Προεκλογική στον καφενέ

Ένα μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων και των υποψηφίων κορυφώνεται. Όπως συμβαίνει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, έτσι και σε αυτές τις εκλογές ο προεκλογικός αγώνας πραγματοποιείται ποικιλοτρόπως. Και μολονότι η μεγάλη μάχη των περισσοτέρων υποψηφίων δίνεται κυρίως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αρκετοί είναι και αυτοί που στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους για προσέλκυση ψήφων δεν εγκαταλείπουν μια δοκιμασμένη παραδοσιακή συνταγή. Αυτή των προεκλογικών συγκεντρώσεων σε σωματεία, καφενεία, ακόμη και σε σπίτια, μιας και, μεταξύ άλλων, τους παρέχει τη δυνατότητα της απευθείας επικοινωνίας και συζήτησης με τους εν δυνάμει ψηφοφόρους τους.

ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΟΙ ΑΚΕΛΙΚΟΙ

Με φόντο τις φωτογραφίες του Γρίβα, του Γλαύκου Κληρίδη, του Σπύρου Κυπριανού, του Τάσσου Παπαδόπουλου, του Εζεκία Παπαϊωάννου, του Λένιν και του Τσε Γκεβάρα, οι υποψήφιοι βουλευτές δεν επιχειρούν απλώς να πείσουν τους ψηφοφόρους και να τους κάνουν να νιώσουν οικείοι, αλλά και να μιλήσουν στις συνειδήσεις τους, να ξυπνήσουν το αίσθημα του κομματικού τους πατριωτισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως την πρακτική των προεκλογικών συγκεντρώσεων σε καφενεία και συλλόγους, ακολουθούν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΑΚΕΛ, κατόπιν οργάνωσης και προγραμματισμού από την ηγεσία του κόμματος. Οι υποψήφιοι του ΑΚΕΛ παρευρίσκονται μόνον στις πολιτικές συγκεντρώσεις που διοργανώνονται από το κόμμα και στις οποίες συμμετέχουν ομάδες υποψηφίων, καθώς και στις καθορισμένες ολιγόλεπτες επισκέψεις των υποψηφίων βουλευτών στις Λαϊκές Οργανώσεις του κόμματος.

ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΑΜΕΣΟΤΗΤΑ

Ο ΡΕΠΟΡΤΕ, παρακολούθησε κάποιες από τις συγκεντρώσεις υποψηφίων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε συλλόγους και προσφυγικά σωματεία. Οι συγκεντρώσεις αυτές, αν και δεν προσελκύουν εκατοντάδες ψηφοφόρων, εντούτοις, όπως σημειώνουν οι υποψήφιοι βουλευτές, συνιστούν μια πρακτική, η οποία ακόμη φέρνει αποτελέσματα. Κάτι το οποίο οφείλεται κυρίως στην αμεσότητα επαφής του ομιλητή με το κοινό, καθώς και στη δυνατότητα για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων υπό τη μορφή υποβολής ερωτήσεων από τους ψηφοφόρους και παροχής απαντήσεων από τους υποψήφιους. Βασικό συστατικό για την επιτυχία αυτού του είδους προεκλογικών συγκεντρώσεων, αποτελεί φυσικά και ο παράγοντας… κεραστικό. Κάποιοι από τους υποψηφίους επιλέγουν να προσφέρουν καφέδες και αναψυκτικά στους παρευρισκόμενους, ενώ κάποιοι άλλοι προχωρούν ένα βήμα πάρα κάτω, πραγματοποιώντας και μίνι δεξίωση προς τιμήν των προσκεκλημένων τους. Στις δεξιώσεις αυτές, οι πολίτες έχουν την ευκαιρία της κατ’ ιδίαν συζήτησης με τους υποψηφίους, στους οποίους μεταφέρουν τους προβληματισμούς τους σχετικά με τα θέματα που τους απασχολούν.

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ

Μια από τις βασικές διαπιστώσεις μας κατά την παρουσία μας σε τέτοιου είδους προεκλογικές συγκεντρώσεις, ήταν η ηχηρή απουσία νέων ανθρώπων. Το ακροατήριο τοποθετείται ως επί το πλείστον μεταξύ των ηλικιών 50 – 70 ετών, ενώ η συντριπτική του πλειοψηφία αποτελείται από άντρες. Ωστόσο, στις περιπτώσεις εκείνες που οι συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται από γυναίκες υποψήφιες, είναι πολύ πιο αυξημένη και δυναμική η παρουσία γυναικών ανάμεσα στο ακροατήριο.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ

