Τουσκ: Προβληματισμός για τη συνεργασία της ΕΕ -Τουρκίας

Τον προβληματισμό του για τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία και τις βορειοαφρικανικές χώρες με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης εκφράζει με άρθρο του σε ευρωπαϊκές εφημερίδες σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Συγκεκριμένα, ο Τουσκ επισημαίνει ότι η ανάθεση της ευθύνης για το κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων στην Τουρκία και τις βορειοαφρικανικές χώρες οδηγεί στον εκβιασμό της ΕΕ.

«Η πρόσφατη εμπειρία, συμπεριλαμβανομένης αυτής με την Τουρκία, δείχνουν τη σημασία των συνόρων μεταξύ των χωρών, αλλά και [τα όρια] των παραχωρήσεων που κάνουμε», σημειώνει.

Ο Τουσκ υπογραμμίζει ότι η συμφωνία με την Τουρκία αποτελεί έναν από τους παράγοντες που βοηθούν στη μείωση των προσφυγικών ροών. Ωστόσο, προσθέτει, η Ευρώπη πρέπει η ίδια να αναλάβει την ευθύνη των συνόρων της καθώς η συνεργασία με την Τουρκία και τις βορειοαφρικανικές χώρες έχει εξαιρετικά υψηλό πολιτικό κόστος.

«Η ανικανότητά μας αποτελεί πειρασμό για να εκβιαστεί η Ευρώπη και να εξαναγκαστεί σε εκτεταμένες παραχωρήσεις. Έχω ακούσει πολλές φορές από τους γείτονές μας ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει παραχωρήσεις, διαφορετικά θα πλημμυρίσει από μετανάστες. Συνειδητοποίησα τότε ότι η συνεργασία θα είναι ισότιμη μόνο αν ανακτήσουμε την ικανότητά μας να ελέγχουμε τις μεταναστευτικές ροές», συμπληρώνει.

Αυτή η πολιτική θα οδηγήσει σε μια εκλογικευμένη πολιτική ασύλου και σε αποτελεσματική βοήθεια προς τους πρόσφυγες. «Μόνο μια τέτοια προσέγγιση θα προλάβει τραγωδίες στη θάλασσα στο μέλλον. Για παράδειγμα, τις τραγωδίες της προηγούμενης εβδομάδας».  
 

Δειτε Επισης

Το αίσθημα ασφάλειας που έγινε ανέκδοτο και η κοινωνία που γελά για να μην κλαίει
Λειτουργεί εντός Οκτωβρίου το σχολείο για παραβατικούς μαθητές-Δεν πτοείται από τις φωνές το ΥΠΑΝ
Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
Έσφιξε ο κλοιός, ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής-Ώρα δύσκολων αποφάσεων Προέδρου για Παπαθεοδώρου και Φιλιππίδη
Συγκεντρώνουν πληροφορίες οι ΗΠΑ για το τι συνέβη στη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Aπάντησε με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ η Χεζμπολάχ
Κόμπος οι έρευνες στις Κεντρικές για «Κομμωτή»-Δεν βρήκαν το κινητό του, άγνοια από συκγρατούμενους του
Νεκρός ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μετά το χτύπημα στη Βηρυτό, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές
Απειλητικό μήνυμα Ιράν-«Οι δράστες της σφαγής στη Βηρυτό δεν θα μείνουν ατιμώρητοι»
Θρίλερ μετά το χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό-Πληροφορίες πως σκοτώθηκε ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