«Η χώρα μας έχει ξανά προοπτική»

«Η οικονομία βρισκόταν από το 2011 σε στασιμότητα και σε ύφεση, η οποία έχει ήδη ανακοπεί. Και για πρώτη φορά από τότε, είχαμε το 2015 αύξηση του προϊόντος της χώρας. Αυτό είναι μια πρώτη ανάπτυξη», αναφέρει ο Πρόδρομος Προδρόμου, ερωτηθείς πού είναι η περιβόητη επανεκκίνηση της οικονομίας. Για το 2016, προσθέτει, το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου προβλέπει ταχύτερη ανάπτυξη. «Έχουμε επανεκκίνηση. Ήδη αρχίζει να μειώνεται η ανεργία», σημειώνει ο βουλευτής Λευκωσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.
 
Είναι αρκετό το ότι έχει αρχίσει να μειώνεται η ανεργία;
Βεβαίως όχι! Είναι απλώς η αρχή. Τώρα πρέπει η χώρα μας να ξεδιπλώσει ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης. Και πράγματι δεν είναι εύκολο με τα σημερινά δεδομένα, όπως το υπονοείτε. Γι’ αυτό χρειάζονται τόσο πολύ ξένες επενδύσεις, όπως επίσης και πλήρης αξιοποίηση ευκαιριών από ευρωπαϊκά προγράμματα. Ποιά είναι τώρα η διαφορά; Η χώρα μας έχει ξανά προοπτική. Μπορούμε να πατήσουμε στερεά και με αμείωτη αποφασιστικότητα, να κάνουμε και τα υπόλοιπα βήματα. Σε δρόμο ανάπτυξης όμως.
 
Έχει πάρει ο ΔΗΣΥ εισφορές από τους επιχειρηματίες των ΧΥΤΥ/ΧΥΤΑ;
Δεν γνωρίζω να έχει ο ΔΗΣΥ τέτοιες εισφορές. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι στις πολύκροτες έρευνες δεν μιλάμε για εισφορές, αλλά για υποθέσεις χρηματισμού, μίζας, διαφθοράς. Μια εισφορά σε κόμμα, από εκείνες του παρελθόντος, μπορεί να είναι απαράδεκτη. Άλλο όμως, πολύ χειρότερο, είναι «εισφορά» που στην πραγματικότητα ήταν χρηματισμός για επηρεασμό αποφάσεων ή και «μίζα», προμήθεια από βρώμικες δουλειές. Και επειδή τώρα αποκαλύπτεται ότι η πολιτική είχε κυλιστεί κυριολεκτικά στα σκουπίδια, η δική μας στάση είναι να σεβαστούμε πλήρως τις ανακριτικές διαδικασίες και τις αποφάσεις δικαστηρίων, χωρίς κομματική σκοπιμότητα. Σημειώνω, ακόμα, ότι εκείνο το πολύ προβληματικό πλαίσιο που υπήρχε στο παρελθόν, για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, έχει τελειώσει. Ψηφίστηκε και υπάρχει τώρα νομοθεσία με αυστηρούς περιορισμούς και κανόνες πλήρους διαφάνειας. Έτσι πρέπει να πορευτούμε στο μέλλον και χρειάζονται και ασφαλιστικές δικλείδες και έλεγχοι. Ανάμεσά τους, ο ρόλος των ΜΜΕ και ο έλεγχος της κοινωνίας.
 
Δικαίως ο κόσμος είναι έξαλλος με πρακτικές κομμάτων και τις σχέσεις κάποιων κομμάτων - εταιρειών που έπαιρναν έργα του Δημοσίου;
Ο κόσμος έχει καεί. Οι πολίτες έχουν ζημιώσει, έχουν υποφέρει και πολλοί δοκιμάζονται ακόμη σκληρά. Καταλαβαίνω, νιώθω τα αισθήματα πικρίας. Εδώ υπήρχε, όπως αποκαλύπτεται, ένα ολόκληρο κύκλωμα το οποίο σε βάρος των πολιτών και του δημοσίου χρήματος έκανε βρόμικες μπίζνες. Πρέπει, λοιπόν, μαζί με τους πολίτες να απαιτήσουμε και να επιβάλουμε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος βρόμικου χρήματος - πολιτικής. Κυρίως, όμως, πρέπει να στηρίξουμε τις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης. Να δείξουμε έμπρακτα εμπιστοσύνη στις ανακριτικές διαδικασίες και στα δικαστήρια. Όχι επιλεκτικά. Ούτε και διαβάζοντας τις αποφάσεις δικαιοσύνης με κομματικά ματογυάλια. Ο κόσμος απαιτεί, τουλάχιστον, να απονεμηθεί δικαιοσύνη. Η πολιτεία το οφείλει. Εμείς, μαζί με την κυβέρνηση, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και ελπίζουμε και περιμένουμε ότι οι ανεξάρτητες αρχές της Δικαιοσύνης θα δικαιώσουν τις προσδοκίες και την απαίτηση των πολιτών για κάθαρση.
 
