Καρολίνα Πελενδρίτου: Έχω βιώματα που με πλήγωσαν αλλά δεν με λύγισαν

Στα 29 της χρόνια έχει δώσει εκατοντάδες αγώνες στην κολύμβηση και έχει βγει νικήτρια, συλλέγοντας τέσσερα παραολυμπιακά μετάλλια και δεκάδες άλλα σε πολλές διοργανώσεις. Σήμερα αγωνίζεται και στον στίβο της πολιτικής. «Δεν αντιμετωπίζω την πολιτική ως καριέρα, αλλά ως ευκαιρία για μια πιο ενεργή συμμετοχή στα κοινά, αφού, έτσι κι αλλιώς, η αθλητική μου πορεία είναι δεδομένη», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Καρολίνα Πελενδρίτου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ.
 
Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;
Η αλήθεια είναι ότι με ξάφνιασε στην αρχή η τιμητική πρόταση του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Δεν σας κρύβω ότι κι εγώ είμαι ένας από τους ανθρώπους που κάποιες φορές απογοητεύονται και δυσανασχετούν με την πολιτική και τους πολιτικούς. Και είχα δύο επιλογές: Η πρώτη ήταν να κάνω πίσω και η δεύτερη ήταν να δοκιμάσω να σπάσω τον «αποκλεισμό», όπου υπάρχει, για τους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα εκείνους που νιώθουν ότι δεν εκπροσωπούνται. Ανθρώπους που αισθάνονται ότι παλεύουν μόνοι ενάντια στις αντιξοότητες. Που πιστεύουν πως η φωνή τους δεν είναι αρκετά ισχυρή και ότι η άποψή τους δεν φτάνει όσο ψηλά θα έπρεπε. Με αυτούς τους ανθρώπους συνδέομαι, με αυτούς ταυτίζομαι και αυτούς θέλω να εκφράσω. Γι’ αυτό είπα ναι. Χωρίς κανένα ενδοιασμό. Δηλώνω με αποφασιστικότητα πως θα είμαι εκεί για τους ανθρώπους που παλεύουν ενάντια σε όλα, είτε είναι εργαζόμενες μητέρες, είτε είναι νέοι με σπουδές αλλά χωρίς ευκαιρίες, είτε είναι οικογένειες που τρέμουν ότι το εισόδημά τους δεν θα φτάσει σε περίπτωση ενός προβλήματος υγείας, είτε είναι παππούδες και γιαγιάδες που βοηθούν τις οικογένειές τους με τη σύνταξή τους.
Για όλες και για όλους αυτούς, λοιπόν, που αντιμετωπίζουν μόνοι τους τις δυσκολίες με θάρρος και αξιοπρέπεια, εγώ θα είμαι εκεί, αισθανόμενη στο ακέραιο την ευθύνη που απορρέει από τα λόγια μου αλλά και τη δυνατότητα που μου δίνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός.
 
Γιατί να σας ψηφίσει κάποιος;
Πολλοί συμπολίτες μου δεν γνωρίζουν ότι, παράλληλα με την αθλητική μου σταδιοδρομία, έχω και μια σταθερή διεθνή και παγκύπρια δράση στο κοινωνικό πεδίο. Ήδη εκπροσωπώ την Κύπρο σε πλήθος κοινωνικών, ανθρωπιστικών και φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες του κόσμου, έχω συναντήσει διεθνείς ηγέτες, έχω ακούσει, έχω συζητήσει, έχω μάθει. Και είμαι 29 ετών. Ξέρετε, όλα όσα επηρεάζουν τη ζωή μας είναι, τελικά, πολιτική. Δεν είναι μόνο τα μεγάλα, είναι και τα πολλά μικρά: η υγεία μας, η εργασία μας, οι υπηρεσίες για τις οποίες φορολογούμαστε, η πρόνοια στους αδύναμους, το περιβάλλον, η ασφάλειά μας, τα ατομικά μας δικαιώματα και οι ίσες ευκαιρίες που έχουμε για να κάνουμε όσα ονειρευόμαστε. Με την όποια εμπειρία έχω, με την όποια επιρροή έχω, με το πάθος που με διακρίνει, ζητώ την ευκαιρία να εκπροσωπήσω τους συμπολίτες μου γιατί ξέρω καλά τα προβλήματά τους. Είμαι κανονικός άνθρωπος σαν κι αυτούς. Πολλά από αυτά, όχι απλώς τα ξέρω, αλλά τα έχω βιώσει από πρώτο χέρι. Βιώματα που με πλήγωσαν, που με κούρασαν, αλλά δεν με λύγισαν. Και τώρα είναι η σειρά μου να προσπαθήσω να συνδράμω εκείνους κι εκείνες που το έχουν ανάγκη. Για να μπορέσουμε να κάνουμε το καλό... καλύτερο.
 
Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας εφόσον εκλεγείτε;
Δεν είμαι «επαγγελματίας» πολιτικός, από αυτούς που δίνουν υποσχέσεις που θα ξεχάσουν την επόμενη ημέρα. Αυτές οι συμπεριφορές με απογοητεύουν και με θυμώνουν. Και ακριβώς επειδή συμβαίνουν κάποιες φορές, υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν απογοητευμένοι από την πολιτική. Θα ήθελα, λοιπόν, ο κόσμος να ξέρει κάτι: θα παλέψω όσο μπορώ για να νιώθουν όλοι ότι έχουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες. Ίδια πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά, στην υγεία, την πρόνοια, την εργασία, την καθημερινή ζωή.
Και γιατί το λέω αυτό; Γιατί δεν είναι εμμονή και αυτοσκοπός μου να κάνω πολιτική καριέρα. Με νοιάζει να βοηθήσω. Να επηρεάσω θετικά, μέσα από την παρουσία μου στη Βουλή, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς σκοπιμότητες. Να αναδείξω προβλήματα, να φέρω πράγματα στο τραπέζι των αποφάσεων για λογαριασμό ανθρώπων που δεν έχουν εμπιστοσύνη σε κανένα και δεν έχουν ελπίδα από κανένα. Τότε θα έχω κερδίσει και αυτό τον αγώνα.
 
Δεν είναι λίγοι όσοι χαρακτηρίζουν τον χώρο της πολιτικής ως βρόμικο. Πόσο έτοιμη είστε να μπείτε σε αυτό τον χώρο και να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες του;
Είναι άδικο να δεχόμαστε τις γενικεύσεις και ακόμα πιο άδικο να τις ενστερνιζόμαστε αβασάνιστα. Με αυτό τον τρόπο αδικούμε και απογοητεύουμε όλους εκείνους που ενδεχομένως προσπαθούν και αντιστέκονται απέναντι σε κατακριτέα φαινόμενα. Δεν θέλω να εξομοιώσω δίκαιους και άδικους. Δεν πιστεύω στη συλλογική ευθύνη. Ναι, προφανώς και έχουν δοθεί σοβαρές αφορμές για να συζητάμε πως υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας και διαφάνειας. Ναι, προφανώς και θεωρώ ότι θα υπάρξουν χτυπήματα κάτω από τη μέση. Είναι ένας άγνωστος και πιθανότατα σκληρός κόσμος για μένα η πολιτική. Αλλά, μήπως ο πρωταθλητισμός δεν είναι; Ή η καθημερινότητά μου με το πρόβλημα της υγείας μου; Ούτε το ένα ούτε το άλλο με αποθάρρυναν. Δεν βρίσκω τον λόγο να αποθαρρυνθώ τώρα.
 
 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα