Γ.Παπανδρέου: Δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ η Γερμανία το ήθελε

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στον ΣΚΑΪ, έξι χρόνια μετά το Καστελόριζο και την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο. O κ. Παπανδρέου εξηγεί ότι η απόφασή του αυτή ήταν «απαραίτητη για τη χώρα» αφού «υπήρξε τουλάχιστον η καταστροφική πολιτική του 2007 με 2009 επί κυβέρνησης Καραμανλή». Ειδικότερα αναφέρει, «το Καστελόριζο ήταν μια αναγκαστική απόφαση για να μην πάμε στο γκρεμό. Να μην πάμε στην χρεοκοπία». Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι δεν ήθελε ο ίδιος το ΔΝΤ αλλά η Γερμανία και σημειώνει ότι το Ταμείο ήταν στην Ελλάδα ήδη από το 2005.
 
Όπως επισημαίνει η κυβέρνηση του αντέδρασε «πολύ πιο γρήγορα από κάθε άλλη κυβέρνηση» καθώς «ήμασταν η μόνη κυβέρνηση που πήρε και γρήγορα μέτρα και αποτελεσματικά μέτρα».

Για τη Νέα Δημοκρατία του Κ. Καραμανλή αναφέρει:
«Ο κ. Καραμανλής ήξερε πολλά τα οποία δεν μας έλεγε. Δεν ήθελε συναίνεση, ήθελε την συνενοχή». Κατηγορεί μάλιστα την τότε κυβέρνηση ΝΔ για «συστηματική συγκάλυψη του πραγματικού προβλήματος της χώρας».

Στην ερώτηση γιατί λοιπόν υποσχέθηκε ό,τι υποσχέθηκε αφού είχε εικόνα ότι η οικονομία ήταν σε κακή κατάσταση ο νυν πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ απαντά ότι:
«Ήμασταν το κόμμα που υποσχέθηκε τα λιγότερα από κάθε άλλο κόμμα στη Μεταπολίτευση. Δεν ήταν το πρόγραμμα μου παροχολογία. Το πρόγραμμα μου ήταν μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις.»

Για το ''λεφτά υπάρχουν'' εξηγεί πως
«έλεγα λεφτά θα υπάρξουν. Αυτό το παρεξηγημένο, δυστυχώς, το οποίο γκεμπελικά κατάφεραν να περάσουν στον ελληνικό λαό ότι εγώ έλεγα για παροχές. Λεφτά υπάρχουν εάν. Το εάν το απέκρυψαν» και διερωτάται«Γιατί το απέκρυψαν;» Συνεχίζει δε υπογραμμίζοντας «Δεν ήταν το κυρίαρχο σύνθημα αυτό. Το κυρίαρχο σύνθημα ήταν ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»
«Είπαμε τις αλήθειες. Ήμουν εγώ ο οποίος είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Ήμουν εγώ ο οποίος πήρα πάνω μου αυτή την απόφαση και με παρρησία είπα ότι εδώ έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα».
Για τους εταίρους:
«Το πρώτο μεγάλο τους λάθος ήταν να πουν ότι το πρόβλημα είναι ελληνικό και αν η Ελλάδα βάλει τάξη στα οικονομικά της δεν θα έχει πρόβλημα η Ευρωζώνη».

Για το ΔΝΤ και την συμμετοχή του στο πρόγραμμα απαντά:
«Δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ. Το ξέρουν όλοι πια και είναι γεγονός πια αυτός ο μύθος. Η Γερμανία ήθελε το ΔΝΤ».
Ωστόσο, υπογραμμίζει: «Να σας πω και κάτι που ίσως δεν το γνωρίζει ο ελληνικός λαός το ΔΝΤ είχε έρθει στην Ελλάδα το 2005. Εγώ το έμαθα αργότερα. Το ΔΝΤ υπήρχε και συμβούλευε την Ελλάδα και την ΕΕ».
 
Για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού:
«Μέχρι τελευταία στιγμή η κ. Μέρκελ έκανε πίσω. Ήταν μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση για να υπάρξει ο μηχανισμός. Αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει».
 
Για τη ρωγμή... Βενιζέλου:
Στην ερώτηση εάν επιστρέφοντας στην Αθήνα συζήτησε με τον κ. Βενιζέλο είπε ότι «Πάντα συζητούσαμε και πάντα συζητάμε. Αλλά εγώ δεν θέλω να μιλήσω τι είπαμε και τι δεν είπαμε», σημειώνοντας ωστόσο ότι αν και δεν θέλει να κάνει «κουτσομπουλιό» ο κ. Βενιζέλος θα πρέπει να «μιλήσει ο ίδιος για τις αποφάσεις του».

Σχετικά με τους βαρείς χαρακτηρισμούς οι οποίοι του έχουν αποδοθεί απαντά πως
«Οπωσδήποτε ανθρώπινα αυτό πονάει τον καθένα και μάλιστα για έναν πολιτικό που έχει μια πορεία και έχει ζήσει πολλές στιγμές σκληρών διαπραγματεύσεων, έχει παλέψει για την πατρίδα, έχει προσφέρει με τον τρόπο του σε διάφορους τομείς». Ωστόσο, δεν θεωρεί ότι έχει αδικηθεί από τους Έλληνες.
 
Για τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως
«πρώτα από όλα εκμεταλλεύτηκε, όπως παλιότερα και η Ν.Δ., τον πόνο του ελληνικού λαού, δημιούργησε ελπίδες, που δυστυχώς βασίστηκαν σε μυθεύματα, ενώ ήξερε πια ποια είναι η πραγματικότητα». Στην ερώτηση εάν πρόκειται για το νέο ΠΑΣΟΚ εξηγεί ότι «ίχε μια ευκαιρία να μετεξελιχθεί σε ένα δημοκρατικό αριστερό κόμμα, αλλά δεν ξέρω αν την έχει ακόμη. Δεν ήρθε η επανάσταση. Θα μπορούσε όμως να κάνει μεταρρυθμίσεις. Θα μπορούσε πιο γρήγορα να υλοποιήσει το μνημόνιο και να διαπραγματευτεί σοβαρά στην αρχή».
 
Τέλος, για το προσφυγικό πρώην πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Έχω ζήσει την προσφυγιά. Ξέρω τι είναι. Δεν πήγα με βάρκα βέβαια, αλλά έζησα την εξορία. Ο πατέρας μου δυο φορές, ο παππούς μου έξι. Ξέρω τι σημαίνει εξορία και θα έλεγα πολλοί στην Ελλάδα ξέρουν τι σημαίνει προσφυγιά».
 
Πηγή: ΣΚΑΪ, Huffington Post
 
 

Δειτε Επισης

Επίθεση Μπαχτσελί σε Δένδια-«Πήγε στο Καστελλόριζο και κουνούσε δειλά το δάχτυλό του»
Στη φυλακή άλλοι πέντε κατηγορούμενοι για το κύκλωμα των παράνομων συνταγογραφήσεων
Θύμα εκδικητικής πορνογραφίας γνωστό μοντέλο από πρώην σύντροφό της-«Ντρεπόμουν να κυκλοφορήσω»
Ποινική δίωξη υψηλόβαθμων αστυνομικών για την «κάθοδο» τον Κροατών χούλιγκαν ζητά ο Εισαγγελέας
Καταδικάστηκε ο 64χρονος που βιντεοσκοπούσε 18χρονη μέσα στο τρένο-Εστίαζε στο στήθος της
Απάντηση Φον ντερ Λάιεν στην επιστολή Μητσοτάκη-Στόχος να πέσουν οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη
Τραγωδία στον Βόλο: Βρέθηκε νεκρός ο 40χρονος που επιτέθηκε με ψαροντούφεκο στον πατέρα του
Θύμα ληστείας και ξυλοδαρμού έπεσε 65χρονος από έναν παλιό γείτονά του-Ο δράστης χτύπησε και το σκυλάκι του
Αιματηρό επεισόδιο στον Κεραμεικό -Ένας τραυματίας
Χτύπησε στον ύπνο της τη μητέρα του επειδή δεν του έγραφε το σπίτι