Πρόοδο στο Κυπριακό βλέπουν Αναστασιάδης - Ακιντζί

Έχουν γίνει βήματα προόδου στις συνομιλίες δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας.
 
Ερωτηθείς για τη σημερινή του συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «νομίζω ήταν μια καλή συνάντηση σήμερα. Έχουν γίνει βήματα προόδου και αυτό είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό.
 
Σε ερώτηση αν οι συναντιλήψεις έγιναν συγκλίσεις, ο Πρόεδρος είπε «όχι το σύνολο. Κάποιες έγιναν».
 
Απαντώντας σ` ερώτηση αν διαπιστώνει διαφοροποίηση στη στάση του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, λόγω και των εξελίξεων στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «όχι, αντιθέτως».
 
Τέλος, ερωτηθείς πόσο σημαντική είναι η επίσκεψη στην Κύπρο της Αμερικανίδας Υφυπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο διεθνής παράγοντας φαίνεται να επιθυμεί πάση θυσία τη διατήρηση του μομέντουμ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό που θέλουμε εμείς δεν είναι το μομέντουμ, είναι η λύση. Μια λύση που να γίνεται αποδεκτή, που να απαντά στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και, βεβαίως, που δεν θα παραγνωρίζει εκείνες των Τουρκοκυπρίων. Το θέμα είναι οι ανησυχίες της μιας πλευράς να μην επηρεάζουν τα δικαιώματα της άλλης», ανέφερε.
 
Σε περαιτέρω θετικές εξελίξεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων αναφέρθηκε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ύστερα από τη χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δήλωσή του ο κ. Ακιντζί είπε ότι έγινε μια καλή συνάντηση, που διήρκεσε τρεισήμισι ώρες σε θετική ατμόσφαιρα.
 
«Κάναμε προσθήκες στις θετικές εξελίξεις. Συνεχίζουμε τη δουλειά. Στόχος είναι η λύση εντός του 2016» είπε.
 
Στο μεταξύ, αρχίζει σήμερα τις επαφές της στη Λευκωσία, η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ με συνάντηση στις δέκα το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
 
Η κ. Νούλαντ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συναντηθεί με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για να μεταφέρει τη συνεχή αμερικανική υποστήριξη για λύση μέσω της διαδικασίας των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ. Θα συναντήσει και αξιωματούχους της κυπριακής κυβέρνησης, για να συζητήσουν την περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων καθώς και περιφερειακά ζητήματα.
 
Στη διάρκεια της παραμονής της η Αμερικανίδα αξιωματούχος θα συναντηθεί και με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρ Έϊντε.
 
Στη συνέχεια η κ. Νούλαντ θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου στις 20 και 21 Απριλίου θα έχε συζητήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους και περιφερειακά και διεθνή θέματα.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις