Απέτυχε το πείραμα «διαπραγματευτές»

Το φιλόδοξο πείραμα διαπραγματευτές/συνομιλητές στο Κυπριακό», που επέλεξαν να δοκιμάσουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο φαίνεται να φθάνει στο τέλος του. Οι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί μάλλον διανύουν τις τελευταίες τους εβδομάδες ως συνομιλητές, και ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και τις ομάδες τους υπάρχει προβληματισμός, για το κατά πόσο θα πρέπει να οριστούν νέοι διαπραγματευτές ή να πάρουν τις συνομιλίες στα χέρια τους οι Αναστασιάδης και Ακιντζί. Εάν δεν διακοπούν/καταρρεύσουν το καλοκαίρι…
 
ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ, ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΗΜΕΙΑΣ
 
Σημειώνεται, πάντως, ότι οι συναντήσεις των δύο συνομιλητών πραγματοποιούνται πλέον δυο φορές τον μήνα και οι συζητήσεις διεξάγονται για θέματα χαμηλής πολιτικής (χαλλούμι, Ρομά που διαμένουν στη Λεμεσό κλπ.). Υπενθυμίζεται ότι ο διορισμός των διαπραγματευτών έγινε, βασικά, για να μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να συνομιλεί απευθείας με την Άγκυρα μέσω των χιαστί συναντήσεων, αλλά μόνον μια φορά κατέστη αυτό δυνατό (ο τότε Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, διαφωνούσε και δεν ήθελε τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή να συναντάται με το ελληνικό ΥΠΕΞ). Πηγές και από τις δυο πλευρές ανέφεραν στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ ότι ο μεν κ. Μαυρογιάννης επικεντρώνεται στις λεπτομέρειες και στην αρνητική ανάγνωση των όσων συζητούνται στις συνομιλίες (κάτι που εκνευρίζει συχνά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη), ο δε κ. Ναμί δεν έχει χημεία με τον κ. Ακιντζί και πολύ συχνά δεν μπορεί να κρύψει τις κάθετες διαφωνίες του σε ουσιώδη θέματα του Κυπριακού.
 
ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ
 
Ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι υποψήφιος για την προεδρία της 71ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και έχει πολλές πιθανότητες να εκλεγεί, αφού απέναντί του έχει τον μόνιμο αντιπρόσωπο των Νησιών Φίτζι στον ΟΗΕ, Πίτερ Τόμσον. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 13 Ιουνίου, γι’ αυτό και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου ο κ. Μαυρογιάννης δεν θα μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του ως διαπραγματευτής. Στην περίπτωση που εκλεγεί, θα αναλάβει τον Σεπτέμβριο. Από την άλλη, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί, αυτό το διάστημα έχει το μυαλό του στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην κοινότητά του και την «κυβερνητική» κρίση. Σύμφωνα με τουρκοκυπριακές πηγές, ο κ. Ναμί θέλει να κατέβει από το τρένο των διαπραγματεύσεων για να δώσει τη μάχη των εκλογών. Τουρκοκύπριοι πολιτικοί αναλυτές αναμένουν εκλογές στα κατεχόμενα τους επόμενους μήνες, ακόμα και Ιούνιο – Ιούλιο. Ο κ. Ναμί (της κεντροαριστεράς) εμφανίζεται πανέτοιμος να αναμετρηθεί με το φρέσκο πρόσωπο της δεξιάς, Κουντρέτ Οζερσάι, πρώην διαπραγματευτής, ο οποίος στις τουρκοκυπριακές εκλογές με αντίπαλους τους Ακιντζί και Έρογλου, έλαβε 21,23%. Η δυναμική του Οζερσάι αποτυπώθηκε και σε έρευνα της εταιρεία Gezici (δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη), η οποία δείχνει ότι εάν γίνονταν σήμερα εκλογές, το «Κόμμα του Λαού» του Κουντρέτ Οζερσάι (το ίδρυσε τον περασμένο Γενάρη) θα λάμβανε 33,1% (37,6% με την αναγωγή), ποσοστό που θα του έδινε τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης «κυβέρνησης».
 
ΑΡΓΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ
 
Το θέμα των συνομιλητών, λοιπόν, αναμένεται να ξεκαθαρίσει πολύ σύντομα. Ή θα πρέπει να αντικατασταθούν οι υφιστάμενοι (εάν τελικά ο κ. Ναμί θελήσει να αποχωρήσει) ή θα καταργηθούν. Βέβαια, υπάρχει και η άποψη που λέει ότι ενδεχομένως ο χρόνος να δώσει τελικά τη λύση. Αφού περάσουν οι βουλευτικές εκλογές (22 Μαΐου), αναμένεται μια εντατική προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας επίλυσης του Κυπριακού – πιέζει πολύ η Άγκυρα για άνοιγμα ενταξιακών της κεφαλαίων, ενώ διπλωματικές πηγές επιμένουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό, ανέλαβε δεσμεύσεις που αφορούν στο άνοιγμα τουρκικών κεφαλαίων. Εάν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού δεν καρποφορήσουν τους επόμενους μήνες, αναπόφευκτα η διαδικασία θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο και θα καταρρεύσει. Σημειώνεται, τέλος, ότι οι σε σχέση με τις συνομιλίες μελέτες για την οικονομία, καθυστερούν, και είναι αμφίβολο το κατά πόσον θα ολοκληρωθούν σύντομα. Οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν στοιχεία να δώσουν, δεν υπάρχουν στοιχεία, και ο προβληματισμός αφορά στο εάν είναι ορθό να υπάρξουν γενικόλογες εκθέσεις ή να καθυστερήσουν οι μελέτες ώστε να ολοκληρωθεί σωστά η εργασία.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα