Ιερείς κόκκινο πανί για γραφεία κηδειών

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η παρουσία δύο ιερέων σε σεμινάριο για την εκπαίδευση λειτουργών κηδειών.  Ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών φωνάζουν για το γεγονός ότι ιερείς βρίσκονται πίσω από γραφεία κηδειών ή δραστηριοποιούνται και σε αυτό τον τομέα.
 
Κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, στη βάση του γεγονός ότι ενώ οι ίδιοι πληρώνουν αρκετά χρήματα σε φόρους, οι οποίοι ως επακόλουθο  ανεβάζουν το ύψος των χρεώσεών τους, οι ιερείς αναλαμβάνουν κηδείες χρεώνοντας λιγότερα, εξ αιτίας του γεγονός ότι η εκκλησία δεν φορολογείται. Όπως ανέφερε στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ online o Άκης Κυριακίδης, ιδιοκτήτης γραφείου κηδειών, για μια κηδεία των 1000 ευρώ, περισσότερα από τα 200 ευρώ θα πρέπει να πληρωθούν στο κράτος ως φόροι.
 
Μάλιστα, κόκκινο πανί  αποτελεί ο ίδιος ο Μητροπολίτης Λεμεσού, εξ αιτίας της απόφασης του τα εμπλακεί ενεργά στον συγκεκριμένο τομέα, ιδρύοντας γραφείο κηδειών, συμφερόντων της Μητρόπολης.  
 
Ο κ.  Κυριακίδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι  παρόλο που   η νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των γραφείων κηδειών θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις  για τη νομιμότητα μιας επιχείρησης, εντούτοις ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί.  Ως εκ τούτου,  πρόσθεσε, από τα 27 γραφεία κηδειών στην Κύπρο, τα   21 λειτουργούν παρά τις πρόνοιες της νομοθεσίας και χωρίς ουδείς να μπει στη διαδικασία να τα ελέγξει.
 
Η νομοθεσία ψηφίστηκε το 2013, ωστόσο έκτοτε οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ασχολήθηκαν με το κατά πόσον τα διάφορα γραφεία κηδειών έχουν εναρμονιστεί με τις νέες πρόνοιές της. Με αποτέλεσμα, πολλά γραφεία να στεγάζονται σε χώρους ακατάλληλους, κυρίως από πλευράς υγιεινής.
 
Το παράδοξο ωστόσο έγκειται στο γεγονός ότι οι αρχές υποχρεώνουν όλα τα γραφεία (κάποια εκ των οποίων αμφιβόλου νομιμότητας) να εκπαιδεύουν τους λειτουργούς κηδειών  τους. Εξ ού και το πρόσφατο σεμινάριο, στο οποίο συμμετείχαν και δύο ιερείς.
 
Πάντως, ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών, οι οποίοι δαπάνησαν χιλιάδες ευρώ για να εξοπλίσουν τα γραφεία τους με τα απαραίτητα, στη βάση της νομοθεσίας, εκτιμούν ότι το εν λόγω σεμινάρια θα τύχει εκμετάλλευσης  από παράνομα γραφεία, τα οποία θα το επικαλούνται για να πείσουν για τη «νομιμότητά» τους. Εξάλλου, ένας εκτενής έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές για το ποιοι τηρούν το νόμο, θα διαρκούσε αρκετούς μήνες. Στην περίοδο αυτή, τα γραφεία θα μπορούν να λειτουργούν απρόσκοπτα.
 
 
 

Δειτε Επισης

Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση