Το νέο πρόσωπο ΤΕΠΑΚ: τα σχέδια και οι φοιτητές
21:17 - 20 Απριλίου 2016
«Ανοιγόμαστε στην κοινωνία με το νέο μας πρόσωπο», διαμήνυσε η νέα ηγεσία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, στην συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε σήμερα στο κτήριο της Πρυτανείας. Τόσο ο Πρόεδρος του ΤΕΠΑΚ Στάθης Παπαδάκης, όσο κι ο Πρύτανης Ανδρέας Αναγιωτός, αναφέρθηκαν στους στόχους και τις προτεραιότητες του ακαδημαϊκού Ιδρύματος, που συμπλήρωσε ήδη 8 χρόνια λειτουργίας.
Ο σημερινός αριθμός των φοιτητών του ΤΕΠΑΚ σήμερα ανέρχεται στις 3 χιλιάδες, 200 άτομα είναι το ακαδημαϊκό προσωπικό κι ισάριθμο το διοικητικό προσωπικό. Στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο λειτουργούν σήμερα 6 σχολές, 2 ερευνητικά κέντρα, 3 κέντρα τεχνολογίας και καινοτομίας. Παρά τις αυξημένες ανάγκες, ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ, όπως προβλέφθηκε για ένα κρατικοδίαιτο Ίδρυμα, ήταν στην αρχή 65 εκατομμύρια, για να μειωθεί σταδιακά λόγω της οικονομικής κρίσης, στα 52 εκατομμύρια και σήμερα στα 39 εκατομμύρια ευρώ.
Παρά την μείωση των εσόδων, ανέφερε ο Πρύτανης, το όραμά μας δεν παρουσιάζεται μειωμένο κι οι στόχοι μας παραμένουν αναλλοίωτοι. Δίνεται έμφαση στην προσφορά υψηλής εκπαίδευσης, στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας , της καινοτομίας, της διασύνδεσης με την Βιομηχανία και τις Επιχειρήσεις, της μέριμνας για τους φοιτητές και της προβολής της δημόσιας εικόνας του Πανεπιστημίου.
Ο Πρύτανης αναφέρθηκε στους στρατηγικούς στόχους της τετραετίας, που αφορούν την δημιουργία νέων σχολών και τμημάτων, με πρώτο το Τμήμα Χημικών Μηχανικών (στον τομέα των υδρογονανθράκων), Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Φαρμακευτικής. Ακόμη στόχος παραμένει η δημιουργία Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης, ενώ θα επιχειρηθεί η διασύνδεση των σπουδών με τις ανάγκες αγοράς εργασίας για τους απόφοιτους φοιτητές. Ο Πρύτανης Ανδρέας Αναγιωτός έδωσε και κάποια ενδεικτικά στοιχεία για την εργοδότηση των 2.500 αποφοίτων του ΤΕΠΑΚ ως σήμερα. Υπέδειξε πως ποσοστό 77% των αποφοίτων εργοδοτήθηκε και μάλιστα το 73% αυτού μερικούς μήνες μετά την αποφοίτησή του από κυπριακές επιχειρήσεις, εταιρείες και οργανισμούς. Το 78% των εργοδοτουμένων σε τομείς παρεμφερείς με τις σπουδές του. Ένα ποσοστό της τάξης του 28% συνεχίζει μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού.