Η αριστερή αποχή και οι διαρροές προς Λιλλήκα ο εφιάλτης του ΑΚΕΛ

Με τις στροφές στο κόκκινο δουλεύει τις τελευταίες εβδομάδες ο κομματικός μηχανισμός του ΑΚΕΛ, οργώνοντας ολόκληρη την Κύπρο από πόρτα σε πόρτα και από σύντροφο σε σύντροφο. Η συνταγή παλιά αλλά δοκιμασμένη: Ξέρουμε τους δυσαρεστημένους και επικοινωνούμε μαζί τους μέχρι να αλλάξουν γνώμη. Με τον πρώτο μεγάλο αντίπαλο του ΑΚΕΛ στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές να είναι η «αριστερή αποχή», μέλη δηλαδή του κόμματος που παραμένουν δυσαρεστημένα από τη διακυβέρνηση Χριστόφια, στην Εζεκία Παπαϊωάννου έχουν ήδη προχωρήσει και σε καταρτισμό «στόχων», τους οποίους επισκέπτονται όχι μία, αλλά δύο και τρεις φορές εάν χρειαστεί, μέχρι να τους μεταπείσουν.
 
Να τους φέρουμε πίσω έστω και υπό διαμαρτυρία
Σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουν στο κόμμα, η τακτική πιάνει τόπο, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν για να πετύχουν το ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από την προσέγγιση στον μέγιστο δυνατό βαθμό του 30%. Ποσοστό που θα επιτρέψει στο ΑΚΕΛ να περιορίσει, όπως εκτιμούν, τις απώλειες εδρών στη μία. Οι πληροφορίες που έρχονται από το κόμμα, αναφέρουν πως στη βαθιά χαρτογράφηση των δυσαρεστημένων του ΑΚΕΛ προκύπτουν δύο κατηγορίες: Οι πιο παραδοσιακοί αριστεροί που περίμεναν πολύ περισσότερα από τη διακυβέρνηση Χριστόφια σε εργασιακά και οικονομικά θέματα και οι παραδοσιακοί δυσαρεστημένοι από τις εκάστοτε κυβερνήσεις που κρίνουν με πιο προσωπικά και ρουσφετολογικά κριτήρια. Και για τις δύο περιπτώσεις, η μέχρι τώρα εκστρατεία που γίνεται στο κόμμα, σε προσωπικό επίπεδο, φαίνεται να δείχνει πως εύκολα ή δύσκολα θα μεταπειστούν.
 
Διαρροές προς Λιλλήκα
Παράλληλα, γίνεται και εκστρατεία να μειωθούν οι διαρροές προς τα άλλα κόμματα. Στις μέχρι τώρα έρευνες αλλά και πληροφορίες που έτσι κι αλλιώς ξέρει να συλλέγει πολύ καλά ο μηχανισμός του ΑΚΕΛ για τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων του κόμματος, εντοπίζουν και ένα στοιχείο εκ πρώτης όψεως οξύμωρο αλλά υπαρκτό. Διαρροές προς τη Συμμαχία Πολιτών του Γιώργου Λιλλήκα. Αν και με μια επιφανειακή πολιτική ανάλυση κάποιος μπορεί να εκφράσει έκπληξη για το γεγονός, καθώς σε επίπεδο Κυπριακού τουλάχιστον οι θέσεις Λιλλήκα απέχουν παρασάγγας από αυτές της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, όσοι γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις αιτιολογούν αυτή τη διαρροή στην απουσία πλέον από το κόμμα ατόμων που συγκρατούσαν την πιο σκληρή γραμμή στο Κυπριακό εντός του ΑΚΕΛ, όπως ο Νίκος Κατσουρίδης. Προβληματισμό προκαλεί και η απουσία, λόγω της συμπλήρωσης των θητειών ή για προσωπικούς λόγους, των βαρέων ονομάτων που έβγαιναν μπροστά και σε πολλές περιπτώσεις έβγαζαν τα κάστανα από τη φωτιά. Ονόματα όπως των Σταύρου Ευαγόρου, Γιάννου Λαμάρη και Πάμπου Παπαγεωργίου.
 
Συντροφικά μαχαιρώματα στις επαρχίες
Παράλληλα με τη γενική εκστρατεία του κόμματος για το «μάζεμα» των δυσαρεστημένων, στο ΑΚΕΛ βρίσκεται σε εξέλιξη και η μάχη των εκλογικών περιφερειών, όπου, όσο κι αν πρέπει –με βάση τις οδηγίες προς τους υποψηφίους– να δεσπόζει η συντροφική συμπεριφορά, δεν λείπουν οι προσπάθειες προσωπικής προβολής και προώθησης, αλλά και οι πισώπλατες –με το γάντι πάντα– μαχαιριές. Ενέργειες που, σύμφωνα με πληροφορίες μας, οδήγησαν την ηγεσία στο… τράβηγμα του αυτιού κάποιων υποψηφίων.
 
Λευκωσία: Σφαγή για μία έδρα
Μάχη για μία έδρα αναμένεται να γίνει για την εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, στην περίπτωση που το ΑΚΕΛ διατηρήσει και τις έξι έδρες, παρά το γεγονός ότι εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένα τα πιο δυνατά ονόματα του κόμματος.  Από αυτές η μία είναι καπαρωμένη χωρίς σταυρό προτίμησης από τον γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής, Άντρο Κυπριανού, ενώ οι μέχρι τώρα ενδείξεις καταδεικνύουν πως εύκολα ή δύσκολα οι έδρες 2 μέχρι 5 θα καταληφθούν από τους Στέφανο Στεφάνου, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Γιώργο Λουκαΐδη και Άριστο Δαμιανού. Σκληρή και αμφίρροπη μάχη θα γίνει ωστόσο για την έκτη έδρα, την οποία διεκδικούν με ίσους όρους η νυν βουλευτής Στέλλα Μισιαούλη, ο γενικός γραμματέας της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Χρίστος Χριστοφίδης. Από τα δυνατά αουτσάιντερ της επαρχίας, ο πρώην διευθυντής του ΚΟΤ, Μάριος Χαννίδης, ο οποίος από τη μια κάνει σκληρή δουλειά και από την άλλη ως Νέες Δυνάμεις δικαιούται να κάνει και προσωπική εκστρατεία. Σε σχέση πάντως με τις μέχρι τώρα γκρίνιες για την επαρχία, ακούστηκαν τα εξής:
-     Δέχεται πλήγματα η Χαραλαμπίδου με το επιχείρημα ότι «έτσι κι αλλιώς βγαίνει, ψηφίστε και κανέναν άλλο».
-     Ο Πανίκος Χάμπας χρησιμοποιεί τις αγροτικές του διασυνδέσεις για προσωπική προβολή.
-     Κινήσεις προσωπικής προβολής κατέγραψε η ηγεσία και για τον Χρίστο Χριστοφίδη.
 
Αμμόχωστος: Η μάχη του παλιού με το νέο
Σε σκληρή μάχη ανάμεσα στους νυν βουλευτές και τους νέους θα εξελιχθούν οι εκλογές στην Αμμόχωστο. Μόνη σίγουρη θεωρείται η Σκεύη Κουκουμά, καθώς ακόμη και ο Τουμάζος Τσιελεπής, που δεν τυγχάνει αμφισβήτησης από κανένα, είναι πιο επικεντρωμένος σε κεντρικά κομματικά θέματα παρά στη δική του υποψηφιότητα. Από εκεί και πέρα, μάχη για να διατηρήσει την έδρα του θα δώσει ο νυν βουλευτής Γιαννάκης Γαβριήλ, κόντρα στο νέο αίμα, με βαρύ όμως όνομα, αυτό του Ανδρέα Καζαμία, ο οποίος φαίνεται να κερδίζει τη νεολαία.
 
Λάρνακα: Ξέρουν τον ένα, ψάχνουν τον δεύτερο
Μάχη για τη δεύτερη έδρα θα δοθεί στη Λάρνακα, καθώς η πρωτιά φαίνεται να είναι αδιαμφισβήτητη για τον Γιώργο Γεωργίου. Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιποι πέντε θα διεκδικήσουν, με τις δικές τους πιθανότητες ο καθένας, τη δεύτερη έδρα της επαρχίας.
 
Πάφος: Για την τιμή των όπλων και την… εμπειρία
Για την τιμή των όπλων, όπως όλα δείχνουν, κατέρχονται οι ανθυποψήφιοι του Ανδρέα Φακοντή στην Πάφο. Πέραν τούτου, αποκτούν και εμπειρίες για τις εκλογές του 2021, οπότε και ο κ. Φακοντής θα συμπληρώσει τις τρεις θητείες του.
 
Κερύνεια: Ελένη αλλά δύσκολα…
Όσον αφορά την εκλογική περιφέρεια Κερύνειας, μπορεί να ξεχωρίζει το όνομα της Ελένης Μαύρου, η εκλογή της όμως δεν θα είναι απογευματινός περίπατος. Με δυσκολία μεν, αλλά θα εκλεγεί, εκτιμούν στο κόμμα, ενώ για την έκπληξη, ο μόνος που φαντάζει στο παρόν στάδιο ικανός να την κάνει, είναι ο πρώην βουλευτής Κλαύδιος Μαυροχάννας.
 
 
Μαζεύουν τους δικούς τους και παίζουν με συνδυασμούς
 
Ο καθένας για τον εαυτό του και όποιος επιβιώσει στη Λεμεσό
 
Η μάχη των μαχών, με τα πλέον αμφίρροπα αποτελέσματα, αναμένεται να γίνει στη Λεμεσό, όπου το κόμμα αναμένεται, εάν κινηθεί κοντά στο 30%, να χάσει μία έδρα. Έτσι κι αλλιώς, η επιπρόσθετη έδρα που έχει αυτή τη στιγμή το ΑΚΕΛ στη Λεμεσό ήταν εκείνη που ήρθε από… σπόντα καταμέτρησης την τελευταία στιγμή και ενώ «έπαιζε» ανάμεσα σε διάφορα κόμματα στις προηγούμενες βουλευτικές. Η αναμενόμενη μείωση των εδρών της Λεμεσού σε τέσσερις, από τη μια, και οι μικρές διαφορές ανάμεσα στους βασικούς υποψηφίους, από την άλλη, δημιουργούν ένα άκρως εκρηκτικό κλίμα, από το οποίο δεν λείπουν τα βαθιά μαχαιρώματα και οι πισώπλατες μαχαιριές ανάμεσα στους συντρόφους.
 
Ο μόνος που μπορεί να θεωρηθεί ως φαβορί για επανεκλογή είναι ο Άντρος Καυκαλιάς, ο οποίος είναι γνωστό πως τυγχάνει στήριξης από ολόκληρες περιοχές της περιφέρειας Λεμεσού. Όσον αφορά τις υπόλοιπες τρεις έδρες, τις διεκδικούν με περίπου ίσες πιθανότητες οι τρεις νυν βουλευτές Αδάμος Αδάμου, Χρίστος Μέσης και Κώστας Κώστα. Εξίσου καλές πιθανότητες εκλογής έχει και ο επαρχιακός γραμματέας, Γιώργος Γεωργίου, ενώ σφήνα θα επιχειρήσει να μπει και ο διευθυντής του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού, Νέαρχος Ιωάννου  ο οποίος ποντάρει στο γεγονός πως, με τη μη επαναδιεκδίκηση από τον Πάμπο Παπαγεωργίου, είναι ο μόνος «βαρύς» οικονομολόγος στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Δυναμική παρουσία αναμένεται να κάνει και η Αργεντούλα Ιωάννου, η οποία στέλνει το μήνυμα πως ήρθε η ώρα η Λεμεσός να εκλέξει γυναίκα βουλευτή. Από την εξωτερική και με καλή φόρα φαίνεται να έρχεται και ο νομικός Νίκος Τριμικλινιώτης.
 
Μάχες και χτυπήματα κάτω από τη μέση
Σφοδρά είναι τα παράπονα που φθάνουν στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ σε σχέση με τη συμπεριφορά των υποψηφίων της Λεμεσού. Τα κυριότερα από αυτά αναφέρουν τα εξής:
-     Δημιουργήθηκαν ομάδες υποψηφίων τις οποίες προτείνουν στους ψηφοφόρους, δηλαδή ο καθένας μαζεύει τους δικούς του και το παίζει με συνδυασμούς.
-     Παράπονα από τον δήμαρχο Κάτω Πολεμιδιών, Γιώργο Γεωργίου, ότι κάποιοι διαδίδουν πως αφού είναι δήμαρχος δεν χρειάζεται να εκλεγεί βουλευτής.
-     Επιτηδευμένες διαδόσεις και κουτσομπολιά για προσωπικά θέματα και συμπεριφορές από τον έναν υποψήφιο για τον άλλο.
 
nicos.prokommenos@imhbusiness.com
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα