Πάνω από 30 άμαχοι νεκροί σε επιδρομές στη Συρία

Ο απολογισμός των νεκρών από τις αεροπορικές επιδρομές στην Ντέιρ αλ Ασάφιρ, νοτιοανατολικά της Δαμασκού, αυξήθηκε σε πάνω από 30, με τα περισσότερα θύματα να είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την οργάνωση πολιτικής άμυνας Λευκό Κράνος.
 
Οι επιδρομές, οι οποίες έγιναν την Πέμπτη και σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξαπολύθηκαν από αεροσκάφη της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας, σημειώθηκαν παρά τη συμφωνία "παύσης των εχθροπραξιών" που είχε τεθεί σε ισχύ εδώ και ένα μήνα ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τις ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης, εξαιρουμένων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και του Μετώπου Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία).
 
Δύο επιδρομές σημειώθηκαν γύρω από τη Ντέιρ αλ Ασάφιρ και τουλάχιστον επτά έπληξαν το χωριό Μπάλα, βόρεια της Ντέιρ αλ Ασάφιρ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ "καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο" τις επιδρομές αυτές, οι οποίες είχαν στόχο "αμάχους", όπως τόνισε ο εκπρόσωπός του Τζον Κίρμπι. Η Γαλλία επίσης καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές χθες, τονίζοντας πως παραβίασαν την εκεχειρία. Οι επιδρομές είχαν στόχο "να κατατρομοκρατήσουν τον συριακό λαό και να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης" στη Συρία, έκρινε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Ρομέν Ναντάλ.
 
Τμήματα της περιοχής της Ανατολικής Γούτας, κοντά στη Δαμασκό, όπου βρίσκεται η Ντέιρ αλ Ασάφιρ, βρίσκονται πέραν του ελέγχου των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ σχεδόν από το ξέσπασμα της εξέγερσης στη Συρία που εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο, πριν από πέντε χρόνια. Η περιοχή ελέγχεται από διάφορες ένοπλες ομάδες: οργανώσεις ανταρτών, που συμπεριλαμβάνονται στην εκεχειρία, όπως η Τζάις αλ Ισλάμ ("Στρατός του Ισλάμ") αλλά και το Τζαμπχάτ αλ Νούσρα. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στους συνολικά 33 νεκρούς από τις επιδρομές στη Ντέιρ αλ Ασάφιρ περιλαμβάνονται 12 παιδιά, εννιά γυναίκες, ένας δάσκαλος κι ένας εργαζόμενος σε κέντρο βοήθειας. Η οργάνωση αρωγής Λευκό Κράνος, στην οποία εντάσσονται εθελοντές, ανακοίνωσε ο Ουάλιντ Γουράνι, ένα μέλος της, σκοτώθηκε όταν επλήγη ένα ασθενοφόρο της. Η οργάνωση ανέφερε πως οι νεκροί των επιδρομών είναι 32.
 

Δειτε Επισης

Παράνομοι μετανάστες φτάνουν στη Βρετανία κρυμμένοι σε… σκάφη πολυτελείας
Θαμμένα στα ερείπια τα δύο από τα εννέα παιδιά της παιδιάτρου που σκοτώθηκαν στη Γάζα (pics)
Μάχη σώμα με σώμα στη Βαρσοβία-Συγκεντρώσεις πριν τον εκλογικό γύρο που κρίνει την Πολωνία
Δεκάδες νεκροί στην Ουκρανία μετά το κύμα ρωσικών επιθέσεων σε όλη τη χώρα
«Η κόρη μου μπήκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα γρίπης και κατέληξε να ακρωτηριαστεί και στα τέσσερα άκρα»
Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν μετά την ανακοίνωση ότι πάσχει από καρκίνο
Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια Σύροι διώκονταν επί καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ
Η Ρωσία έριξε βαλλιστικούς πυραύλους στο λιμάνι της Οδησσού-Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους
«Θα παίξουμε με τον δικό μου τρόπο»-Πού ποντάρει ο Τραμπ με τους δασμούς 50% στην ΕΕ
Σπέρμα δότη με σπάνια γενετική μετάλλαξη κατέληξε σε 67 παιδιά στην Ευρώπη-10 διαγνώστηκαν με καρκίνο