Τι συμβαίνει τελικά με τους μισθούς των βουλευτών;

Ένα θέμα το οποίο συζητείται συχνά έχει να κάνει με τον τρόπο διαχείρισης από τους ιδίους και τα κόμματα τους, των μισθών που λαμβάνουν οι βουλευτές.
Έπειτα από επικοινωνία του «Ρεπόρτερ Online», με βουλευτές των τεσσάρων μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ ξεκαθαρίσαμε το τοπίο. Κανένα κόμμα πλην του ΑΚΕΛ δεν απαιτεί μέσο του καταστατικού του το μισθό των βουλευτών του. Αντίθετα, τα περισσότερα κόμματα, λειτουργούν το σύστημα αυτό, κάποια με τη μορφή εισφορών προς το κόμμα και κάποια άλλα με τη μορφή ενός κοινού ταμείου που στόχο έχει την συλλογή χρημάτων που δίδονται σε αγαθοεργίες.
 
ΔΗΣΥ
Τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, έχουν ιδρύσει ένα κοινό ταμείο. Το λεγόμενο ταμείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Ο κάθε βουλευτής, κατόπιν συνεννόησης που γίνεται μεταξύ των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας, συνεισφέρει στο ταμείο αυτό το ποσό των 300 μηνιαίος από το μισθό του. Τα χρήματα που μαζεύονται χρησιμοποιούνται για στήριξη φιλανθρωπικών ιδρυμάτων καθώς και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
 
ΕΔΕΚ
Σε ότι αφορά τώρα το κόμμα της ΕΔΕΚ, οι βουλευτές ακολουθούν την πρακτική της εισφοράς προς το κόμμα. Κατόπιν απόφασης, από όλους τους εκλεγμένους βουλευτές του κόμματος αποκόπτεται 10% του μισθού τους ως εισφορά προς το κόμμα.
 
ΑΚΕΛ
Εξαίρεση αποτελεί το ΑΚΕΛ. Σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανονισμούς του κόμματος, τα έμμισθα μέλη του κόμματος που εκλέγονται βουλευτές, συνεχίζουν να λαμβάνουν το μισθό τους από το κόμμα ενώ ο μισθός τους που λαμβάνουν ως βουλευτές μπαίνει στα ταμεία του κράτους. Σε ότι αφορά το ΕΦΑΠΑΞ η αναλογία είναι καθορισμένη στο 85% με 15%. Δηλαδή, 85% του ΕΦΑΠΑΞ πάει στο κόμμα και 15% στο βουλευτή. Τώρα σε ότι αφορά τους βουλευτές οι οποίοι δεν είναι έμμισθοί του κόμματος αλλά έχουν εκλεγεί βουλευτές με το ΑΚΕΛ, καταβάλουν εισφορά στο κόμμα της τάξης των 350 μηνιαίος.
 
ΔΗΚΟ
Με τη σειρά τους οι βουλευτές του ΔΗΚΟ παραχωρούν μέρος του μισθούς τους ως εισφορά προς το κόμμα. Η εισφορά αυτή κυμαίνεται στα 300 μηνιαίος.
 
 
 

Δειτε Επισης

Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις