Κυπριακό και εμπορικές σχέσεις στο επίκεντρο Αναστασιάδη - Νούλαντ

Συνομιλίες, η οικονομική πτυχή της λύσης, ο ρόλος της Τουρκίας στο Κυπριακό και οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με την Αμερικανίδα Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, έγινε μια πάρα πολύ καλή συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας η κ. Νιούλαντ εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί για την κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τα θέματα που έχουν συζητηθεί, τα θέματα στα οποία φαίνεται να υπάρχει συναντίληψη και σε κάποια άλλα σύγκλιση καθώς και για θέματα στα οποία ακόμη υπάρχουν διαφωνίες.

Όπως πρόσθεσε, συζητήθηκαν σε έκταση και οι διμερείς μας σχέσεις, ειδικότερα οι οικονομικές, τα θέματα εμπορίου και Ενέργειας.

Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η θέση ότι η Κύπρος είναι στρατηγικός εταίρος για τις ΗΠΑ, ο Εκπρόσωπος απάντησε θετικά, σημειώνοντας πως αυτό έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης για τα διμερή θέματα, ειδικότερα όταν έγινε αναφορά στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και τις εξελίξεις τον τελευταίο καιρό.

Σε συμπληρωματική ερώτηση γιατί ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει προσκαλέσει μέχρι σήμερα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι μπορεί ο κ. Ομπάμα να μην προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως και οι προηγούμενοι Πρόεδροι των ΗΠΑ να μην προσκάλεσαν τους Προέδρους της Δημοκρατίας, αλλά στην Κύπρο είχαμε την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου μετά από 52 χρόνια.

Ερωτηθείς τι προέκυψε κατά τη χθεσινή συνάντηση των ηγετών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, έγινε μια πολύ καλή συνάντηση με ικανοποιητικά αποτελέσματα. “Επιτεύχθηκε σε κάποια των θεμάτων να μετατραπούν από συναντιλήψεις σε συγκλίσεις. Συνεχίζεται η συζήτηση και σε επίπεδο τεχνικό, αν θέλετε, σε επίπεδο Ομάδων Εργασίας και η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση έλαβε κάποια δέσμευση από πλευράς ΗΠΑ για την οικονομική πτυχή της λύσης, ο Εκπρόσωπος είπε πως συζητήθηκε η οικονομική πτυχή της λύσης του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως ότι η οικονομική πτυχή της λύσης του Κυπριακού δεν αφορά αποκλειστικά το περιουσιακό.

Όπως ανέφερε έγινε συζήτηση γενικότερα για την οικονομική πτυχή της λύσης του Κυπριακού και εκφράστηκε η επιθυμία των ΗΠΑ, στο πλαίσιο στήριξης της όλης προσπάθειας, να συνεισφέρει και στο συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, διευκρίνισε πως πρέπει να φτάσουμε σε ένα τελικό αποτέλεσμα για να μπορούμε να μιλούμε πιο συγκεκριμένα.

Σε ερώτηση πού υπήρξαν συγκλίσεις χθες, ο Εκπρόσωπος είπε πως αυτές αφορούσαν τα κεφάλαια διακυβέρνησης και περιουσιακού.

Κληθείς να δώσει την εκτίμησή του για το τι εννοούσε η κ. Νούλαντ όταν στις δηλώσεις της μίλησε για μεγάλο ενθουσιασμό στον τομέα της ενέργειας και σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, ο Εκπρόσωπος παρέπεμψε στην κ. Nούλαντ για διευκρινίσεις, ενώ σημείωσε ότι από τη δήλωση αυτή εξυπακούεται και η στήριξη των ΗΠΑ στον τρίτο γύρο αδειοδότησης στον οποίον προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ερωτηθείς αν στη συνάντηση με την κ. Νούλαντ συζητήθηκε η κρίση στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι όντως έγινε μια ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις στις κατεχόμενες περιοχές και έγινε και συζήτηση/ενημέρωση από την κ. Νούλαντ καθώς ο κ. Ερντογάν ήταν πρόσφατα στις ΗΠΑ και υπήρξαν συναντήσεις.

Ερωτηθείς αν ο κ. Τουρκοκύπριος ηγέτης επηρεάζεται από αυτές τις εξελίξεις, ο Εκπρόσωπος παρέπεμψε στη χθεσινή δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν επηρεάζεται, ενώ κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Σερντάρ Ντενκτάς, είπε ότι δεν θέλει να έχει εμπλοκή στα εσωτερικά της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Σε ερώτηση αν υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση μεταξύ του Προέδρου και της κ. Νούλαντ για τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι συζητήθηκε ο ρόλος της Τουρκίας, καθώς όλοι, όπως σημείωσε, αντιλαμβάνονται το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ρωτήθηκε και για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα ο πρόεδρος Αναστασιάδης με την Μάντλιν Ολμπράιτ και αν αυτή η συνάντηση είχε να κάνει με τον τρίτο γύρο αδειοδότησης. Είπε ότι η κ. Ολμπράιτ εκπροσωπεί κάποιες εταιρείες που δεν έχουν να κάνουν με τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, αλλά με εταιρεία που έχει ενδιαφέρον για επενδύσεις.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις