Το ''Δεσμεύομαι'' ήταν το μεγαλύτερό μου λάθος, παραδέχθηκε ο Πρόεδρος

«Το δεσμεύομαι για το κούρεμα ήταν ίσως το μεγαλύτερο μου λάθος», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με θέμα την εσωτερική διακυβέρνηση. Ο Πρόεδρος υποστήριξε πως μη γνωρίζοντας τις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας νόμιζε ότι μέσα από διαπραγμάτευση θα μπορούσαμε να αποφύγουμε αυτό που έπληξε πολλούς των συμπατριωτών μας και όχι μόνο. Επανέλαβε ότι τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους δεν αρκούσαν πέραν του ενός μηνός, ο ΕΛΑ της Λαϊκής Τράπεζας έφθανε 11,5 δις ευρώ, ενώ οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών τα 7 δις. “Ερωτώ εάν υπήρχε άλλος στη θέση μου, με βάση τα δεδομένα που αντιμετώπισα μετά την εκλογή, θα προτιμούσε να μείνει στη δέσμευση και να μην υποστεί πολιτικός κόστος, από την αποδέσμευση από μια υπόσχεση που δεν μπορούσε να υλοποιήσει;”. Υπενθύμισε ότι η πρώτη απόφαση του Γιούρογκρουπ αντιστοιχούσε στους τόκους από τα έσοδα δύο ετών, αλλά – είπε – οδηγηθήκαμε στο κλείσιμο των τραπεζών και τη δεύτερη χειρότερη απόφαση. 

Για τους εξαπατηθέντες – όπως είπε - κατόχους αξιογράφων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε ότι υπήρξε σειρά συναντήσεων με κρατικούς αξιωματούχους και έγιναν προσπάθειες για κάποια διορθωτική κίνηση. Στο τέλος διεφάνη δυστυχώς ότι ήταν αδύνατη η ικανοποίησή τους γιατί νομικά προηγούνταν οι μέτοχοι, καταθέτες κά, γεγονός για το οποίο εξέφρασε λύπη. Επανέλαβε για τις πέντε θέσεις δικαστών και την προώθηση νομοσχεδίου για την παροχή νομικής αρωγής προς αυτούς που ήθελαν να προσφύγουν στα δικαστήρια για τις υποθέσεις των αξιογράφων.
 
Κληθείς να σχολιάσει συμπεριφορές Βουλευτών από συγκεκριμένο χώρο, όπως αμπελοπούλια, ταχύτητα, ύβρεις στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε νομοσχέδιο για την ασυλία των Βουλευτών που εκκρεμεί από το 2013 στη Νομική Υπηρεσία. “Εάν δεν καταδικάζονται ατυχείς, άστοχες συμπεριφορές, θα ήμουν ενδεχόμενα άλλος από εκείνον όταν ήμουν Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Αλλά την ίδια ώρα για λόγους επιπόλαιων συμπεριφορών δεν θα ήταν πρέπον να καταδικάζουμε πολιτικούς που δεν εμπλέκονται σε θέματα διαφθοράς. Χωρίς αμφιβολία καταδικαστέες οι ενέργειες”. Μέσα από τα νομοθετήματα που προωθούμε θα ξεπεραστούν ανάλογες συμπεριφορές, εξάλλου ο κυπριακός λαός έχει τον τελευταίο λόγο, σημείωσε.
 
Σε ερώτηση για ανεξάρτητους αξιωματούχους που διόρισε ο ίδιος και συγκρούστηκε μαζί τους ή αντιμετωπίζουν ποινικές υποθέσεις και πως κλήθηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Ερωτοκρίτου, αλλά και για σύγκρουση με τον Γενικό Ελεγκτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν έχει δει πρόθεση από κανέναν να συγκρουστεί με κανένα. “Μπορεί να υπήρξαν στιγμές διαφωνιών, έτερον εκάτερον”.
 
Έχει, είπε, ο ίδιος και το Υπουργικό Συμβούλιο άψογη συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα και άριστη συνεργασία με τον Γενικό Ελεγκτή και τους άλλους θεσμούς». 
 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα