Φωτίου: Το 2017 μπορεί να μην υπάρχουν λείψανα Ε/Κ προς ταυτοποίηση

  Στον κίνδυνο το 2017 να μην υπάρχουν λείψανα Ελληνοκυπρίων στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ προς ταυτοποίηση, λόγω της στάσης της Τουρκίας στο ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων, αναφέρθηκε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, σε ομιλία του στην κηδεία του πεσόντα, κατά την τουρκική εισβολή του 1974, Θέμη Δημητριάδη, τα λείψανα του οποίου ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

Ο κ. Φωτίου έκανε λόγο για τραγική κατάσταση που επικρατεί σήμερα, σημειώνοντας πως υπάρχει "δραματική μείωση στον αριθμό λειψάνων Ελληνοκυπρίων που εντοπίζονται στις κατεχόμενες περιοχές, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΔΕΑ. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, το 2017 δεν θα υπάρχουν λείψανα Ελληνοκυπρίων στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ", πρόσθεσε. Υπογράμμισε πως "η κατοχική δύναμη έχει ηθική, πολιτική και νομική ευθύνη και υποχρέωση να συνεργαστεί επιτέλους με ειλικρινή διάθεση και ανθρωπισμό, ώστε να δοθούν στις οικογένειες των αγνοουμένων οι πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις που δικαιούνται για την τύχη των δικών τους". 

Ο κ. Φωτίου επεσήμανε πως "ο κίνδυνος για τερματισμό των προσπαθειών για επίλυση του προβλήματος είναι δυστυχώς ορατός, με αποτέλεσμα οι πλείστες των οικογενειών των Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων, να μην πληροφορηθούν ποτέ για την τύχη των δικών τους". Ανέφερε ότι από τους 1508 καταγεγραμμένους Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες αγνοούμενους, εξακολουθούν να αγνοούνται οι 1019 και αυτό μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας του προγράμματος της ΔΕΑ. 

Σημειώνοντας πως ο κατάλογος των ευθυνών και των υποχρεώσεων της κατοχικής δύναμης "είναι βαρύς και ασήκωτος", ο κ. Φωτίου είπε πως "δυστυχώς, από το 1974 μέχρι και σήμερα, η Τουρκία εξακολουθεί να μην συνεργάζεται και να προβάλλει συνεχώς προσκόμματα και τακτικισμούς σε όποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται για επίτευξη προόδου".

Επεσήμανε πως "είναι η κατοχική δύναμη που αρνείται, με περιφρόνηση, να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους Ελληνοκύπριους αγνοούμενους, όπως και τις πρόνοιες ψηφισμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών".

"Είναι η Τουρκία και ο κατοχικός στρατός της που έχουν προβεί στην απάνθρωπη και εγκληματική ενέργεια της καταστροφής μαζικών χώρων ταφής Ελληνοκυπρίων και της μετακίνησης των οστών τους σε άγνωστους χώρους. Είναι η Τουρκία που αρνείται να καταθέσει τις πληροφορίες που υπάρχουν στα στρατιωτικά της αρχεία για την τύχη των Ελληνοκυπρίων και Eλλαδιτών αγνοουμένων αδελφών μας. Είναι η Τουρκία που αρνείται να υποδείξει τους μαζικούς χώρους ταφής, όπου τάφηκαν αγνοούμενοι μας μετά από τις περισυλλογές από τα πεδία των μαχών που προέβη ο τουρκικός στρατός, μετά τη λήξη των εχθροπραξιών", πρόσθεσε.

Σημείωσε παράλληλα πως "η παράδοση μερικών οστών στις οικογένειες των αγνοουμένων δεν αποτελεί για μας πλήρη διευκρίνιση της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων", προσθέτοντας πως "χωρίς τις πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού και την υπόδειξη μαζικών τάφων από τους Τούρκους, το πρόγραμμα της ΔΕΑ φαίνεται να έχει ημερομηνία λήξης με τραγικές συνέπειες για την πλειοψηφία των οικογενειών".

"Η επιλογή της Τουρκίας είναι μία: Ή θα συμπεριφερθεί επιτέλους ως μέλος της πολιτισμένης κοινωνίας των εθνών, ή θα συνεχίσει την απάνθρωπη περιφρόνησή της σε πανανθρώπινες αρχές και αξίες", τόνισε ο κ. Φωτίου, για να προσθέσει πως "δυστυχώς, η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της χώρας αυτής στο ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων δεν μας πείθει ότι έχει επιλέξει να είναι μέρος της πολιτισμένης ανθρωπότητας".
 
Ο Προεδρικός Επίτροπος διαβεβαίωσε πως "η Κυπριακή Κυβέρνηση, πάρα τις δυσκολίες, τα προσκόμματα και την άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί στην επίλυση του προβλήματος, συνεχίζει και θα συνεχίσει τις προσπάθειες της, εντός και εκτός Κύπρου, ώστε να διευκρινιστεί πλήρως και η τύχη του τελευταίου αγνοουμένου μας. Αυτό αποτελεί, όχι μόνο υποχρέωση, αλλά και καθήκον σε όλους αυτούς που χάθηκαν αγωνιζόμενοι σε ένα άνισο και προδομένο αγώνα για την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας", ανέφερε. 
 
Από πλευράς μας, πρόσθεσε, "θα συνεχίσουμε τον δύσκολο, μα συνάμα ιερό αγώνα, ευελπιστώντας ότι έστω και μετά από μισό αιώνα θα τερματιστεί η αναλγησία που επιδεικνύει η κατοχική δύναμη και σε αυτό το ανθρωπιστικό πρόβλημα".    
 
Ο Θέμης Δημητριάδης είχε πέσει σε ηλικία 18 ετών, κατά την επική και άνιση μάχη της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού (ΜΠΠ) εναντίον των Τούρκων εισβολέων, στην περιοχή του χωριού Συγχαρί.  Μέρος των λειψάνων του  βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στην περιοχή Συγχαρί- Μπέλα Πάις, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοουμένους.
 
Ο κ. Φωτίου είπε πως στη μνήμη του Θέμη Δημητριάδη και των άλλων νεκρών συμπολεμιστών του, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ. "Αγωνίστηκαν και έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε εμείς και να διεκδικούμε τα δίκαια και τα δικαιώματα του λαού μας, σε μια προσπάθεια να δικαιώσουμε και τη δική τους θυσία", ανέφερε.
 
Αποχαιρετώντας σήμερα, σημείωσε, τον Θέμη Δημητριάδη, "ευχόμαστε να διακριβωθεί το συντομότερο η τύχη όλων των αγνοουμένων μας. Και, βέβαια, να επέλθει επιτέλους μια λύση που να επανενώνει τη χώρα μας και να τη μετατρέπει σε τόπο ειρήνης, ελευθερίας, δημοκρατίας και ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους της".

"Μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, και θα διασφαλίζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών, όπως και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να δικαιωθεί και η θυσία του Θέμη Δημητριάδη και όλων των άλλων ηρώων και μαρτύρων μας", κατέληξε.


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο ΓΓ ΟΗΕ καλωσόρισε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα-Τόνισε τη σημασία της πλήρους εφαρμογής
Την Κυριακή τίθεται σε εφαρμογή η εκεχειρία-Διαπραγματεύσεις για την ανθρωπιστική βοήθεια
Χαμάς: «Μεγάλο κέρδος» η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι Ισραήλ και Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία
Η ΕΕ χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας-Απομένουν κάποια ζητήματα, σύμφωνα με το Ισραήλ
Ο άνθρωπος του Τραμπ, που άσκησε πίεση στον Νετανιάχου, και θεωρείται «κλειδί» για τη συμφωνία
Συναντήθηκε ξανά με τον Σύρο ομόλογό του ο Φιντάν-«Συρία και Τουρκία γράφουν μια νέα ιστορία»
Η πρωθυπουργός της Δανίας είπε στον Τραμπ ότι επαφίεται στη Γροιλανδία να αποφασίσει για την ανεξαρτησία της
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν στο άκουσμα της εκεχειρίας
Η υποψήφια υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύεται ότι δεν θα στοχοθετήσει τους πολιτικούς αντιπάλους του Τραμπ