«Οι πολίτες μπορούν να κάνουν την διαφορά»

Η πολιτική του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό, αν και διήλθε από μια διαδικασία δαιμονοποίησης επί προηγούμενης κυβέρνησης, έχει σήμερα δικαιωθεί, υποστηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης. «Κατά συνέπεια, όσοι συμπολίτες μας επιλέγουν συνέπεια, σταθερότητα, ρεαλισμό και διεκδικητικότητα, όσοι επιλέγουν έναν έντιμο συμβιβασμό που θα στηρίζεται σε αρχές, όσοι απορρίπτουν τη δημαγωγία και τις ακραίες μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις, όσοι απορρίπτουν τον στείρο αρνητισμό και τα φοβικά σύνδρομα, όσοι τέλος απορρίπτουν τις μικροπολιτικές και εκλογικές σκοπιμότητες και τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές που τις συνοδεύουν, τότε η επιλογή τους σε αυτές τις εκλογές λογικά θα πρέπει να είναι το ΑΚΕΛ», συμπληρώνει ο κ. Λουκαΐδης, ο οποίος επαναδιεκδικεί έδρα στη Βουλή. Στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα, το πραγματικό διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών αφορά στο κατά πόσον οι πολίτες θα επιλέξουν συνέχιση ή ανάσχεση των πολιτικών που οδηγούν στη συνεχιζόμενη μείωση μισθών, στη διάλυση της μεσαίας τάξης, στη συνεχιζόμενη φτωχοποίηση του λαού μας, συνεχίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ. «Κατά πόσον οι πολίτες θα επιλέξουν συνέχιση ή ανάσχεση των πολιτικών που έχουν μετατρέψει την Κύπρο στην πιο άνιση κοινωνία στην Ευρώπη, μετά τις χώρες της Βαλτικής. Οι πολίτες, σε λίγες βδομάδες, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Οι πολίτες μπορούν και θα στείλουν ισχυρό μήνυμα τερματισμού αυτών των πολιτικών και χάραξης μιας διαφορετικής πορείας που θα αποκαθιστά τα δικαιώματα, την περηφάνια και την προοπτική στη χώρα μας», συμπληρώνει.

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στα κατεχόμενα με τη συγκρότηση νέας ψευδοκυβέρνησης, στο φόντο των αισιόδοξων δηλώσεων των δύο ηγετών μετά την πρόσφατη συνάντησή τους;
Αναμένοντας επίσημη ενημέρωση, κρίνουμε ως ενθαρρυντική την εκτίμηση του Προέδρου ότι δεν διαπιστώνει διαφοροποίηση στη στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη λόγω των εξελίξεων στα κατεχόμενα. Ελπίζουμε και ευχόμαστε έτσι ακριβώς να έχουν τα πράγματα. Η σημερινή ευνοϊκή συγκυρία μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού, στη βάση αρχών και του συμφωνημένου πλαισίου. Οι εξελίξεις στα κατεχόμενα ασφαλώς δημιουργούν επιπρόσθετες δυσκολίες στο δύσκολο αυτό εγχείρημα. Ιδιαίτερα η πρόθεση για μαζικές «πολιτογραφήσεις» εποίκων, αν τελικά υλοποιηθεί, θα επιφέρει πλήγμα στη διαπραγματευτική διαδικασία. Ασπίδα προστασίας από τέτοιες μεθοδεύσεις συνιστούν οι συγκλίσεις Χριστόφια - Ταλάτ: Πρώτον, για σεβασμό της πληθυσμιακής αναλογίας 4:1 κατά τη στιγμή της λύσης. Δεύτερον, για διατήρηση της ίδιας αναλογίας αναφορικά με τη μελλοντική ροή Ελλήνων και Τούρκων πολιτών. Και τρίτον, για το ότι δεν θα ισχύουν προηγούμενες πράξεις σε θέματα ιθαγένειας και μετανάστευσης. Πιο απλά, οι όποιες «πολιτογραφήσεις» δεν θα ληφθούν υπόψη στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

Έρχονται εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τις βουλευτικές εκλογές;
Εξελίξεις είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν. Σε ποια όμως κατεύθυνση, θετική ή αρνητική, θα ήταν παρακινδυνευμένο να προβλέψει κάποιος.
Παραμένει όμως η θετική συγκυρία που δημιουργήθηκε με την ανάδειξη του κ. Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και που στηρίζεται, πρωτίστως και κυρίως, όχι τόσο στον υποκειμενικό παράγοντα, αλλά σε αντικειμενικά δεδομένα. Δεδομένα τα οποία υπό προϋποθέσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως κίνητρα για την Τουρκία, για να συμβάλει αυτή τη φορά, ως η κατοχική δύναμη, στη λύση του Κυπριακού. Ειδικότερα, στον βαθμό που η Τουρκία θα κατανοήσει και θα συνειδητοποιήσει ότι οι ενεργειακές και ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες, αλλά και οι φιλοδοξίες της να διαδραματίσει ρόλο περιφερειακής δύναμης στην περιοχή, περνούν στον ένα ή στον άλλο βαθμό από τη λύση στο κυπριακό ζήτημα, τότε μπορεί να έχουμε τούτη τη φορά επιτυχή κατάληξη των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού.


