Αδιαφορία για τις εκλογές και απογοήτευση για τα ψηφοδέλτια
10:33 - 25 Απριλίου 2016
Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, μόλις ένα μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές τα κόμματα δείχνουν να μην έχουν καταφέρει ακόμη και να μην μπορούν να πείσουν τους ψηφοφόρους για την ορθότητα των θέσεών τους. Άκρως αποκαλυπτικά είναι εξάλλου τα ευρήματα της δημοσκόπησης σε σχέση με τις τάσεις και τις προθέσεις του εκλογικού σώματος ενόψει βουλευτικών εκλογών, μέσα από τις οποίες όπως φαίνεται, και παρά την αύξηση του εκλογικού μέτρου, οδηγούμαστε εκ νέου σε πολυκομματική Βουλή.
ΣΕ ΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ;
Δεν ασχολείται η πλειοψηφία των ψηφοφόρων
Μόλις ένα μήνα πριν από άνοιγμα της κάλπης, οι βουλευτικές εκλογές του Μαΐου εξακολουθούν ν’ αφήνουν την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος αδιάφορη. Πέραν των μισών ψηφοφόρων, σε ποσοστό 53%, δηλώνουν πως η προ των πυλών εκλογική αναμέτρησή τους ενδιαφέρει λίγο ή καθόλου, σε αντίθεση μ’ ένα 47% που ενδιαφέρεται αρκετά ή πολύ. Το μεγαλύτερο ποσοστό αδιαφορίας καταγράφεται ανάμεσα στους νέους (18-24 ετών), καθότι οκτώ στους δέκα εμφανίζονται αδιάφοροι. *Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους των τεσσάρων παραδοσιακών κομμάτων (με βάση τις βουλευτικές του 2011), πέντε στους δέκα απ’ όσους ψήφισαν ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ δεν ενδιαφέρονται καθόλου ή ενδιαφέρονται λίγο για τις επερχόμενες βουλευτικές, κάτι που ισχύει και για τέσσερις στους δέκα απ’ όσους στις βουλευτικές εκλογές του 2011 ψήφισαν ΕΔΕΚ.
Μόνοι τους τα λένε, μόνοι τους τ’ ακούνε
Η αδιαφορία της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων για τις βουλευτικές αποτυπώνεται και στον βαθμό παρακολούθησης του προεκλογικού αγώνα και των προεκλογικών συζητήσεων των κομμάτων και των υποψηφίων. Σχεδόν επτά στους δέκα δηλώνουν πως παρακολουθούν λίγο ή καθόλου, σε αντίθεση με ένα 34% που παρακολουθεί αρκετά ή πολύ. Στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω εντοπίζεται η πλειοψηφία αυτών που παρακολουθούν αρκετά ή πολύ (σε ποσοστό 55%), σε αντίθεση με την ηλιακή ομάδα 18-24 ετών, όπου οκτώ στους δέκα παρακολουθούν λίγο ή καθόλου.
*Σε ό,τι αφορά στους ψηφοφόρους των τεσσάρων παραδοσιακών κομμάτων (με βάση τις βουλευτικές του 2011), αυτοί που παρακολουθούν περισσότερο είναι οι ψηφοφόροι της ΕΔΕΚ σε ποσοστό 55%, ενώ αυτοί που παρακολουθούν λιγότερο είναι οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ σε ποσοστό 65%.
ΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ ΤΟΥ;
Δημοκρατικές διαδικασίες… πουθενά
Η συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος δεν έχει πειστεί για τη δημοκρατικότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν από τα κόμματα σε ό,τι αφορά στον καταρτισμό των ψηφοδελτίων τους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους θεωρεί πως κανένα κόμμα δεν ακολούθησε δημοκρατικές διαδικασίες για τον καταρτισμό των ψηφοδελτίων του, ενώ το κόμμα που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό όσον αφορά στη δημοκρατικότητα των διαδικασιών καταρτισμού των ψηφοδελτίων του είναι ο ΔΗΣΥ με 12%. Το χαμηλότερο σχετικό ποσοστό καταγράφει το Κίνημα Αλληλεγγύη με 1%.
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΙΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΑΣ ΠΕΙΘΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ;
Δεν πείθουν οι θέσεις κανενός κόμματος
Κανένα κόμμα δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να πείσει τη μάζα των ψηφοφόρων για την ορθότητα των θέσεών του. Αυτό συμβαίνει για τέσσερις στους δέκα (40%), οι οποίοι στο ερώτημα «οι θέσεις ποιου κόμματος σας πείθουν μέχρι στιγμής περισσότερο για την ορθότητά τους», απαντούν… κανένα. Απ’ εκεί και πέρα, δύο στους δέκα κρίνουν ως ορθότερες τις θέσεις του ΔΗΣΥ, ενώ ένα 16% του εκλογικού σώματος θεωρεί ως περισσότερο ορθές τις θέσεις του ΑΚΕΛ.
ΣΕ ΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ;
Για κλάματα η σύνθεση των ψηφοδελτίων
Με ρόστερ για διαβάθμιση και όχι πρωταθλητισμό φαίνεται να πορεύονται τα κόμματα στη μάχη των βουλευτικών εκλογών. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τον βαθμό ικανοποίησης των ψηφοφόρων σε ό,τι αφορά στη σύνθεση των ψηφοδελτίων, μιας και επτά στους δέκα αναφέρουν πως δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του εκλογικού σώματος. Άξιον αναφοράς είναι το γεγονός πως μόλις ένα 2% δηλώνει ότι η σύνθεση των ψηφοδελτίων ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες των ψηφοφόρων. Ως το πλέον αδύναμο ψηφοδέλτιο προβάλλει για τους ψηφοφόρους της (με βάση τις βουλευτικές του 2011), το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ, αφού οκτώ στους δέκα δηλώνουν πως ανταποκρίνεται σε μικρό βαθμό ή δεν ανταποκρίνεται καθόλου στις προσδοκίες των ψηφοφόρων. Ανάλογη άποψη έχουν για το ψηφοδέλτιο του κόμματός τους και επτά στους δέκα ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, την ώρα που ο υψηλότερος βαθμός θετικής γνώμης για το ψηφοδέλτιο του κόμματός τους, αν και μόλις 34%, καταγράφεται ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ. Αρνητικό είναι το πρόσημο που δίνουν στο ψηφοδέλτιο του κόμματός τους, σε ποσοστό 66%, και οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ. O τεράστιος βαθμός απαρέσκειας για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων εμφανίζεται εξάλλου ανάμεσα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των ψηφοφόρων, αφού ως μη ανταποκρινόμενα στις προσδοκίες των ψηφοφόρων κρίνονται από εννιά στους δέκα ηλικίας 18-24, οκτώ στους δέκα ηλικίας 25-44, επτά στους δέκα ηλικίας 45-64 και έξι στους δέκα ηλικίας 65 και άνω.