Θέλει και τα μικρά κόμματα στην Βουλή ο κόσμος

Φουλ για ανανέωση προσώπων
Τη βούληση του εκλογικού σώματος για ανανέωση προσώπων στη Βουλή καταγράφει η δημοσκόπηση του ΡΕΠΟΡΤΕΡ, μιας και πέντε στους δέκα ψηφοφόρους εκφράζουν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν κυρίως νέους υποψήφιους, όχι μόνο σε ηλικία, αλλά και που δεν έχουν εκλεγεί ξανά. Αντιθέτως, άκρως ανησυχητικό είναι το σχετικό εύρημα της δημοσκόπησης για τους υποψήφιους που επαναδιεκδικούν, καθότι μόλις ένα 6% των ψηφοφόρων προσανατολίζεται να δώσει την ψήφο του κυρίως σε αυτή την κατηγορία υποψηφίων. Υπάρχει βεβαίως και μια σημαντική μερίδα πολιτών, που ανέρχεται στο 45%, οι οποίοι προτίθενται να ψηφίσουν, τόσο νέους υποψήφιους όσο και υποψηφίους που επαναδιεκδικούν.
Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που προτίθενται να ψηφίσουν κυρίως νέους υποψηφίους καταγράφεται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως κανένας από τους βουλευτές του συγκεκριμένου κόμματος στην απελθούσα Βουλή δεν επαναδιεκδικεί. Η δεύτερη μεγαλύτερη τάση πλήρους ανανέωσης προσώπων, που δεδομένης της ιδιομορφίας της ΕΔΕΚ αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη, καταγράφεται ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ σε ποσοστό 56%.
 


 
ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Ή ΟΧΙ;


 
Ανάγκη για περισσότερο γυναικείο άρωμα
Συντριπτική είναι η άποψη των ψηφοφόρων ότι στη Βουλή είναι αναγκαίο να συμμετέχουν περισσότερες γυναίκες, αφού η προσέγγιση αυτή εκφράζεται από οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους. Πρόκειται για ένα εύρημα της δημοσκόπησης που συνιστά ισχυρό μήνυμα προς τις ηγεσίες των κομμάτων, οι οποίες κατά γενική ομολογία εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό δέσμιες της λογικής της ανδροκρατίας στον χώρο της πολιτικής. Από την άλλη, μεγάλο ερώτημα αποτελεί το κατά πόσο η συντριπτικά εκφρασθείσα θέση για περισσότερες γυναίκες στη Βουλή, θα μεταφραστεί την ώρα της κάλπης από τους ψηφοφόρους σε παροχή ψήφου προς το ωραίο φύλο.
 
ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ή ΜΟΝΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ;

 


 
Θέλουν εντός Βουλής και τους μικρούς
Σε απόλυτη δυσαρμονία με την απόφαση των μεγάλων κομμάτων να προχωρήσουν προ μερικών μηνών σε αύξηση του εκλογικού μέτρου από το 1,8% στο 3,6% βρίσκεται το εκλογικό σώμα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ΡΕΠΟΡΤΕΡ, την παρουσία και κομμάτων με μικρή εκπροσώπηση στη Βουλή προκρίνει σχεδόν η ολότητα του εκλογικού σώματος, με εννέα στους δέκα ψηφοφόρους να εκφράζουν την άποψη ότι υπάρχει ανάγκη να βρίσκονται και κόμματα με μικρή εκπροσώπηση στη Βουλή, και όχι μόνο κόμματα με μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες. Είναι εμφανές, πως την άποψη αυτή έχουν όχι μόνο οι ψηφοφόροι των μικρών κομμάτων, αλλά και οι ψηφοφόροι των κομμάτων που πρωτοστάτησαν για την αύξηση του ορίου εισδοχής στη Βουλή, όπως ήταν ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ.
 
ΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ;

 


 
Δέσμια οικονομικών συμφερόντων τα κόμματα
Βαθιά ριζωμένη στις συνειδήσεις των ψηφοφόρων είναι η αντίληψη πως τα κόμματα είναι δέσμια οικονομικών συμφερόντων. Και αυτό, αφού επτά στους δέκα ψηφοφόρους έχουν την άποψη πως όλα τα κόμματα εξαρτώνται από οικονομικά συμφέροντα, ενώ το υπόλοιπο 30% του εκλογικού σώματος, που έχει αντίθετη άποψη, κατανέμεται σε συνολικά οκτώ πολιτικές δυνάμεις. Όπως προκύπτει από το συγκεκριμένο εύρημα της δημοσκόπησης, η καλά εδραιωμένη πεποίθηση των πολιτών ότι τα κόμματα είναι εξαρτώμενα οικονομικών συμφερόντων συνεχίζει να αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες της αυξανόμενης απαξίωσής τους έναντι του πολιτικού συστήματος της χώρας.
 
ΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΣΩΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ;

 


 
Αποτύπωση των δύο σχολών σκέψης στο Κυπριακό
Συγχυσμένο εμφανίζεται σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό σώμα όσον αφορά στη στάση των κομμάτων στο Κυπριακό, την ώρα που η διαπραγματευτική διαδικασία επίλυσης του προβλήματος δεν κινείται με τους ρυθμούς που θ’ ανέμενε κανείς βάσει των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί κατά την έναρξή της, αλλά και δεδομένου ότι δεν βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας. Ένα 25% των ψηφοφόρων φαίνεται να μην το εκφράζει κανένα κόμμα στο Κυπριακό, ενώ πλειοψηφικά η στάση του ΔΗΣΥ είναι αυτή που θεωρείται ως η πιο ορθή (από δύο στους δέκα). Πάντως, λαμβανομένης υπόψη της ύπαρξης δύο σχολών σκέψεων στο Κυπριακό, θα μπορούσε να λεχθεί πως η πραγματικότητα αυτή αποτυπώνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στη δημοσκόπηση. Και αυτό, καθώς από τη μια τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους (37%) προκρίνουν τη στάση που τηρούν τα κόμματα που στηρίζουν τη διαπραγματευτική προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ), ενώ από την άλλη ένα άλλο 38% μοιράζεται ανάμεσα στα κόμματα της αποκαλούμενης σκληρής γραμμής στο εθνικό μας πρόβλημα.
 
ΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΣΩΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ;

 


 
Πείθει περισσότερο ο ΔΗΣΥ για την οικονομία
Πιο ξεκάθαρη, συγκριτικά με το Κυπριακό, είναι η εικόνα όσον αφορά στη στάση των κομμάτων στην οικονομία. Μολονότι ένα 39% δεν εκφράζεται από κανένα κόμμα στα θέματα της οικονομίας, η δημοσκόπηση του ΡΕΠΟΡΤΕΡ αποτυπώνει μια υπό της περιστάσεις ισχυρή τάση αποδοχής των κυβερνητικών πολιτικών, που ενόψει βουλευτικών εκλογών εκ των πραγμάτων πιστώνεται στο κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ. Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, ένας στους τρεις ψηφοφόρους κρίνουν ως πιο σωστή τη στάση που τηρεί ο ΔΗΣΥ στην οικονομία, την ώρα που τα κόμματα τα οποία θέλουν να εμφανίζονται σαν φιλολαϊκά δεν έχουν την απήχηση που και τα ίδια θα ανέμεναν ανάμεσα στο εκλογικό σώμα. Το συγκεκριμένο εύρημα, καταδεικνύει ότι η κυπριακή κοινωνία έχει αίσθηση της πραγματικότητας αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας, αφού από τη μια καταγράφεται ο μεγάλος βαθμός δυσαρέσκειας, αλλά και η κατανόηση της ανάγκης συνέχισης της εφαρμογής συνετών δημοσιοοικονομικών πολιτικών.
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Με τη Δημοκρατική Αλλαγή επιστρέφει στην πολιτική ο Χρίστος Κληρίδης-Εξήγγειλε πολιτική κίνηση απέναντι «στη μετριότητα»
Πρόωρες «εκλογές» στα κατεχόμενα ζητά ο ηγέτης του ΡΤΚ
Βλέπει φαντάσματα ο Τατάρ-Κατηγορεί την ε/κ πλευρά για «επιθετικές κινήσεις»
Κρίσιμη καμπή θεωρεί τους επόμενους μήνες ο Τατάρ-Επιμένει στην απόρριψη της Ομοσπονδίας, μιλά μόνο για τη Μια Μηλιά
Οι παράξενες διπλές εκλογές, το πατατράκ των κομμάτων και οι φόβοι για το μέλλον
Άνοιγμα σε ΗΠΑ, αμυντική θωράκιση και νέα οπλικά συστήματα-Στο επίκεντρο ο τομέας της ασφάλειας για το ΥΠΑΜ
Διαμαρτυρήθηκαν σε Γκουτέρες για τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 οι Τούρκοι-Προτάσσουν ξανά τα δύο κράτη
Η κινητικότητα στο Κυπριακό, οι χαμηλές προσδοκίες και τα ορόσημα του 2025
Επίσκεψη ΠτΔ στο υποβρύχιο USS Indiana στη Λεμεσό-«Η ΚΔ η λύση σε πολλές από τις κρίσεις στην περιοχή»
Κάνει απολογισμό της χρονιάς στο πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα ο ΠτΔ-Δηλώνει πανέτοιμος για τη συνάντηση με Τατάρ