Περιμένετε εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τις βουλευτικές εκλογές;
Βεβαίως περιμένουμε εξελίξεις στο Κυπριακό. Κατ’ ακρίβειαν, χρειάζονται, επιζητούμε εξελίξεις. Διότι, αλίμονο εάν συμβιβαστούμε με την οριστική κατοχή και το μόνιμο και δυνητικά απροσδιόριστο κίνδυνο της αστάθειας με τουρκικό στρατό στην Κύπρο κ.ο.κ. Όσο κι αν σήμερα πολλοί διερωτώνται για πράγματα που έχουν μεσολαβήσει, η τρέχουσα διαδικασία για μια πολιτική συμφωνία ξεκίνησε από μια νέα βάση και ήταν ελπιδοφόρος. Στην πραγματικότητα, όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι πλησιάζει η ώρα που η ίδια η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις εκείνες που χρειάζονται. Θα στηρίξουμε, λοιπόν, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην πολύ δύσκολη αλλά τόσο αναγκαία προσπάθεια και να κρατηθεί στις βασικές αρχές που απαιτούνται για το σύνολο του κυπριακού λαού και να οδηγήσει τις εξελίξεις –συμπεριλαμβανόμενης και της ευρωπαϊκής διάστασης του πράγματος- στην τροχιά που θα φέρνει μια λογική, λειτουργική και έντιμη πολιτική συμφωνία για την Κύπρο.
 
 
«Φτώχεια να λείπουν οι γυναίκες από τα κοινά»
 Κληθείς να πει εάν στον ΔΗΣΥ υπάρχει θέμα με τις γυναίκες, διότι τους βγαίνει κατά καιρούς μια σεξιστική συμπεριφορά, ο Πρόδρομος Προδρόμου απαντά σε έντονο ύφος ότι το θέμα που έχει ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι ότι είναι το πρώτο και το μόνο κόμμα που προσπαθεί από χρόνια, με πολύ συγκεκριμένους τρόπους, να ενθαρρύνει τις γυναίκες και τη συμμετοχή τους. «Στον Δημοκρατικό Συναγερμό οι γυναίκες, εφόσον το επιθυμούν, έχουν διασφαλισμένες θέσεις στα ψηφοδέλτια και όχι μόνο. Το ίδιος ισχύει και στο πολιτικό γραφείο του κόμματος. Μόλις πριν από λίγες μέρες, με πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας μας, η Βουλή ψήφισε και αντίστοιχη νομοθεσία για θέσεις γυναικών στα συμβούλια ημικρατικών οργανισμών. Δυστυχώς, χρειάζεται ακόμα “τεχνική” στήριξη και προώθηση. Δεν έγινε ακόμα ζώσα συνείδηση η ισομερής παρουσία των φύλων. Και μιλάτε με κάποιον που σε ανύποπτο χρόνο, αρκετά χρόνια πριν, όταν οι πιο πολλοί σώπαιναν, είχε ασχοληθεί, είχε γράψει και είχε δημόσιες εισηγήσεις για το ζήτημα... Είναι φτώχεια να λείπουν οι γυναίκες από τα κοινά. Δεν είναι πια κοινά, αλλά είναι... μισά», συμπληρώνει. Βέβαια, σημειώνει, οι διαδικασίες αυτές, πρέπει να το θυμόμαστε, είναι μια θετική διάκριση που πρώτον, θα πρέπει να αποδώσει -κατά τρόπο που να μη χρειάζεται μόνιμα- και, δεύτερο, μαρτυρά από μόνη της το ευρύτερο κοινωνικό ζήτημα που υπάρχει. «Ούτε εδώ υπάρχει ‘‘μαγική λύση’’. Είναι μια προσπάθεια που συνεχίζεται και τελικά εξαρτάται και πολύ από τις ίδιες τις γυναίκες που δραστηριοποιούνται και κερδίζουν με την αξία τους –και όχι σε ‘‘ειδικά γυναικείο’’ ρόλο- θέση στην πολιτική. Αυτό πρέπει να το ζητήσουμε από τις ίδιες τις γυναίκες, και όχι καλολογικές -και συχνά ιδιοτελώς επιδεικτικές- τοποθετήσεις και ‘‘παραχωρήσεις’’ από... άντρες», καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του ΔΗΣΥ.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα