«Η πολιτική δεν είναι σταριλίκι»

Διεκδικεί μια θέση στην κυπριακή Βουλή, στοχοπροσηλωμένη «στην εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου δημόσιου συμφέροντος, στην ανάπτυξη και καλλιέργεια της έννοιας του ενεργού πολίτη μέσα σε μια ζωντανή και δυναμική κοινωνία των πολιτών, στη στήριξη των ατομικών δικαιωμάτων κάθε πολίτη και δη των μειονεκτούντων ομάδων του πληθυσμού, στην απομάκρυνση της κοινωνίας από τον λαϊκισμό και τα εύηχα συνθήματα και στην προσέγγισή της με τον ορθολογισμό και την ώριμη σκέψη». Καθώς και «στη στήριξη της ανοικτής οικονομίας, όπου το κράτος θα άσκει αυστηρό εποπτικό έλεγχο και δεν θα είναι κράτος-επιχειρηματίας», μένοντας «πιστή στις παρακαταθήκες του πατριωτικού ρεαλισμού του πατριάρχη της παράταξης Γλαύκου Κληρίδη». Αυτές είναι οι κύριες προεκλογικές δεσμεύσεις της Ξένιας Κωνσταντίνου, η οποία είναι υποψήφια βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού στη Λευκωσία και πρόεδρος της Γυναικείας Οργάνωσης του κόμματος (ΓΟΔΗΣΥ).

Κληθείσα να τοποθετηθεί για τα φαινόμενα εθνικισμού, ρατσισμού, σεξισμού και συγκεντρωτισμού στο κόμμα της, η Ξένια Κωνσταντίνου επεσήμανε αρχικά ότι «αυτά τα φαινόμενα δεν είναι πρόβλημα του ΔΗΣΥ αλλά της κυπριακής κοινωνίας». Ως κόμμα, συνέχισε, εργαζόμαστε ώστε αυτό να αλλάξει. «Και ναι, οφείλουμε να εργαστούμε πρώτα από μέσα προς τα έξω. Ο ΔΗΣΥ όμως έχει επίσημες και σοβαρές θέσεις για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον τόπο. Για το Κυπριακό, για την οικονομία, για την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, και υποστηρίζει την κυβέρνηση στις προσπάθειές της για προώθηση λύσεων στα θέματα αυτά, χωρίς λαϊκισμό και με υπευθυνότητα», συμπλήρωσε.
 
Δεν θα έπρεπε η κατάκτηση πολιτειακών και πολιτικών θέσεων να γίνεται με την αξία της καθεμιάς και όχι λόγω φύλου, με ποσόστωση;
Το θέμα της ποσόστωσης είναι μια πολιτική θετικής διάκρισης. Η φιλοσοφία των θετικών διακρίσεων, εδράζεται στη θεμελιώδη αρχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει τεκμηριωμένα αποφέρει θετικά αποτελέσματα, εκεί όπου εφαρμόστηκε. Το κοινωνικό φύλο, μια σημαντική παράμετρος του πώς αντιλαμβανόμαστε την κοινωνική πραγματικότητα, δεν είναι νοηματικά κενό ή ουδέτερο. Είναι επενδυμένο με στερεότυπα, προκαταλήψεις, αντιλήψεις οι οποίες έχουν οικοδομηθεί εδώ και αιώνες. Για τούτο ακριβώς τον λόγο, ο χώρος της δημόσιας ζωής και ειδικότερα ο χώρος της πολιτικής, είναι αν όχι εχθρικός προς τη γυναίκα, σίγουρα όχι ουδέτερος. Η ποσόστωση, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται για την κατάκτηση πολιτικών θέσεων, αλλά θα πρέπει να εφαρμόζεται για την ενθάρρυνση της διεκδίκησης.
 
Πώς απαντάτε στο σχόλιο ότι κάνετε πολιτική καριέρα με κύριο προσόν ότι είστε γυναίκα;
Φανταστείτε δηλαδή τι σπάνιο είδος είμαστε στον χώρο της πολιτικής για να θεωρείται από μόνο του προσόν! Πολιτική καριέρα κάνεις όταν δοκιμάζεσαι διαχρονικά και δείχνεις συνέπεια. Εγώ θυμάμαι την πρώτη φορά που μίλησα σε συνέδριο της ΝΕΔΗΣΥ ως εκπρόσωπος της Πρωτοπορίας, πριν από 18 χρόνια, που στην ομιλία μου έκανα ειδική αναφορά στη γονική άδεια και στις ποσοστώσεις. Γνοιάζομαι πραγματικά για την ισότητα. Γιατί πιστεύω ότι σε έναν κόσμο ισότιμο, δημοκρατικό και πλουραλιστικό, θα ζούμε όλοι μας καλύτερα. Γι’ αυτό έδωσα και τη μάχη για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων με συνέπεια από την αρχή. Γι’ αυτό ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα για τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Γι’ αυτό για χρόνια ολόκληρα έδινα τις μάχες μου, και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τα δικαιώματα των νέων. Για τη διεύρυνση της συμμετοχής τους. Οπότε το ότι είμαι γυναίκα, αποτελεί σίγουρα μια σημαντική διάσταση της προσωπικότητάς μου και, κατ’ επέκταση, της πολιτικής μου συμπεριφοράς και δράσης. Δεν είναι όμως η μοναδική. Στα πλαίσια της πολιτικής μου σταδιοδρομίας, έχω έγνοια να αρθρώνω διαχρονικά και συστηματικά διαυγή και συγκροτημένο πολιτικό λόγο. Έχω συστηματική αρθρογραφία και συνεχή παρουσία στον δημόσιο χώρο για πολλά χρόνια, όπου καταθέτω τις θέσεις και τις απόψεις μου. Αυτές αποτελούν το σημαντικότερο εργαλείο που διαθέτω στην ενασχόλησή μου με την πολιτική και σε αυτές, και μόνο αυτές, οικοδομώ την πολιτική μου καριέρα.
 
Είστε πρόεδρος της ΓΟΔΗΣΥ. Δεν έχουν κάνει τον κύκλο τους οι γυναικείες οργανώσεις, έτσι όπως τις ξέρουμε σήμερα; Τι προσθέτουν;
Αντίθετα, εγώ με όλα αυτά που βλέπω κι ακούω καθημερινά, πιστεύω ότι και ο σεξισμός είναι διάχυτος και η συμμετοχή πολλές φορές τίθεται υπό την ανδρική αίρεση, ενώ και αρκετά ζητήματα που είναι θέματα δικαιωμάτων όπως π.χ. οι αμβλώσεις, συζητιούνται δημόσια πάνω σε μία εντελώς ανορθόδοξη βάση. Οι γυναικείες οργανώσεις είναι πιο αναγκαίες από ποτέ. Τώρα που η ανισότητα δεν είναι στα χαρτιά αλλά στα μυαλά. Τώρα είναι που χρειάζεται παρέμβαση. Τώρα είναι που χρειάζονται θετικές δράσεις, πολιτικές συμφιλίωσης και αλλαγή των στερεοτύπων σε σχέση με τους παραδοσιακούς ρόλους. Εξάλλου, αν ο κύκλος μας είχε κλείσει δεν θα «ενοχλούσαμε» τόσο πολύ. Βεβαίως, αυτό το οποίο σίγουρα έχει κλείσει, για εμάς τουλάχιστον, είναι η πεποίθηση ότι μια γυναικεία οργάνωση ασχολείται με τσάγια και τόμπολα. Η ΓΟΔΗΣΥ έχει πολιτικό λόγο και παρεμβαίνει πολιτικά, και εντός και εκτός κόμματος και μέσα στην ίδια την κοινωνία, και αυτό σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε, με την ευχή τα πράγματα να εκσυγχρονιστούν αρκετά γρήγορα, που να καθιστούν την παρουσία μας εντελώς αχρείαστη.
 

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου»
 Σε σχέση με το Κυπριακό, η Ξένια Κωνσταντίνου περιμένει θετικές εξελίξεις το 2016, εφόσον, όμως, η Τουρκία κρατήσει βοηθητική στάση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. «Βρισκόμαστε ενώπιον μιας διαπραγμάτευσης, στα πλαίσια της οποίας, σύμφωνα με όλους τους βασικούς συντελεστές της, τους δύο ηγέτες και τον ειδικό αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος με την επίτευξη συναντιλήψεων σε αριθμό θεμάτων. Είναι, επίσης, γνωστό ότι απομένει να τύχουν διαπραγμάτευσης θέματα όπως είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, το εδαφικό, το περιουσιακό και άλλα για τα οποία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον ιδιαίτερα από δικής μας πλευράς. Επιπλέον, και οι δύο ηγέτες, δημόσια διακηρύττουν, τη δέσμευσή τους στην επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων ενώ και οι δύο έχουν αποδεχτεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό εντός του 2016. Πιστεύω ότι ναι, είναι δυνατόν να έχουμε εξελίξεις στο Κυπριακό. Αυτό φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία, θα δείξει την απαραίτητη θετική διάθεση», σημειώνει η υποψήφια βουλευτής του ΔΗΣΥ.
 
Με αυτή την Τουρκία, την Τουρκία του Ερντογάν, πιστεύετε ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία για το Κυπριακό, τους επόμενους μήνες;
Οποιαδήποτε μορφή διευθέτησης του Κυπριακού προϋποθέτει τη συναίνεση και συμφωνία της Τουρκίας. Της Τουρκίας που γνωρίζουμε και όχι μιας ιδεατής «άλλης» Τουρκίας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου, που να μας επιτρέπει να αναζητήσουμε επίλυση του Κυπριακού όταν και αν η Τουρκία αλλάξει ή όταν ο Ερντογάν εγκαταλείψει την εξουσία. Αντίθετα καλούμαστε να αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε., τις σχέσεις μας με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις πολιτικές συγκυρίες και τη δυναμική πολυμερών περιφερειακών συμμαχιών, με προοπτική την οικονομική εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της ανατολικής Μεσογείου, ώστε, να δημιουργήσουμε το πλαίσιο εκείνο που θα δώσει κίνητρο στην Τουρκία να επιθυμεί επίλυση του κυπριακού.
 
 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα