Το 55,2% του τουρκικού λαού στηρίζει το προεδρικό σύστημα

Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Γκεζιτζί αναφέρει ότι το 55,2% του τουρκικού λαού στηρίζει το προεδρικό σύστημα, το οποίο προωθεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης (MHP) ακόμη και αν αλλάξει ηγεσία δεν θα καταφέρει να επανέλθει στα ποσοστά του.

Η εταιρεία Γκεζιτζί, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες στην Τουρκία, διενήργησε την έρευνά της μεταξύ 26-27 Μαρτίου με δείγμα 1264 ατόμων. Σύμφωνα με την έρευνα, το κυβερνών κόμμα σήμερα έχει την πιο ψηλή στήριξη από ποτέ. Το 55,2% στηρίζει το προεδρικό σύστημα και το 35,5% είναι εναντίον. Το 9,3% του λαού είναι αναποφάσιστο.

Η εταιρεία Γεζιτζί σχολιάζει ακόμη ότι με βάση την έρευνα έχει αυξηθεί η εμπιστοσύνη του λαού προς τον Τούρκο Πρόεδρο και προβλέπει ότι τα επόμενα δέκα χρόνια είναι δύσκολο να χάσει αυτή την εμπιστοσύνη. Επισημαίνει ότι ο λαός βλέπει το ΑΚΡ ως κόμμα έμπειρο και το εμπιστεύεται. Τα χρόνια της εξουσίας του ΑΚΡ έχει αυξηθεί η άνεση του λαού και βλέπει την κυβέρνηση ΑΚΡ ως μια κυβέρνηση που μπορεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Αναφέρει ακόμη ότι τόσο το ΜΗΡ όσο και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP έχουν πτωτική τάση και εκτιμά ότι ενδεχομένως σύντονα να επανέλθει στην ατζέντα η συζήτηση των πρόωρων εκλογών. Για το ΜΗΡ δεν φαίνεται εύκολο να επανέλθει στα ποσοστά του ακόμη και αν αλλάξει η ηγεσία του. Αυτή τη στιγμή το ΜΗΡ φαίνεται να είναι κάτω από το εκλογικό όριο του 10% για είσοδο στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Και στη νοτιοανατολική Τουρκία με πυκνό κουρδικό πληθυσμό το ΑΚΡ έχει αυξήσει τα ποσοστά του και ο λαός εκεί στηρίζει τις επιχειρήσεις της κυβέρνησης εναντίον του ΡΚΚ. Η εταιρεία Γκεζιτζί εκτιμά ότι ο βασικός λόγος της πτώσης των ποσοστών του HDP είναι ότι δεν θέτει όρια μεταξύ του κόμματος και του ΡΚΚ.

Ωστόσο ο λαός δεν βρίσκει πετυχημένη την πολιτική του ΑΚΡ στο θέμα της Συρίας και της Μέσης Ανατολής. Στο θέμα της παράλληλης δομής, δηλαδή της κόντρας με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο λαός στηρίζει την τουρκική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, μετά τους εκλογείς του ΑΚΡ αυτοί που στηρίζουν περισσότερο το προεδρικό σύστημα είναι οι εκλογείς του ΜΗΡ. Στο ερώτημα ποιο πρέπει να είναι το πρώτο χαρακτηριστικό της Τουρκίας, το 54,2% απάντησε ισχυρό κράτος, το 27,2% ισχυρή οικονομία, το 18,6% ανθρώπινη κοινωνία. Στο ερώτημα εάν χρειάζεται νέο σύνταγμα, το 80,3% απάντησε ναι και το 14,1% όχι. 

Δειτε Επισης

Έξι τουλάχιστον νεκροί σε ρωσικό πλήγμα σε νοσοκομείο στην περιφέρεια Σούμι
Ανακοίνωσαν επίσημα το θάνατο Νασράλα-«Δεν θα τρομοκρατεί πλέον τον κόσμο»
Νεκρός ο επικεφαλής της Χαμάς στη Νότια Συρία-Ανακοίνωση του Ισραηλινού στρατού
Σαρωτικό το πέρασμα του τυφώνα «Helen» από τις ΗΠΑ-49 νεκροί, πάνω από 3.500 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα
Εκατοντάδες οικογένειες εγκαταλείπουν τα νότια προάστια της Βηρυτού-Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στους χθεσινούς βομβαρδισμούς
Διπλωματικές πιέσεις σε Νετανιάχου-«Κανείς δεν φαίνεται ικανός να σταματήσει τους πολέμους σε Γάζα και Λίβανο»
Το Ισραήλ αποκλείει τον Λίβανο από αέρα και θάλασσα, χτυπά κτίρια στη Βηρυτό-Χωρίς τηλεπικοινωνίες η Χεζμπολάχ
Συγκεντρώνουν πληροφορίες οι ΗΠΑ για το τι συνέβη στη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Aπάντησε με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ η Χεζμπολάχ
Νεκρός ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μετά το χτύπημα στη Βηρυτό, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές