Έγκλημα και τιμωρία

Η διαφθορά δεν είναι κυπριακό μόνο φαινόμενο καθώς υπολογίζεται ότι κοστίζει στην οικονομία της Ε.Ε. μέχρι €990 δισ. ετησίως, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρίως από φοροδιαφυγή, δημόσιες συμβάσεις και απώλεια ξένων επενδύσεων. Αν υπολογίσουμε ότι το ανάλογο ποσό το 2014 ανήρχετο σε €120 δισ., τότε εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε πως η διαφθορά αποτελεί ένα παγκόσμιο καρκίνωμα το οποίο διογκώνεται με πολύ ανησυχητικούς ρυθμούς. Πρόσφατη μελέτη επίσης καταδεικνύει ότι η Κύπρος κατατάσσεται στην 32η θέση στη διαφθορά στον δημόσιο τομέα σε 168 χώρες και 18η ανάμεσα στις ευρωπαϊκές, κάτι το οποίο μόνο ντροπή μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε. Ξένοι επενδυτές μελετούν αυτούς τους δείκτες κι αποφεύγουν τις επενδύσεις σε χώρες με υψηλό δείκτη διαφθοράς. Αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε πτώση μιας θέσης ισοδυναμεί σε μείωση επενδύσεων κατά 5% του ΑΕΠ, τότε εύκολα κάποιος μπορεί να αντιληφθεί και το οικονομικό κόστος προς το κράτος. Επίσης, είναι ξεκάθαρο πως το κόστος της διαφθοράς επηρεάζει αρνητικά τα δημόσια έσοδα του κράτους, την απασχόληση, τα επίπεδα ανάπτυξης και τον ανταγωνισμό.  

Είναι γεγονός πως έχουμε ψηφίσει ρυθμίσεις όσον αφορά στο πολύκροτο ζήτημα του Πόθεν Έσχες, και ορθά έχουμε επεκταθεί σε όλους τους αξιωματούχους που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Έχουν επίσης ψηφιστεί αυστηροί έλεγχοι στα οικονομικά και χρηματοδοτήσεις των κομμάτων. Ακολουθεί δήμευση περιουσιών όσων βάσει δικαστικών αποφάσεων έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα και συμβάσεις και αυστηρότερες ποινές σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, που έχει αποδειχθεί δικαστικώς ότι έχουν παρανομήσει και εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς. Αν τα κόμματα, αναγνωρίζοντας λάθη του παρελθόντος, με ειλικρίνεια έχουν την πρόθεση ενίσχυσης και εμβάθυνσης της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από να διασφαλίσουν την αποκομματικοποίηση του δημόσιου τομέα που για δεκαετίες «φορτώσαμε» και να θεσπιστεί ασυμβίβαστο κατοχής κομματικού και κρατικού αξιώματος. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως με την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας παρατηρείται μια αποφασιστικότητα για να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη κρούσματα διαφθοράς. Και δεν αποτελεί άποψή μου αλλά αδιαμφισβήτητο γεγονός. Να ξεκαθαρίσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι θεωρώ πως ο οποιοσδήποτε άνθρωπος είναι αθώος μέχρι απόδειξης του αντιθέτου από τις διωκτικές και δικαστικές αρχές. Για πρώτη φορά μαρτυρήσαμε πρώην ή νυν υπουργούς, δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, αρχηγούς κομμάτων, προέδρους και μέλη μεγάλων ημικρατικών οργανισμών και ιστορικά στελέχη κομμάτων, να οδηγούνται στη δικαιοσύνη και στη φυλακή. Και όλα αυτά στην Κύπρο της διαχρονικής συγκάλυψης πολιτικών προσώπων.

Η προσπάθεια θα συνεχιστεί, μέχρι τέλους. Με τη συνεργασία όλων. Η πάταξη της διαφθοράς αποτελεί εθνική υπόθεση.

Βουλευτής ΔΗΣΥ Λεμεσού
 

Δειτε Επισης

Αστυνομία και Δημόσια τάξη: «Η εξουσία χωρίς στρατηγική είναι σαν ένα πλοίο χωρίς πυξίδα»
Πληρώνω όσο (για να) πετώ
Η περίπτωση του σώματος των αδιάφθορων
Όσα πέτυχε το ΥΠΑΝ το 2024 και οι στόχοι για το 2025-«Είναι πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν»
«Κάμερες αυτοκινήτου (Dash Cams)»: Πώς η νέα τεχνολογία μεταμορφώνει την τεκμηρίωση τροχαίων και το ασφαλιστικό τοπίο
2025: Ευρώπη σε θέση οδηγού και όχι ουραγού
Τα νομοθετημένα καθήκοντα των ΣΕΑ και η διαταγή άσκησης άλλων καθηκόντων από την Αστυνομία
Όταν οι «αρμόδιες πηγές» της Αστυνομίας είναι αδιάβαστες
Η ώρα της εφαρμογής: Μετά την ψήφιση του νόμου, η ευθύνη όλων μας μεγαλώνει
Συζήτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ: Σαφής ο δυτικός προσανατολισμός μας