Δεν υπάρχουν συλλογικές ευθύνες στη διαφθορά
15:48 - 25 Απριλίου 2016
Η ισοπεδωτική κριτική που γίνεται στο πολιτικό σύστημα και τους υποψηφίους είναι άδικη, κατά τον Άθω Αντωνιάδη, ο οποίος τονίζει ότι δεν ευθύνονται όλοι ανεξαιρέτως για την οικονομική κατάρρευση της χώρας μας. «Όσοι ευθύνονται να καταψηφιστούν. Όσοι θα απόσχουν, βοηθούν σιωπηλά τους ενόχους. Τα λερωμένα χέρια να πληρώσουν, όχι όμως και τα καθαρά. Είναι άδικο. Δεν υπάρχουν συλλογικές ευθύνες στη διαφθορά, τη διαπλοκή, το βόλεμα και την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων. Σε όλα τα κόμματα υπάρχουν άνθρωποι νέοι, καθαροί, ικανοί. Στην πολιτική όμως υπάρχουν και σκάρτοι», αναφέρει ο κ. Αντωνιάδης, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος και υποψήφιος βουλευτής στη Λεμεσό. Με την αποχή, συνεχίζει, οι πολίτες επιβραβεύουν το κατεστημένο. «Με την ψήφο τους, να ξεφορτωθούν τους σκάρτους. Υπάρχει, όμως, και κορεσμός. Πρέπει να αλλάξουν νοοτροπίες και τακτικές, αλλά και πρόσωπα», συμπληρώνει ο υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΚΟ, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ.
Το ΔΗΚΟ δεν πήρε… εισφορά/εισφορές λόγω ΧΥΤΥ/ΧΥΤΑ;
Ούτε μισό ευρώ. Καμία τέτοια εισφορά.
Είναι ηθικό ένα κόμμα να παίρνει… εισφορά από έναν επιχειρηματία/εταιρεία που κάνει δουλειές με το Δημόσιο;
Ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Η συγκεκριμένη τακτική είναι παντελώς ανήθικη.
Το κόμμα σας έχει ξεπεράσει τα εσωκομματικά προβλήματα και το διχαστικό κλίμα;
Το Δημοκρατικό Κόμμα μπήκε στην προεκλογική μάχη δυνατό, με τον κόσμο του ενωμένο και με προτάσεις για τους πολίτες. Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι δυνατό. Αυτό μπορεί κανείς να το επιβεβαιώσει από τις κομματικές μας συγκεντρώσεις, από τη συσπείρωση των μελών και οπαδών του κόμματός μας που συνεχώς αυξάνεται, και από τα θετικά μηνύματα που καθημερινά παίρνουμε από την κοινωνία.
Πάντως, στελέχη του κόμματός σας επικρίνουν τη νυν ηγεσία ότι σύρει το ΔΗΚΟ σε ακραίο πολιτικό λόγο.
Ο πολιτικός λόγος του ΔΗΚΟ είναι ο ίδιος εδώ και 40 χρόνια, αν εννοείτε το Κυπριακό. Άλλωστε, για το Κυπριακό ιδρύθηκε το ΔΗΚΟ και όχι για να υπηρετήσει ιδεοληψίες και κοσμοθεωρίες. Και αν η διεκδίκηση των δικαίων του λαού μας, που εκφράζει σήμερα το ΔΗΚΟ, συνιστά ακραίο πολιτικό λόγο, τότε η λεγόμενη «μετριοπάθεια» τι συνιστά; Παράδοση στην τουρκική βουλιμία; Όταν διεκδικείς για την πατρίδα σου τα αυτονόητα, το μέλλον της, δεν είναι ακραίος πολιτικός λόγος. Είναι ρεαλισμός.
«Το βασικό είναι το Κυπριακό να λυθεί σωστά»
Ο Άθως Αντωνιάδης δεν περιμένει εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τις βουλευτικές εκλογές. «Οι προοπτικές δεν δείχνουν να είναι ευοίωνες για θετικές εξελίξεις – μάλλον αρνητικές δείχνουν να είναι. Και δεν μας πείθουν τα παιχνίδια εντυπώσεων του Προεδρικού, του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ και του κυρίου Άιντα. Η Τουρκία δεν δείχνει διάθεση για λύση. Συνεχίζει να εκβιάζει, να απειλεί, να αξιώνει, να κερδίζει έδαφος στην Ε.Ε., να μην έχει κανένα κόστος για την κατοχή. Η Κυπριακή Δημοκρατία υποβαθμίζεται και ο κύριος Ακιντζί αναβαθμίζεται και ενεργεί ως ‘‘συμπρόεδρος’’», αναφέρει. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, τι εξελίξεις μπορεί να περιμένει κανείς, αναρωτιέται. «Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ κρατούν τον κυπριακό ελληνισμό στο σκοτάδι γι’ αυτά που συμφωνούν (συγκλίσεις). Γιατί δεν ενημερώνουν τους άμεσα ενδιαφερόμενους; Γιατί κρατούν τον κόσμο στο σκοτάδι;», διερωτάται ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ.
Εάν δεν λυθεί το Κυπριακό τους αμέσως επόμενους μήνες, θα μας δοθεί σύντομα και νέα ευκαιρία ή θα αργήσει η επόμενη φορά;
Το βασικό είναι το Κυπριακό να λυθεί σωστά. Είτε στους επόμενους μήνες, είτε στα επόμενα χρόνια. Μέχρις ότου λυθεί, εμείς θα πρέπει να προστατεύουμε τη μοναδική μας ασπίδα, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, και να μην επιτρέπουμε υποβάθμισή της. Πέραν τούτων, η διαδικασία για λύση του Κυπριακού, που σήμερα ακολουθείται, αν συνεχιστεί, δεν μπορεί να έχει άλλη κατάληξη από την παράδοση της Κύπρου στην Τουρκία. Και δεν δικαιούμαστε, χάριν μιας γρήγορης λύσης, να καταργήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και επί της ουσίας να ανοίξουμε τον δρόμο της παράδοσής μας στα διαχρονικά τουρκικά σχέδια. Εμείς του Δημοκρατικού Κόμματος θέλουμε λύση, λύση που θα παρέχει ασφάλεια σε όλους, λύση που θα σέβεται ανθρώπινα δικαιώματα και ευρωπαϊκό κεκτημένο.