«Ναι» στις εισφορές
Ερωτηθείς κατά πόσον είναι ηθικό ένα κόμμα να παίρνει… εισφορά από έναν επιχειρηματία/εταιρεία που κάνει δουλειές με το Δημόσιο, ο Γιώργος Λουκαΐδης απάντησε καταφατικά: «Ναι. Σε όλη την Ευρώπη είναι νόμιμο, ηθικό και συμβατό με τις αρχές που καθορίζονται από το πλαίσιο αρχών της Επιτροπής GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης». Βέβαια, σημειώνει ο κ. Λουκαΐδης, στη χώρα μας, έστω αργοπορημένα, από το 2012 και εντεύθεν έχουν καθοριστεί με νομοθεσία συγκεκριμένοι περιορισμοί στις εισφορές προς τα κόμματα ή σε υποψηφίους, ενώ ταυτόχρονα έχει καθοριστεί και ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχου και διαφάνειας που είναι και το ζητούμενο από την GRECO. «Να υπογραμμίσω επίσης ότι η GRECO, με βάση και την εμπειρία μου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, θεωρεί αναγκαία την αλληλεπίδραση κοινωνίας και κομμάτων, και δεν υιοθετεί την πλήρη εξάρτησή τους από το κράτος. Σε κάθε περίπτωση, οι εμπειρογνώμονες της GRECO θεωρούν καυτή πατάτα το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων, γι’ αυτό και πανευρωπαϊκά, όπως και στην Κύπρο, θα συνεχιστεί η προσπάθεια βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου που αφορά στη χρηματοδότησή τους και στη χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών», προσθέτει.

Γιατί το ΑΚΕΛ δεν βοήθησε την κυβέρνηση να μεταρρυθμίσει το κράτος (Δημόσιο, ΓΕΣΥ, ημικρατικοί οργανισμοί); Φοβάται το πολιτικό κόστος;
Μα ακριβώς το αντίθετο είναι που συμβαίνει. Το ΑΚΕΛ είναι το κόμμα που παλεύει για τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, μέσα από θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που θα εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Αυτό, όμως, που η σημερινή κυβέρνηση προωθεί με αυταρχικό τρόπο, είναι την απορρύθμιση και όχι τη μεταρρύθμιση. Η λεηλασία των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών αντί του εκσυγχρονισμού τους, η ανατροπή του συμφωνημένου πλαισίου για το ΓΕΣΥ και η εγκατάλειψή του όταν δεν μπόρεσαν να επιβάλουν το πολυασφαλιστικό, η κατάργηση της ρύθμισης του ωραρίου στο λιανικό εμπόριο, η προσπάθεια ποινικοποίησης του ήδη ρυθμισμένου δικαιώματος στην απεργία, η αντιμεταρρύθμιση στην παιδεία και οι παλινωδίες που στόχευαν στο ξήλωμα της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση, το κούρεμα της κοινωνικής πολιτικής καθώς και της ολοκληρωμένης προσφυγικής και στεγαστικής πολιτικής που διαμορφώθηκε επί προηγούμενης κυβέρνησης, είναι μόνο μερικά παραδείγματα απορρύθμισης, στα οποία φυσιολογικά η κυβέρνηση θα συνεχίσει να μας έχει απέναντί της.

Δειτε Επισης

Με τη Δημοκρατική Αλλαγή επιστρέφει στην πολιτική ο Χρίστος Κληρίδης-Εξήγγειλε πολιτική κίνηση απέναντι «στη μετριότητα»
Πρόωρες «εκλογές» στα κατεχόμενα ζητά ο ηγέτης του ΡΤΚ
Βλέπει φαντάσματα ο Τατάρ-Κατηγορεί την ε/κ πλευρά για «επιθετικές κινήσεις»
Κρίσιμη καμπή θεωρεί τους επόμενους μήνες ο Τατάρ-Επιμένει στην απόρριψη της Ομοσπονδίας, μιλά μόνο για τη Μια Μηλιά
Οι παράξενες διπλές εκλογές, το πατατράκ των κομμάτων και οι φόβοι για το μέλλον
Άνοιγμα σε ΗΠΑ, αμυντική θωράκιση και νέα οπλικά συστήματα-Στο επίκεντρο ο τομέας της ασφάλειας για το ΥΠΑΜ
Διαμαρτυρήθηκαν σε Γκουτέρες για τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 οι Τούρκοι-Προτάσσουν ξανά τα δύο κράτη
Η κινητικότητα στο Κυπριακό, οι χαμηλές προσδοκίες και τα ορόσημα του 2025
Επίσκεψη ΠτΔ στο υποβρύχιο USS Indiana στη Λεμεσό-«Η ΚΔ η λύση σε πολλές από τις κρίσεις στην περιοχή»
Κάνει απολογισμό της χρονιάς στο πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα ο ΠτΔ-Δηλώνει πανέτοιμος για τη συνάντηση με Τατάρ