Ένας νεκρός και επτά αγνοούμενοι από τις καταιγίδες στη Χιλή
08:56 - 18 Απριλίου 2016
Καταρρακτώδεις βροχές έφεραν μεγάλες καταστροφές στην κεντρική Χιλή το Σαββατοκύριακο, αφήνοντας στο πέρασμά τους έναν νεκρό, επτά αγνοούμενους και εκατομμύρια χωρίς πόσιμο νερό μετά από κατολισθήσεις και υπερχείλιση των ποταμών.
Μια γυναίκα σκοτώθηκε σε κατολίσθηση στην κοιλάδα Σαν Χοσέ ντε Μάιπο, μια ορεινή περιοχή νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Σαντιάγο, ενώ η αστυνομία ανέστειλε τις έρευνες για τρία άτομα που εξαφανίστηκαν σε κατολίσθηση στην ίδια περιοχή μέχρι την ανατολή του ήλιου σήμερα, που αναμένεται περισσότερη βροχόπτωση.
Συνολικά επτά άτομα αγνοούνται, 95 σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και περίπου 80.000 άτομα έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό, είπε το γραφείο διαχείρισης κρίσεων της Χιλής, Ονέμι.
Τις τελευταίες τέσσερις μέρες, η στάθμη των βροχοπτώσεων έφτασε τα 80 χιλιοστά, πέντε περίπου φορές το ποσό που συνήθως πέφτει για όλο τον Απρίλιο, είπε ο Κριστομπάλ Τόρες, μετεωρολόγος με την κρατική μετεωρολογική υπηρεσία. Η πρόβλεψη για σήμερα είναι ψιλή βροχή που θα σταματήσει αύριο το πρωί, είπε ο Τόρες.
Χώμα και αντικείμενα παρασύρθηκαν από τα τριγύρω βουνά των Άνδεων μέσα στο σύστημα πόσιμου νερού του Σαντιάγο. Περίπου 4 εκατομμύρια άτομα έμειναν χωρίς νερό ενώ οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να συγκεντρώσουν πόσιμο νερό, αδειάζοντας τα ράφια στα μαγαζιά της πόλης από μπουκάλια νερού.
Οι νεροποντές ανάγκασαν επίσης και την διεθνή μεταλλευτική εταιρεία Anglo American και την κρατική παραγωγό Codelco να διακόψουν τη λειτουργία δύο κεντρικών μεταλλείων χαλκού τα οποία ευθύνονται συνολικά για την παραγωγή 880.000 τόνων χαλκού το χρόνο.
Πολλά σχολεία στο Σαντιάγο και σε γειτονικές παράλιες πόλεις ανέστειλαν τα μαθήματα για σήμερα, ενώ οι δρόμοι σε μερικά τμήματα της πόλης πλημμύρισαν από νερά αφού ξεχείλησε ο ποταμός Μαπότσο.
Η Χιλή, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χαλκού παγκόσμια, έχει υποφέρει από πολλές φυσικές καταστροφές, όπως έναν σεισμό τον Σεπτέμβριο του 2015 και πλημμύρες τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, που ανάγκασαν τις δύο μεγάλες μεταλλευτικές εταιρείες να διακόψουν τη λειτουργίας τους. Ενώ μικρότερα ορυχεία συνέχισαν να λειτουργούν, η Codelco, πρώτη παραγωγός χαλκού παγκόσμια, είπε αργά το Σάββατο ότι η αναστολή λειτουργίας του μεταλλείου στο Ελ Τενιέντε για τρεις μέρες θα κόστιζε στην εταιρεία περίπου 5.000 τόνους παραγωγής. Τα περισσότερα μεταλλεία χαλκού της Χιλής βρίσκονται στην έρημο του βορρά, ο οποίος δεν έχει επηρεαστεί από την κακοκαιρία.