδιωτών", σημείωσε.
 
Σε σχέση με τη συμφωνία με την Τουρκία στην οποία η ΕΕ έχει δεσμευθεί ο Επίτροπος τόνισε ότι η συνεργασία με την Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης και πως η Τουρκία, πρέπει επίσης, να βοηθηθεί για να αντιμετωπίσει το μεγάλο αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο έδαφός της. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν διαφύγει από εμπόλεμη ζώνη.

"Τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία χρειάζονται ο ένας τον άλλο, ως ισότιμοι εταίροι. Πρόκειται για μια ισορροπημένη συμφωνία χωρίς όμως να απαρνιόμαστε τις αρχές και τις προϋποθέσεων που έχουμε θέσει στην Τουρκία. Σκοπός της συμφωνίας είναι να σπάσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών και βλέπουμε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα για αυτό. Η συμφωνία σκοπεύει να  εξαλείψει τις παράνομες διαδρομές προς την ΕΕ. Προφανώς σε πλήρη συμφωνία με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο."

Ενημέρωσε δε πως ως σήμερα έχουν σημαντικά μειωθεί οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά - κάτω από 200 την ημέρα.

"Οι προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει επέτρεψαν να ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος 1:1. Οι πρώτες επιστροφές στην Τουρκία των ανθρώπων που δεν υπέβαλαν αίτηση για άσυλο και η επανεγκατάσταση των Συρίων από την Τουρκία προς ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας (37 άτομα), πραγματοποιήθηκαν στις 4 Απριλίου", συμπλήρωσε.

"Η Τουρκία εργάζεται για την εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων για την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Η ΕΕ βοηθά την Τουρκία να εφαρμόσει τα εκκρεμή ζητήματα – χωρίς όμως να κάνουμε καμία παραχώρηση στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί."
 
Ο Επίτροπος μίλησε για την  ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, για να εξασφαλιστεί ότι οι πολιτικές επιστροφής μας λειτουργούν σωστά.  "Κατ `αρχάς, όλα τα κράτη μέλη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εφαρμόσουν με αποτελεσματικό τρόπο την Οδηγία Επιστροφής σε όλες τις πτυχές της. Ειδικότερα, οι αποφάσεις επιστροφής θα πρέπει να εκδοθούν αμέσως σε όσους δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην επικράτεια ενός κράτους μέλους της ΕΕ", εξήγησε.

Άσκησε δε, σκληρή κριτική στις χώρες που δεν βοηθάνε στην υλοποίηση των συμφωνιών: "δεν είναι αποδεκτό για εμάς, χώρες να αρνούνται τις επιστροφές δικών τους υπηκόων. Ήμουν στο Πακιστάν πρόσφατα, και η Επιτροπή έχει μια σημαντική συνάντηση για το θέμα αυτό με το Αφγανιστάν στις επόμενες εβδομάδες. Σε ό,τι αφορά το Μαρόκο, η Γερμανία έχει κάνει σημαντική πρόοδο και θα έπρεπε να το προεκτείνουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

Τέλος μιλώντας για την επιχειρησιακή διάσταση της Frontex, είπε πως έχει ήδη οργανώσει και χρηματοδοτήσει κοινές επιχειρήσεις επαναπατρισμού, οι οποίες έχουν ενταθεί πρόσφατα, ενώ συμπλήρωσε πως η πρόταση για μια Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα ενισχύσει περαιτέρω το ρόλο του οργανισμού στον τομέα των επιστροφών.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 
 

Δειτε Επισης

Η πρώτη αντίδραση από τον ηγέτη του Ιράν με τη δολοφονία Νασράλα-«Το Ισραήλ δεν μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στη Χεζμπολάχ»
Οργή για την εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα - «Ασφυκτιούσε επί οκτώ λεπτά»
Βίντεο από το αρχηγείο των IDF την ώρα που εκτελείται το σχέδιο δολοφονίας του Νασράλα
Έξι τουλάχιστον νεκροί σε ρωσικό πλήγμα σε νοσοκομείο στην περιφέρεια Σούμι
Ανακοίνωσαν επίσημα το θάνατο Νασράλα-«Δεν θα τρομοκρατεί πλέον τον κόσμο»
Νεκρός ο επικεφαλής της Χαμάς στη Νότια Συρία-Ανακοίνωση του Ισραηλινού στρατού
Σαρωτικό το πέρασμα του τυφώνα «Helen» από τις ΗΠΑ-49 νεκροί, πάνω από 3.500 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα
Εκατοντάδες οικογένειες εγκαταλείπουν τα νότια προάστια της Βηρυτού-Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στους χθεσινούς βομβαρδισμούς
Διπλωματικές πιέσεις σε Νετανιάχου-«Κανείς δεν φαίνεται ικανός να σταματήσει τους πολέμους σε Γάζα και Λίβανο»
Το Ισραήλ αποκλείει τον Λίβανο από αέρα και θάλασσα, χτυπά κτίρια στη Βηρυτό-Χωρίς τηλεπικοινωνίες η Χεζμπολάχ