Οι προεκλογικές αυτές συγκεντρώσεις χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Σε αυτές όπου ο ομιλητής παρουσιάζει στο κοινό τις δικές του θέσεις αναλόγως της θεματολογίας που θα επιλέξει, και σε αυτές όπου με την ολοκλήρωση της ομιλίας, ο υποψήφιος δέχεται ερωτήσεις από το κοινό με στόχο μια πιο άμεση και προσωπική συζήτηση. Σε συγκεντρώσεις όπου επιτρέπεται η υποβολή ερωτήσεων, οι ψηφοφόροι επιλέγουν κυρίως να επικεντρωθούν στα θέματα της οικονομίας. Ερωτήσεις σχετικά με τις συντάξεις, τη φοροδιαφυγή και το κούρεμα, έχουν την τιμητική τους, ενώ αρκετοί είναι οι παρευρισκόμενοι οι οποίοι ζητούν επεξήγηση στα όσα ανέφεραν στην ομιλία τους οι υποψήφιοι βουλευτές. Και αυτό, αφού σε ό,τι αφορά στα θέματα της οικονομίας, οι όροι που χρησιμοποιούνται είναι ιδιαίτερα δύσκολοι. Ειδικά, μάλιστα, όταν το ακροατήριο δεν είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο. Δεν απουσιάζουν φυσικά και οι τοποθετήσεις ψηφοφόρων για παροχή ψήφου σε συγκριμένους υποψηφίους.

ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

Αναλόγως σωματείου, οργάνωσης ή συλλόγου, και κοινού, η θεματολογία με την οποία ασχολούνται οι υποψήφιοι αλλάζει, παρόλο που προσπαθούν να επικεντρώνονται σε θέματα τα οποία γνωρίζουν καλά. Συνήθως, λόγω και της σύνθεσης του κοινού που παρακολουθεί τις συγκεντρώσεις, η θεματολογία επικεντρώνεται σε οικονομικά θέματα, με τις φορολογίες και τις συντάξεις να είναι ψηλά στην ατζέντα. Εξάλλου, δεδομένου ότι οι πλείστοι από το ακροατήριο βρίσκονται σε ηλικία που έχουν παιδιά και εγγόνια, τα οποία είτε σπουδάζουν είτε ψάχνουν δουλειά, οι υποψήφιοι αναδεικνύουν τα προβλήματα της νεολαίας. Κάποιοι από τους υποψήφιους επιλέγουν να μιλούν χωρίς γραπτά κείμενα, ενώ κάποιοι άλλοι επιλέγουν την ανάγνωση πολιτικών ομιλιών. Αυτό που ξεχωρίζει, πάντως, είναι οι υποσχέσεις των υποψηφίων «για συνέχιση της σκληρής δουλειάς και μετά την εκλογή τους για το καλό πάντα των πολιτών». Εντύπωση, προκαλεί επίσης το γεγονός ότι υποψήφιοι βουλευτές πολύ λίγο ασχολούνται με το Κυπριακό, μιας και διαπιστώνουν πως πρόκειται για ένα θέμα το οποίο φαίνεται να μην πουλά και να μην συμβάλλει ουσιαστικά στην προσπάθειά τους για άντληση ψήφων.

Δειτε Επισης

Κοινή αντίληψη ΠΣΕΜ-Συμβουλίου Νεολαίας για τα ζητήματα Παιδείας
Απαραίτητος ο διαρκής εκσυγχρονισμός πλαισίου για βία κατά γυναικών
Την μεταφορά ζεύγους από χώρο περιορισμού Αερoδρομίου Λάρνακας ζητά η Επίτροπος Διοικήσεως
Ξεκαθαρίζει η Κυβέρνηση για φοιτητική χορηγία-«Καμία πρόθεση για μείωσή της»
Κίνδυνος για την Οικοδομική Βιομηχανία και την Οικονομία η κρίση στο κλάδο έτοιμου σκυροδέρματος
Πράσινο Υπουργικού για παροχή μηνιαίας επιδότησης σε φοιτητές επανεγκατασταθέντων
Περισσότεροι από 17.500 πολίτες θα βοηθηθούν κατά την εβδομάδα εθελοντισμού ΠΣΣΕ
Μαλλιά κουβάρια στην Επ. Υγείας-Η θέση του ελεγκτικού οίκου και η αντίδραση του ΟΚΥπΥ
Εκτονώθηκε η κρίση, δεν θα υπάρχει κλιμάκωση μέτρων από τους γιατρούς-Όσα συμφώνησαν με Δαμιανό
Ξεκινούν διαβουλεύσεις με το Υπ. Υγείας οι γιατροί-Χρονοδιάγραμμα μέχρι τέλος Φεβρουαρίου