Αυτά είναι τα 10 υπό διερεύνηση σκάνδαλα στην Κύπρο


 
Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η Κύπρος βρίσκεται στη δίνη των σκανδάλων που συγκλονίζουν την κοινωνία. Οι μίζες και η εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου και στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων σε Πάφο και Λάρνακα, η πώληση σε χαμηλή τιμή του αεροπλάνου της αστυνομίας καθώς και το μεγάλο σκάνδαλο της οικονομίας είναι μερικά από αυτά τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο.
 
  • 1. Το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ
 
Η δικαστική διαδικασία για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη ενώ ήδη για το θέμα αυτό τελεί υπό κράτηση ο τέως δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας. Εν συντομία, το κύκλωμα λάμβανε μίζες από τους εργολάβους οι οποίοι είχαν αναλάβει την διεκπεραίωση του έργου.
 
  • 2/3 Το ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης
 
Πλαστά τιμολόγια και μίζες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα σκάνδαλα του ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης. Οι συλληφθέντες για την υπόθεση αυτή, αντιμετωπίζουν κατηγορίες της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, δεκασμού δημόσιου λειτουργού, απόσπασης χρημάτων με ψευδής παραστάσεις, αδικήματα διαφθοράς, αθέμιτης κτήσης περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του δημοσίου, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων και περί συγκάλυψης έρευνας και δήμευσης εσόδων από ορισμένες εγκληματικές πράξεις, δωροληψία από δημόσιο λειτουργό για επίδειξη εύνοιας, δόλο και κατάχρηση εμπιστοσύνης από Δημόσιο λειτουργό.
 
  • 4. Όργιο στο ΣΑΛ Λάρνακας
 
Όργιο σκανδάλων και κακοδιαχείρισης στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας. Η ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για το ΣΑΛ έκανε λόγο για σοβαρές παραλείψεις μέσω των οποίων χρηματοδοτήθηκαν με εκατομμύρια ευρώ εργολάβοι του αποχετευτικού.
 
Μεγάλο φαγοπότι φαίνεται ότι έγινε μέσω της διαδικασίας ενεργοποίησης των ρητρών καθυστέρησης που υπάρχουν στα συμβόλαια. Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, διαπιστώθηκε ότι στα συμβόλαια C11, C13 και C19, το ΣΑΛ χαρίστηκε στους εργολάβους αποκόπτοντας μικρότερα ή ακόμα και καθόλου ποσά αποζημιώσεων για καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση έργων. Στο συμβόλαιο C11 υπήρξε καθυστέρηση 12 μηνών και το ΣΑΛ είχε δικαίωμα κατακράτησης του μέγιστου ποσού αποζημίωσης (10% του ποσού της σύμβασης), το οποίο ανέρχεται σε 1.268.000 ευρώ. Αντ’ αυτού όμως, αποκόπηκε ποσό 317.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι χαρίστηκε στον εργολάβο ποσό 951.000 ευρώ. Στο συμβόλαιο C19 υπήρξε καθυστέρηση 15 μηνών και το ΣΑΛ δικαιούτο και πάλι μάξιμουμ αποζημίωση, ήτοι 382.000 ευρώ. Αντ’ αυτού, αποκόπηκε ποσό 300.000 ευρώ. Θέμα κακοδιαχείρισης, αλλά και σύγκρουσης συμφερόντων εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο κεφάλαιο της διασποράς των ταμειακών αποθεμάτων του ΣΑΛ.
 
  • 5. Σκάνδαλο και με πασσάλους της ΑΗΚ
 
Σε τέσσερις πρώην διευθυντές της ΑΗΚ και σε ένα νυν διευθυντή, ο οποίος, τότε, ήταν υφιστάμενος τους, επιρρίπτει ευθύνες η διοικητική έρευνα σε σχέση με το πολύκροτο σκάνδαλο με τους ακατάλληλους πασσάλους, από το οποίο η ΑΗΚ, υπέστη ζημιές που υπερβαίνουν τα 10 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση χρονολογείται από το 2005 και εκτείνεται μέχρι και το 2008, χρονική περίοδο κατά την οποίαν η ελληνική εταιρεία Κ.Ν.C. ΑΕ (πρώην ΒΕΞ Δράμας) προμήθευσε την ΑΗΚ με περίπου 33 χιλιάδες ξύλινους πασσάλους, οι οποίοι αποδείχθηκαν ακατάλληλοι. Οι εμπλεκόμενοι λειτουργοί της ΑΗΚ επέδειξαν εγκληματική ολιγωρία, με αποτέλεσμα να μην κατασχεθεί από την ΑΗΚ η εγγυητική που είχε καταθέσει η προμηθεύτρια εταιρεία.
 
  • 6. Φαγοπότι για πινακίδες στην Πάφο
 
Μετά από καταγγελία δημόσιου λειτουργού άρχισαν οι έρευνες της αστυνομίας για τις πινακίδες στην επαρχία Πάφου. Συγκεκριμένα υλικά οδοσήμανσης που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, βρέθηκαν σε τιμολόγια ενώ ταμπέλλες σε στάσεις λεωφορείων που έγιναν από το τμήμα Δημοσίων Έργων πληρώθηκαν τελικά από τον Δήμο Πάφου.
Έπειτα από έρευνες της αστυνομίας βρέθηκαν τιμολογημένες πινακίδες αρίθμησης οικιών που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ , ούτε και ήταν υποχρέωση του Δήμου Πάφου, ενώ ταμπέλλες τεραστίων διαστάσεων που υποτίθεται τοποθετήθηκαν και πληρώθηκαν από τα ταμεία του Δήμου , δεν βρέθηκαν πουθενά. Αρκετά τιμολόγια εντοπίστηκαν πλαστογραφημένα ενώ οι ανακριτές φαίνεται να βρίσκονται κοντά σε συλλήψεις υπόπτων τόσο υπηρεσιακών του Δήμου Πάφου όσο και ιδιωτών επαγγελματιών.
 
  • 7. Η αγορά των ελικοπτέρων Agusta
 
Σε ποινική διερεύνηση θα προχωρήσει η Νομική Υπηρεσία για την υπόθεση της αγοράς των πέντε ελικοπτέρων Agusta με αφορμή και τις καταγγελίες για απόκρυψη στοιχείων που ενδεχομένως να οδήγησαν σε παραπληροφόρηση τη Βουλή για αγορά των ελικοπτέρων με την Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας να εστιάζει στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στους δυο διαγωνισμούς που είχαν προκηρυχθεί. Η Ελεγκτική Υπηρεσία απέστειλε σε δυο επιτροπές της Βουλής, Άμυνας και Ελέγχου, στοιχεία και έγγραφα με σαφέστατες αιχμές κατά της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, που την περίοδο εκείνη ήταν Γενική Ελέγκτρια. Στα έγγραφα φαίνεται ότι λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είχαν εντοπίσει στοιχεία, που δικαιολογούσαν την ακύρωση των δυο διαγωνισμών που είχαν προκηρυχτεί σε Εθνική Φρουρά και Αστυνομία. Στο υλικό που διαβιβάστηκε στον Γενικό Εισαγγελέα από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, καταγράφονται οι απόψεις ατόμων που θεωρείται ότι ήταν σημαντικές για να διαμορφώσουν άποψη οι βουλευτές. Παράλληλα, περιγράφεται η κατάσταση όπως την αντιλαμβάνεται η Ελεγκτική Υπηρεσία και ποια είναι η σωστή θέση που έπρεπε να στηριχθεί για να διασφαλιστεί το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
  • 8. Ο φτηνός «ΕΡΜΗΣ»
 
Το 2007, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με πρότασή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο επιδίωκε την πώληση όχι μόνο του αεροπλάνου ''Ερμής'' αλλά και των δύο ελικοπτέρων Βell που διέθετε η δύναμη. Στην πρόταση μάλιστα για να δικαιολογηθεί η πώληση και των δύο ελικοπτέρων Bell, επιστρατεύτηκε το ίδιο επιχείρημα όπως εκείνο με το αεροπλάνο ''Ερμής''. Δηλαδή, τα δύο ελικόπτερα ήταν 17 και 11 χρόνων αντίστοιχα, παλαιάς τεχνολογίας και οι δυνατότητές τους τόσο από άποψη εξοπλισμού όσο και ακτίνας επιχειρησιακής δράσης ήταν ανεπαρκείς. Υπενθυμίζεται, ότι και το αεροπλάνο Ερμής κάποιοι το έβγαλαν επιχειρησιακά άχρηστο πωλήθηκε σε τιμή 150 χιλιάδων ευρώ και μεταπωλήθηκε από τον έξυπνο προφανώς που το αγόρασε έναντι ενός εκατομμυρίου.
 
 
  • 9. Τραπεζικά σκάνδαλα
 
Οι Λαϊκή Τράπεζα εξαφανίστηκε από το χάρτη την ώρα που η Τράπεζα Κύπρου πολεμάει ακόμη να ανακτήσει την εμπιστοσύνη καταναλωτών και επενδυτών. Οι υπεύθυνοι για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τραπεζικό σύστημα πρόκειται να οδηγηθούν ή έχουν ήδη οδηγηθεί  στη δικαιοσύνη. Μπουλούτας και Φόρος αναζητούνται αυτή τη στιγμή για να έρθουν στην Κύπρο για να καταθέσουν ενώ ο Ανδρέας Βγενόπουλος αξιοποίησε στο έπακρο το ελληνικό Δικαστικό σύστημα για να αποφύγει προς το παρόν την έκδοση. Από την άλλη η δίκη της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στο στάδιο της εκδίκασης με τους Αριστοδήμου, Κυπρή, Ηλιάδη, Αρτέμη και Πεχλιβανίδη στο εδώλιο.
 
 
 
  • 10. Σκάνδαλο Οικονομίας
 
Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος είναι μόνο το ένα σκέλος της οικονομικής τραγωδίας που αντιμετώπισε η Κύπρος. Το δεύτερο αφορά στη γενικότερη οικονομική διαχείριση. Η υπόθεση καλύπτει πολλές πτυχές και στο μικροσκόπιο βρίσκονται δεκάδες υποθέσεις γεγονός που καθυστερεί εξαιρετικά τη διαδικασία την ώρα που ομάδα 30 ατόμων (μεταξύ των οποίων λογιστές, ελεγκτές και αστυνομικοί) έχουν επιστρατευθεί.
 
 

Δειτε Επισης

Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση