Γεωργιάδης: Θα συνεχίσουμε την μεταρρυθμιστική προσπάθεια και μετά το μνημόνιο

Σειρά συναντήσεων με την εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο Κριστίν Λαγκάρντ και άλλους «αξιωματούχους» του Ταμείου, καθώς και αξιωματούχους διαφόρων χωρών και οργανισμών, είχε χθες στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που λαμβάνει χώρα στην Ουάσιγκτον, ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, ήταν η πρώτη ευκαιρία για ένα κύκλο επαφών σε τόσο υψηλό επίπεδο, μετά την ολοκλήρωση του κυπριακού προγράμματος.

«Ήταν ακριβώς η ευκαιρία για μένα να εκφράσω ξανά την προσήλωση της κυπριακής κυβέρνησης στη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, ότι δηλαδή η ολοκλήρωση του μνημονίου δεν σηματοδοτεί την ολοκλήρωση και της προσπάθειας. Αντιθέτως ισοδυναμεί με ένα νέο ξεκίνημα από σαφώς βελτιωμένη και ενισχυμένη θέση, για να διασφαλίσουμε πως η αναπτυξιακή πολιτική θα είναι διατηρήσιμη και βιώσιμη».
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι συνομιλητές του εξέφρασαν για άλλη μία φορά μεγάλη ικανοποίηση για τις προσπάθειες, αλλά και πλέον για τις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας.

«Νομίζω είναι ξεκάθαρο ότι η εμπιστοσύνη προς την κυπριακή οικονομία έχει στην πράξη αποκατασταθεί κι αυτό αναδεικνύεται και εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα», είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Στο ερώτημα αν από μέρους του ΔΝΤ γίνεται κάποια ιδιαίτερη προτροπή, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι παρουσίασε το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης για τα επόμενα δύο χρόνια κι αυτή η οικονομική πολιτική είναι ταυτισμένη και με την πορεία των μεταρρυθμίσεων και της εξυγίανσης που ακολουθήθηκε κατά την προηγούμενη περίοδο.

«Είναι μια πολιτική που φέρνει αποτελέσματα και καταγράφεται με ικανοποίηση απ’ όλους τους συνομιλητές μας», είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης επιβεβαίωσε ότι μαζί με την διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με αξιωματούχους του «Ταμείου» και τις παραμέτρους, προκλήσεις και ευκαιρίες μιας πιθανής επίλυσης του κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου.

«Είναι σε όλους ξεκάθαρο ότι η επανένωση της οικονομίας θα φέρει πολύ σημαντικές και θετικές νέες ευκαιρίες για την κυπριακή οικονομία, αλλά είναι εξίσου ξεκάθαρο ότι αυτό προϋποθέτει αξιόπιστες ρυθμίσεις, χωρίς παρεκκλίσεις, από την πρώτη κιόλας μέρα της επανένωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι γνωστό πως και το ΔΝΤ αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν ήδη εμπλακεί, με μία προσπάθεια καταγραφής – σε πρώτη φάση – των δεδομένων, αλλά και εντοπισμού των αναγκαίων ρυθμίσεων που πρέπει να εντοπιστούν. Συνεπώς συζητήσαμε και αυτή την προοπτική λεπτομερώς».

Τα ίδια ζητήματα ο Υπουργός Οικονομικών ήγειρε και σε όλο τον κύκλο των επαφών του στο περιθώριο της εαρινής συνόδου και αφορούσαν και συναντήσεις με τον υπεύθυνο ευρωπαϊκών υποθέσεων, Πόουλ Τόμσεν και όλη την ομάδα που χειρίστηκε το κυπριακό πρόγραμμα. Είχε παράλληλα συνάντηση την επικεφαλής οικονομικών θεμάτων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, με την οποία συζητήθηκε ο σταθεροποιητικός ρόλος της Κύπρου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα μετά την αποκατάσταση της θετικής προοπτικής της κυπριακής οικονομίας. Σήμερα θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών, Ραμίν Τολούι.

Στο ερώτημα αν με τον κ. Τολούι θα συζητήσει και το θέμα να ανοίγματος από περισσότερες αμερικανικές τράπεζες λογαριασμών με κυπριακές ως ανταποκρίτριες τους σε συναλλαγές με δολάριο, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως το θέμα αυτό δεν αφορά ειδικά τις αμερικανικές και τις κυπριακές αρχές, αλλά περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ τραπεζών.

«Σίγουρα, με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουμε την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για πλήρη συμμόρφωση και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος με τα διεθνή πρότυπα και τους κοινούς κανόνες που έχουν θεσπιστεί. Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος όχι μόνο συμμορφώνεται και εφαρμόζει πλήρως αυτά τα νέα διεθνή πρότυπα, αλλά έχει και την επιβεβαιωτική σφραγίδα τρίτων, είτε του ιδίου του ΔΝΤ, είτε άλλων διεθνών οργάνων, που επικυρώνουν και επιβεβαιώνουν την πλήρη συμμόρφωση της Κύπρου».
 

Δειτε Επισης

Προεδρική διακήρυξη για ένταξη της Κύπρου σε τρία αμυντικά προγράμματα υπέγραψε ο Μπάιντεν
Καλωσόρισε την συμφωνία εκεχειρίας ο Πρόεδρος-«Εξαιρετικά σημαντική στιγμή»
Δεν ζήτησε εξηγήσεις από τον Παναγιώτου ο Πρόεδρος-«Ισχύει η ουσία των δηλώσεών του»
Στην Κύπρο ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης-Επαφές με Χαρτσιώτη, Ιωαννίδη και Κόμπο
Στο τελικό στάδιο οι διαβουλεύσεις της Κυβέρνησης για νομοθεσίες που αφορούν ΑμεΑ-Εξετάζεται και το επίδομα ΕΕΕ
Φουλ επίθεση ΑΠΟΕΛ κατά Παναγιώτου-«Μηδαμινή η προσφορά σου στον τόπο, τουλάχιστον προσποιήσου...»
Με βελτιώσεις επαναπροκηρύχθηκε το στεγαστικό σχέδιο για ενίσχυση των νέων-Οι αλλαγές του ΥΠΕΣ
Απαντά σε Πρόεδρο ο ΔΗΣΥ στα περί ταύτισης με ΑΚΕΛ-«Ας εστιάσει στην διακυβέρνηση και στις δηλώσεις υπουργών του»
Βγαίνει και από πάνω ο Τατάρ-Κατηγορεί την ε/κ πλευρά για «στάση κατά λύσης» και τη διεθνή κοινότητα για μεροληψία
Διαχωρίζει και ο Σολωμού τη θέση του από τον Παναγιώτου-«Άδικο και αδόκιμο να στοχοποιείται το όποιο σωματείο»